Als bodem van het konijnenhok of in een konijnenren wordt vaak gekozen voor stoeptegels of andere bestrating. Dit is een prima ondergrond voor in een hok of ren. Zorg er wel voor dat er naast tegels ook een zachtere bodembedekking is, zoals zand en/of zachte bodembedekking in het nachthok.
Je konijn vindt het fijn om zich in de bodembedekker te nestelen. Er zijn verschillende bodembedekkers te koop zoals stro, houtkrullen, hooi en hennep. Stro en hooi kan je gebruiken als bovenlaag. Stro is relatief goedkoop en neemt de urine en de luchtjes goed op.
Stro heeft de eigenschap warmte vast te houden en biedt jouw konijnen hierdoor een fijne warme plek in het konijnenhok maar is niet absorberend. Dit betekend dus dat je stro het beste kunt gebruiken in de wintermaanden als aanvulling voor meer warmte.
Dat kan stro, hennep, zaagsel, beukensnipper of iets anders zijn. Je kunt ook combineren om zo jouw favoriete bodembedekking te creëren. Pas wel om met bodembedekkers waar veel stof vanaf komt. Die kunnen namelijk de luchtwegen van jou en je konijnen irriteren.
Je konijn slaapt of is aan het indommelen. Konijnen slapen met hun ogen open, maar sommige konijnen knipperen met hun oogleden of laten hun hoofdje hangen terwijl ze slapen.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
hooi en stro hebben konijnen nodig, hooi om te eten en stro om in te slapen echter wordt er ook een klein beetje van stro gegeten. Het is goed voor de darmen. Hoe meer een konijn hooi eet des te beter en gezonder het konijn is.
Het is daarom niet verstandig om een buitenkonijn 's winters steeds naar binnen te halen. Zaagsel (houtsnippers, houtkrullen) is niet geschikt als odembedekker. Het is goedkoop, ruikt vaak lekker en heeft natuurlijke insecten werende en desinfecterende eigenschappen (ten gevolge van fenolen).
Stro isoleert goed bij kou, en de konijnen kunnen er dan een lekker holletje in maken waar ze bij nachtvorst kunnen schuilen. Voor binnenkonijnen hoeft er geen bodembedekking in het nachthok. Het mag wel, maar een lekker kleedje, dekentje of kussentje is ook goed.
Zaagsel bevat zo veel toxische stoffen dat het totaal ongeschikt is als bodembedekker voor knaagdieren en konijnen. Maar ook de verzorger van de dieren loopt risico. Ook voor paarden is zaagsel matig geschikt als bodembedekker.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Stro is ook een goede vezelleverancier maar bevat niet zoveel voedingsstoffen als hooi. Als een konijn erg veel stro eet, loopt hij het risico op verstoppingen. Stro kan daarom wel gegeten worden door een konijn maar het mag nooit het hooi vervangen. Het basisvoedsel van konijnen is hooi, hooi moet er altijd zijn.
De juiste bodembedekking voor het konijnentoilet
Er moet dus een duidelijk verschil zijn tussen de bodembedekking van de kooi en het konijnentoilet. Kies dus voor een andere bodembedekking in je konijnentoilet. Geschikt is een bodembedekker die goed absorbeert, zoals bijvoorbeeld een geperste strokorrel.
Ook wanneer je geen gras in de tuin hebt is het mogelijk om een buitenren te plaatsen. Gras is niet perse noodzakelijk. Een konijn kan ook prima op de tegels verblijven. Ook dan hebben ze de mogelijkheid te genieten van de nodige lichaamsbeweging en de frisse lucht.
Een goed alternatief voor gras zijn stenen. Men denkt dat konijnen het minder comfortabel vinden, maar konijnen vinden het helemaal niet erg om op stenen te liggen. Ook zijn stenen gemakkelijk schoon te krijgen.
Isoleren. Je kunt ook extra bescherming bieden voor je konijn door het konijnenhok extra te isoleren. Het meest gebruikte en effectieve product hiervoor is stro. Je kunt stro als toevoeging gebruiken op de bodembedekker die je normaal gebruikt.
Boomschors in de konijnenren
Konijnen vinden het heerlijk om net als kippen door een woelige ondergrond te wroeten. Boomschors is ideaal materiaal om in de konijnenren te leggen. Het boomschors neemt gemakkelijk vocht op en laat het daarna weer los. Na verloop van tijd is het belangrijk om het boomschors te verversen.
Grove schors ('maat 20-40', wat staat voor 20 tot 40 mm dikke stukken) is het meest populair, omwille van het uitzicht, maar fijnere schors (maat 10-20) bedekt de bodem beter, houdt het onkruid langer weg én beschermt je planten beter tegen de droogte.
De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt.
Van nature uit eten konijnen graag bananen, en ook ander fruit en groenten. Maar bananen moeten wel in kleine hoeveelheden gegeven worden omdat ze als een snoepje beschouwd worden. Elk soort fruit dat je geeft aan een konijn, is normaal goed voor het dier, aldus Kempels.
Als uw konijn helemaal niet meer eet, dan kan dit binnen een dag leiden tot een levensbedreigende situatie. Zodra de darmen geen voedsel hebben om te verteren, dan gaan bepaalde bacteriën gassen vormen. Door deze gassen worden de darmen langzaamaan uitgerekt. Dit heet een gasbuik, ofwel trommelzucht of tympanie.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Konijnen zijn slimme en intelligente dieren die erg houden van spelen. Met een WC-rol of een eierdoos kun je leuk konijnenspeelgoed maken. Graven maakt konijnen helemaal gelukkig. Dit kan natuurlijk in de tuin, maar ook in een bak zand op je balkon.
Alert gedrag
Languit liggen, met de oren overeind en het staartje omhoog: Het konijn is niet bang, maar ziet wel iets interessants in zijn omgeving, dit kan heel goed een konijn van het andere geslacht zijn! Eén oor omhoog: Als een konijn met één oor omhoog ligt of zit, is hij half geinteresseerd in iets.