Kosten voor operaties en behandelingen kunnen ook enorm uiteen liggen. Waar een operatie bij het ene ziekenhuis 15.000 dollar kost, is dat bij een ander ziekenhuis slechts 1.500 dollar. Je basisverzekering vergoedt buitenlandse zorgkosten tot het maximale Nederlandse tarief.
In Amerika kan een bezoek aan een ziekenhuis je veel geld kosten. Per dag betaal je vaak meer dan $1500 (dit kan oplopen tot $3500 per dag). Ter vergelijking: in Nederland betaal je per dag rond de €500,-.
Een bevalling in de Verenigde Staten kan een kostbare aangelegenheid zijn. Een normale bevalling bijvoorbeeld, zonder complicaties, kan al snel rond de $10.000 USD kosten. In januari 2020 werd een belangrijk amendement van de visumwetgeving van kracht.
Het Amerikaanse zorgstelsel verschilt sterk met die van Nederland. De zorgverzekering wordt in de VS meestal geregeld via de werkgever. Iemand die zijn baan verliest, is vaak niet meer gedekt voor medische zorg.
Concluderend: de gemiddelde huizenprijs in Amerika bedraagt 240.700 dollar. Dit kost de eigenaar een maandelijks hypotheekbedrag van 1230 dollar en daarvoor moet hij minimaal 52.700 dollar per jaar verdienen.
Obamacare is duur
Veel bedrijven hebben er daarom weinig zin meer in. Wie zich particulier verzekert, betaalt vaak 500 dollar (427 euro) per maand of meer, met een eigen risico van 1000 dollar. Voor wie zich niet verzekert, is de boete maximaal 2000 dollar. Dan is de keuze voor gezonde jongeren snel gemaakt.
Een kind dat geboren wordt in de VS, is automatisch Amerikaans staatsburger.
De meeste Amerikanen hebben via hun werkgever een ziektekostenverzekering bij een verzekeringsmaatschappij. De werkgever betaalt (het grootste deel van) de verzekeringspremie. Elke verzekeringsmaatschappij bepaalt zelf wat er wel en niet onder de dekking van de verzekering valt en de premies zijn hoog.
Het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS)houdt bij hoeveel ouders gemiddeld aan hun kind uitgeven: Eén kind kost gemiddeld 17% van het besteedbaar (gezins)inkomen. Twee kinderen kosten gemiddeld 26% van het inkomen, drie kinderen 33% en vier kinderen 40%.
Doktersbezoek in de VS
Amerikaanse huisartsen ontvangen hun patiënten in hun praktijk of in privéklinieken, en over het algemeen van maandag tot en met zaterdag van 08.30 tot 18.30 u. Sommige klinieken zijn ook op zondag geopend.
De uitkering hangt af van wat je tijdens je werkzame leven hebt verdiend en aan premies hebt betaald, en bedraagt maximaal 3113 dollar (2733 euro) per maand. Een minimum is er niet. Pas als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, krijg je de volledige uitkering uitbetaald.
Ga je op reis naar Amerika? Dan is een reisverzekering met dekking voor medische kosten aan te bevelen. Een reisverzekering dekt bijvoorbeeld de extra kosten die je tijdens jouw reis naar Amerika moet maken vanwege een onverwachte, gedekte gebeurtenis.
De kosten voor een ambulance zijn wettelijk vastgesteld en komen al gauw neer op zo'n 700 euro. En heb je een hoger eigen vrijwillig risico? Dan zullen de kosten hoger uitvallen. Goed om te weten: kosten voor een ambulance worden alleen gerekend als de patiënt ook echt vervoerd wordt.
Het zorgsysteem in de VS verschilt per staat, maar volgt overal deze grote lijnen: meer dan de helft van de Amerikanen is verzekerd via het werk. De werkgever sluit een groepsverzekering af. 65-plussers en de allerarmsten worden via de landelijke overheid verzekerd.
Er zijn twee manieren om een Amerikaans staatsburger te worden — u kunt staatsburger worden door geboorte, of u kunt na de geboorte door het naturalisatieproces een staatsburger worden.
U mag geen dubbele nationaliteit hebben als u Nederlander bent en een andere nationaliteit aanneemt. Dan verliest u automatisch de Nederlandse nationaliteit. Het maakt niet uit of u in Nederland woont of in het buitenland. Dat staat in de Nederlandse wet.
Sommige landen hebben de regel dat een kind de nationaliteit krijgt van het land waar het wordt geboren. Ook als het om 1 of 2 ouders uit het buitenland gaat. Een kind kan dan 2 of 3 nationaliteiten hebben.
5. De Verenigde Staten. De salarisrange van mensen die werken in de VS, ligt daarentegen tussen de 2.264 en 8.383 euro per maand. Het is lastig om de kosten voor levensonderhoud te vergelijken met die van Nederland, want dat kan al per staat en zelfs binnen een staat heel erg verschillen.
De kosten van wonen in Amerika zijn erg verschillend per staat. Zo zit er veel verschil tussen de huizenprijzen, maar ook de prijzen van levensmiddelen. Over het algemeen is wonen in Amerika net zo duur als in Nederland. Ja, je hebt een visum nodig om naar Amerika te verhuizen.
Personen met een Green Card hebben toestemming om in Amerika te wonen en te werken. Reizigers die niet naar Amerika willen emigreren, maar alleen voor een vakantie of zakenreis naar het land reizen, hoeven geen Green Card aan te vragen. Zij kunnen eenvoudig met een ESTA of een visum naar Amerika reizen.
De gemiddelde leeftijd in de VS ligt op 66, maar de voorwaarden hangen af van de leeftijd van haar inwoners. Personen geboren voor 1938 mogen op hun 65ste met pensioen, maar ben je geboren na 1959, dan mag je vanaf je 67ste je pensioen beginnen. Doorgaans werken Amerikanen parttime door na hun 65ste.