Stel je oven in op 160 graden. De grootte van de kip of de hoeveelheid is bepalend voor de gaartijd. Reken van een minimum van 1 uur tot wel 2,5 uur.
Bij kip en kalkoen kun je dan ook het beste een kerntemperatuur aanhouden van 70-72 °C; het vlees is dan helemaal gaar – en eventuele bacteriën zijn gedood – maar het is nog wel lekker sappig. Hoger kan, maar je vlees wordt wel droger.
Kip die je op 165°C braadt, kan niet mislukken. De lage temperatuur zorgt dat het borstvlees en de bouten in 2½ uur langzaam gaar en mals worden.
Een hele kip moet ongeveer 1 uur tot 1 uur en 15 minuten in de oven (200 graden boven- en onderwarmte, 180 graden heteluchtoven). Controleer de kip na 1 uur en pas de oventijd daarna naar wens aan.
Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo 'in beweging' waardoor hij malser wordt.
Vaak wordt de kip kort geblancheerd voordat 'ie in de wok gaat. Dit maakt het vlees nóg zachter en helpt om die zijdezachte textuur te krijgen waar de afhaalchinees om bekendstaat.
De beste oventemperatuur om kip te koken
Veel van de recepten voor gebakken kipfilet van Food Network Kitchen vereisen een oven van 180 graden C. Dat komt omdat kipfilet bij deze temperatuur gelijkmatig en snel gaart, wat zorgt voor malse, sappige resultaten.
Kleur kleine stukken kip eerst aan in vetstof in een braadpan en laat ze daarna verder braden in een hete oven van 180°C (verwarm de oven eerst voor op 220°C). De omringende hitte zorgt ervoor dat het vlees in enkele minuten klaar is.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrooi de kippenbouten met peper en eventueel zout. Verhit de boter in een braadpan en bak de kippenbouten op hoog vuur in 3-4 min. rondom bruin.
Kipfilets moeten ongeveer 10-15 minuten koken, afhankelijk van de dikte, terwijl kippendijen en drumsticks 20-30 minuten nodig hebben. Controleer de gaarheid door een stuk kip doormidden te snijden; het vlees moet wit zijn zonder roze restjes en de kerntemperatuur moet minstens 75°C zijn.
Bij een hele kip steek je de thermometer in het dikste gedeelte van de dij. Dit komt omdat dijvlees, door de grotere hoeveelheid vet, een langere garing nodig heeft. Als dit gedeelte gaar is, kun je ervan uitgaan dat de hele kip gaar is.
Doorbakken rundvlees heeft een kerntemperatuur van ongeveer 70°C nodig. Varkensvlees: Moderne richtlijnen suggereren een kerntemperatuur van 63°C voor een perfect gegaard varkensvlees. Gevogelte: Gevogelte, zoals kip en kalkoen, moeten een kerntemperatuur van minstens 74°C bereiken om eventuele bacteriën te doden.
De Food Safety and Inspection Service van de USDA biedt richtlijnen voor het koken van gevogelte. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Ze zijn bedoeld om de vernietiging van schadelijke bacteriën zoals Salmonella te garanderen. De USDA raadt aan om kip te koken tot een interne temperatuur van 165°F.
Verwarm de barbecue of oven voor op 150-170°C, Bak de kippenbouten om en om bruin aan in een pan. Leg ze in een ovenschaal of op een barbecuerooster. Laat 50-60 minuten garen tot een kerntemperatuur van 72°C.
Dit is het kortste antwoord dat we u kunnen geven: Grote kipfilets zonder bot en vel: 20 tot 30 minuten in een oven van 375 graden F. Grote kipfilets met bot en vel: 35 tot 40 minuten in een oven van 375 graden F.
De temperatuur van de gefrituurde kipolie moet ongeveer 175 graden Celsius zijn. Gebruik een tang om de stukken kip voorzichtig met de velkant naar beneden in de olie te laten zakken.
Dé gouden tip. Wat ook kan helpen om je kip malser te krijgen, is om de stukken kip plat te slaan met een vleeshamer of een deegroller. Hiermee bewerk je de vezels in het vlees, wat uiteindelijk resulteert in malse kip.
Kipdijen en al het donkere vlees van kippen smaken over het algemeen beter als ze op een hogere temperatuur worden gekookt (175 F tot 180 F) vanwege hun hogere hoeveelheden bindweefsel . Als je dijvlees kookt tot 165 F, krijg je taai, rubberachtig vlees, maar bij 175 F tot 180 F, wordt het mals en sappig omdat het collageen smelt en in gelatine verandert.
Houd als minimale kerntemperatuur van de kipfilet ongeveer 72 ºC aan. Zeker niet lager dan 70 ºC. Je wil verder ook niet dat de kerntemperatuur té hoog is, omdat je dan dus met je droge, taaie kipfilet zit te kijken.
Lage baktemperatuur. Wat ook helpt om te voorkomen dat kipfilet taai en droog wordt, is het verlagen van de baktemperatuur. Hoe hoger de temperatuur van de pan of oven, hoe sneller het vocht uit de kip gaat en hoe ongelijkmatiger het vlees gaart.
Om te zorgen dat de kip mals blijft bij het bakken, is het belangrijk om de pan eerst goed heet te laten worden. Voeg als de pan heet is olie of bakboter toe. Laat dit ook goed warm worden voor je de kip toevoegt. Hierdoor krijgt het vlees een krokant korstje waardoor de sappen in de kipfilet niet verloren gaan.
Velveting is een Chinese methode van marineren die delicaat vlees en zeevruchten sappig en mals houdt tijdens het koken . De velveting-techniek is heel eenvoudig en geeft verbluffende resultaten.
Insmeren. Het belangrijkste onderdeel van krokant vel is het onttrekken van vocht. Dit doe je door de huid van te kip volledig droog te deppen en in te smeren met zout of een dry rub (droog pekelen). Dit kan zowel met zeezout, een kruidenmengsel of gezouten boter.