Het verschil tussen liefde en vriendschap is dat mensen in een relatie zich fysiek aangetrokken voelen en een toekomst zien met elkaar. Vrienden voelen geen aantrekkingskracht en hoeven ook niet iedere minuut met elkaar te delen, laat staan hun toekomst samen door te brengen.
Kan men van vriendschap naar liefde gaan? Het antwoord is ja. Uitgaan met een vriend(in) geeft u het gevoel dat de relatie een solide basis heeft. U kent zijn fouten en goede eigenschappen reeds, u hebt samen belangrijke fasen doorgemaakt, u kent elkaar al een tijdje.
Er is wetenschappelijk bewijs dat koppels veel vaker ontstaan uit een vriendschap. Hoewel ons traditionele beeld van relaties wellicht meer neigt naar 'liefde op het eerste gezicht', blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn.
Hij stelt je meer persoonlijke vragen dan je gemiddelde vriend of vriendin. Hij wordt jaloers of beschermend als je met andere mannen bent. Hij is er altijd voor je als je iemand nodig hebt. Hij test de grenzen van jullie vriendschap door met je te flirten.
Liefde is samen zijn, liefde is voor altijd, liefde is elkaar de ruimte geven, elkaar accepteren, respecteren en er voor elkaar zijn in goede en slechte tijden. Een mix van hard werken en dingen vanzelf laten gaan, dat is echt liefde! Maar ook voor iemand anders dan je partner kun je onvoorwaardelijke liefde voelen.
Als je je aangetrokken voelt tot iemand en je vertoeft in het gezelschap van die persoon, dan worden je pupillen groter. Dit komt door een spontane reactie van het zenuwstelsel. Maar niet alleen liefde en genegenheid maken de pupillen groter. Als je schrikt, dan verwijden de pupillen ook.
Dé basis van echte vriendschap is wederzijds vertrouwen. Je geeft jezelf een beetje bij beetje bloot, en je bekijkt hoe de ander ermee omgaat. Als jullie respectvol met elkaars geheimen omgaan, is dat erg waardevol voor jullie band. Het is fijn om iemand te kunnen vertrouwen, maar ook om vertrouwd te worden.
Wissel van de wacht. Verhalen over vrienden en vriendinnen die in ons leven kwamen, en die bleven of weer weggingen: we hebben ze allemaal. Ook wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit heel normaal is. Sociologen van de universiteit van Utrecht ontdekten dat onze vriendenkring zich om de zeven jaar vernieuwt.
Daar waar vriendschap is en liefde, daar is God in ons midden,Daar leven mensen in vrede met elkaar. Wij bidden dat wij zulke mensen zijn, en de weg van vrede gaan, Zoals Jezus ons heeft voorgedaan.
Nog steeds hebben de meeste stellen die gaan samenwonen elkaar ontmoet bij het uitgaan, op vakantie of tijdens een andere vorm van vrijetijdsbesteding, maar de rol hiervan loopt duidelijk terug. Dat geldt ook voor ontmoetingen via een vereniging (sport of hobby) of via de kerk.
Innige (m/v) vriendschap is een buitencategorie vriendschap die gebaseerd is op emotionele en spirituele intimiteit. Nabijheid. Nabijheid gedragen door een intens affectieve, liefdevolle band. Innigheid is daarmee tevens een koninklijke spirituele weg om vrij tot jezelf te komen terwijl je innig tot de ander komt.
Niet meer en niet minder. "Om sterke vriendschappen te onderhouden, is het belangrijk om elkaar 2 keer per week te zien", legt psycholoog Robin Dunbar uit aan Huffington Post. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen beter met stress om kunnen gaan als ze regelmatig hun vrienden zien.
Geen commitment, geen romantiek. Je bent vrienden omdat je elkaar leuk vindt; je hebt gedeelde interesses, brengt tijd met elkaar door, deelt je gedachten en gevoelens… En bovendien heb je seks met elkaar. Als je het zo bekijkt, lijkt een friends with benefits-relatie verdacht veel op een romantische relatie.
Om op uw vraag antwoord te geven: ja, het kan heel goed dat een relatie ontstaat uit een vriendschap, dus zonder verliefdheid. Bij jonge mensen heb ik dat echter niet zo vaak gezien.
Diepe vriendschap
Wanneer een vriendschap eenmaal gevestigd is, is intimiteit datgene wat ons bij elkaar houdt. Wederzijds begrip, authenticiteit, vertrouwen, loyaliteit, zorgzaamheid, hulp in tijden van nood – het zijn allemaal belangrijke ingrediënten voor een langdurige, diepe vriendschap.
Je denkt voortdurend aan die ander. Het liefst wil je altijd bij die persoon zijn. Wanneer je bij die ander in de buurt bent: voel je vlinders in je buik, ga je blozen, trillen je knieën, ga je sneller ademen. Je voelt je alsof je de wereld aankan: je hebt heel veel energie.
Het belangrijkste waarop een goede vriendschap gebouwd is, is vertrouwen en onvoorwaardelijkheid. Iemand met wie men vriendschap heeft noemt men een 'vriend' of 'vriendin'. Synoniemen zijn 'kameraad', 'kornuit', 'makker', 'maat', 'amigo', 'gabber', 'slapie', 'mattie' of 'bro' (afgeleide van brother, oftewel broeder).
Vrienden geven ons het gevoel dat ons leven zinvol is en vergroten onze veerkracht. In het bijzijn van vrienden vermindert stress en stijgt ons zelfvertrouwen. Vriendschappen zijn zelfs levensverlengend: hoe beter onze vriendschapsbanden, hoe ouder we worden.
Vriendschap begint al in onze kinderjaren.We hebben iemand nodig waar we ons goed bij voelen, die we kunnen vertrouwen, waar we onze verhalen bij kwijt kunnen. We hebben vriendschap nodig om onszelf te kunnen ontwikkelen, voor het vormen van onze eigen normen en waarden.
Vriendschap is evenredig participeren en delen, genieten van elkaars gezelschap en elkaar helpen in nood. Echte vrienden geloven dat ze in elkaars belang handelen. Ze aanvaarden de ander, respecteren, begrijpen en vertrouwen elkaar. Ze kunnen zichzelf zijn en hoeven zich niet anders te gedragen.
Als iemand je opeens opvallend lang aankijkt, kan dat voor sommigen beangstigend aanvoelen. Een blik op iemand werpen, is aandacht geven aan die persoon. Als je iemand langer dan een paar seconden in de ogen kijkt, kan dat voelen alsof iemand ongevraagd je persoonlijke ruimte binnendringt.
Recht in de ogen blijven kijken betekent dat je de confrontatie zoekt. Mensen hebben meestal geen behoefte aan een onnodige confrontatie en gaan dat dus uit de weg door weg te kijken. Je zult bij de meer dominantere types vaker merken dat ze je recht aankijken dan bij de wat minder dominante types.
Mensen die verliefd op je zijn vinden zowat alles wat je doet fantastisch. Dat maakt ook dat ze je steunen in elke keuze, dat ze elke beslissing begrijpen en dat ze al je grenzen respecteren. Ze begrijpen daarbij ook heel goed dat je soms behoefte hebt aan tijd voor je eigen vrienden, familie en hobby's.