Normale Chianti past goed bij simpele pasta gerechten (vooral met een tomatensaus) en antipasto. Chianti classico doet het erg goed bij vleesgerechten zoals ossobuco, lamsbout, lamskoteletten, rosbief in madeirasaus, wilde eend, hert en pizza met vlees.
Welke wijn bij kaas
Voor hardere, pittige kazen zoals Parmezaanse kaas, is een rijke rode wijn zoals een Barolo of Chianti een goede keuze. Bij zoute kazen zoals feta of blauwe kaas, is het goed om te zoeken naar een wijn met een zoete component, zoals een port of een dessertwijn zoals Morio Muskat.
Idealiter open je een fles Chianti Classico enkele uren bij voorbaat. Zo kan de wijn ademen en alle aroma's ontplooien. Drink bij voorkeur op een temperatuur tussen 16 en 18 °C. Schenk de Chianti Classico in een tulpvormig glas die naar boven toe lichtjes vernauwt.
Chianti is een rode wijn die zijn naam ontleent aan het gelijknamige wijnbouwgebied in Toscane (Italië), ten zuiden van de stad Florence. Tegenwoordig worden chiantiwijnen in een groter deel van Toscane gemaakt in een gebied dat zich uitstrekt van Pisa tot Arezzo.
Chianti Classico streek
Het verhaal gaat dat de hanen werden gebruikt om een grensgeschil tussen de strijdende provincies Siena en Florence te beslechten. De zwarte haan was het symbool van Florence, terwijl de witte haan voor Siena stond.
De smaak varieert naargelang waar ze groeit. Haar naam verwijst naar de vlezige, sappige, dikke druiven die de stokken voortbrengen. Je kan in je glas Chianti Classico tannines proeven, maar evengoed bloemen, aardbeien, kerzen en ga zo maar door.
Er bestaat zeker witte wijn uit de Chianti streek. De Chianti staat wereldwijd bekend om de hoge kwaliteit rode wijnen, maar sinds begin jaren 80 wordt er ook witte wijn geproduceerd. Dit komt omdat de wijnboeren voor de rode Chianti wijn soms ook witte druiven gebruiken.
De beste Chianti komt uit de kern van het gebied, de Chianti Classico DOCG. Zo'n Classico herken je aan de zwarte haan (Gallo Nero) op het etiket. Een gewone Chianti DOCG kan overal vandaan komen, zolang het maar binnen de grenzen van het enorme gebied Chianti blijft.
Vin Santo del Chianti Classico Viticcio is een prachtige zoete witte Italiaanse wijn uit Toscane. Dit gebied wordt gezien als één van de mooiste regio's van Italië. Dit heeft ze voornamelijk te danken aan de kuststeden, zoals Florence en Siena.
Een gulle Chardonnay is altijd goed. Riesling, Pinot Blanc of Grigio, Viognier of Grenache Blanc kan ook. Provençaalse rosé werkt prima als de brie op een zonnige dag meegaat in de picknickmand, zeker met andere hapjes erbij. Wees voorzichtig met rode wijn.
Volle rode wijn past goed bij rijk vlees; geroosterd, gerookt en gegrild (barbecue) vlees.Maar ook bij rund, lam, varken, wild, worsteen gedroogde ham. Welke wijnen: cabernet sauvignon, syrah, malbec, petite sirah, petit verdot, mourvedre, nero d'avola.
Chianti's kunnen niet heel lang bewaard worden, de meeste kun je het beste binnen 3 jaar drinken wanneer de wijn nog jong is. De Chianti Classico wijnen gaan wat langer mee, maar veel langer dan 5 jaar kunnen deze niet bewaard worden.
Bij een witte wijn smaakt een stuk kaas vaak veel lekkerder. Dit, omdat witte wijn de combinatie veel frisser houdt, terwijl rode wijn het geheel veel zwaarder maakt. Ook is een rode wijn van de Pinot Noir, Cabernet Franc, Barbera of Syrah heerlijk bij pittige kazen. Kijk hier wel uit voor kruidnagel en komijn.
De Fortezza Dei Colli Chianti Classico Reserva van Lidl ontving één van de veertien gouden medailles. Vergeleken met de andere winnaars is deze fles, een rode wijn uit Toscane, een koopje. Hij springt eruit tussen knallers van 35 tot 50 euro.
Deze route door de Chianti Classico is 131 km en begint in Zuid Florence en eindigt in Monteriggioni. als je de route van A naar H (zie kaart) in een stuk zou rijden dan zou de duur 2 uur en 45 minuten zijn. Je kunt alle aanbevolen wijngaarden voor het proeven nalezen in het bijbehorende artikel.
Chianti hoe spreek je dat uit? Chianti spreek je uit als “Khianti”.
In vergelijking met witte wijn bevat rode wijn veel meer antioxidanten en gezondheidsbevorderende stoffen, zoals resveratrol, dat wordt aangetroffen in de schil van donkerrood fruit. Daarnaast bevat rode wijn meer kalium (gemiddeld 50 mg/100 g), fosfor (gemiddeld 5 mg/100 g), magnesium, ijzer en natrium.
Rode wijn met weinig tannine is vaak gemaakt van Pinot Noir, Barbera, Zinfandel, Grenache en Merlot. Van de tannines die uiteindelijk in de wijn terechtkomen is zo'n 65% afkomstig van de pitjes, 30% van de schil en 5% uit het sap.
Frisse witte wijnen, zoals Catarratto, Roero Arneis, Pinot Grigio of Sauvignon Blanc passen goed.
Deze is dat proeven zou draaien om of je de wijn lekker vindt smaken, maar dat is niet het geval. Je kunt geen fles terugsturen op basis van jouw smaakvoorkeuren. De reden van het voorproeven is om te keuren of de wijn technisch in orde is. Met andere woorden: je controleert of de wijn 'op dronk' is en geen kurk bevat.
Volrond en sappig (rode wijn)
Dit zijn vaak wijnen met een zachte en krachtige smaak. Ze hebben geuren van bramen, hout, vanille en kruiden. Volronde en sappige wijnen zijn vaak Cabernet, Merlot, Petit Verdot, Tempranillo en Shiraz.