Klein chemisch afval (kca) is een verzamelnaam voor allerlei soorten gevaarlijk afval, van spaarlampen en batterijen tot gootsteenontstopper en verf. Lever klein chemisch afval altijd op de juiste manier in.
Vloeibaar verfafval:
Vloeibaar verfafval (verf, lak, verdunners, terpentine) of een natte kwast valt onder gevaarlijk afval. Vloeibaar verfafval mag niet door de afvoer worden weggespoeld, in de natuur worden gedumpt of in een container voor gemengd afval worden geplaatst.
Op het werk zijn dit bijvoorbeeld batterijen, accu's, inktcartridges en toners. Maar ook spaar-, TL- en ledlampen vallen onder klein chemisch afval. Thuis gaat het hierbij vooral om verf, lijm, bestrijdingsmiddelen, medicijnen en opnieuw batterijen.
Onder gevaarlijk en chemisch afval verstaan we onder andere: batterijen, oplosmiddelen, olie afval, laboratoriumafval, verfafval en medisch afval.
Klein chemisch afval (kca) kunt u inleveren bij een gemeentedepot, chemokar of kca-depot. En meestal ook bij winkels die producten verkopen die tot kca behoren.
crèmes, gels, make-up ...) horen niet bij kga. Restanten mogen bij het restafval.
Frituurolie en frituurvet behoren tot de fractie Klein Gevaarlijk Afval, kortweg KGA. Indien deze oliën en vetten op een correcte manier via het containerpark worden ingezameld krijgen ze een gepaste verwerking.
Ook lege potten en emmers horen bij het restafval, maar lever vloeibare resten en voorstrijkmiddelen apart in bij het klein chemisch afval (kca). Kwasten en potten met opgedroogde verfresten horen ook bij het restafval.
Waar kan ik verf weggooien? Vloeibare verfresten kun je weggooien bij een inleverpunt voor klein chemisch afval (kca) bij de milieustraat. Lege potten, en kwasten, rollers en potten met (opgedroogde) verfresten mogen bij het restafval.
Oude verf inleveren
Alle verf die nog nat en vloeibaar is, is namelijk klein chemisch afval (KCA). En ja, dit geldt ook voor water gedragen verf, want ook daar zitten chemicaliën in die je niet bij het restafval wilt gooien. Bij de verwerking van restafval kan dit namelijk problemen opleveren.
Neem geen risico met gevaarlijke stoffen
oude verf of verf op terpentinebasis; andere middelen op basis van terpentine; bestrijdingsmiddelen voor ongedierte; andere chemische stoffen.
Sommige soorten verf vallen onder de ADR gevarenstoffen regeling.Dit betekent dat het gezien wordt als een gevaarlijke stof en dat het transport aan bepaalde eisen moet voldoen. Meestal staat op de pot verf aangegeven onder welke gevarenklasse de verf behoort.
Alle verf die nog nat en vloeibaar is, is klein chemisch afval (KCA).Dat geldt ook voor watergedragen verf. Er zitten altijd chemicaliën in die je niet bij het restafval wil.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Spoel olie en vetten niet door de gootsteen, ze verstoppen uw afvoer en het riool. Smeerolie en smeervet zijn klein chemisch afval (kca). Lever het in bij de milieustraat.
Ook röntgenfoto's kan je bij je apotheker binnenbrengen maar je kan hiermee ook terecht op het containerpark bij KGA. Het zilver uit röntgenfoto's wordt gerecycleerd.
Weggooien van verzorgingsproducten
Die moeten bij het restafval. Heb je plastic flessen met (resten van) bodylotion, zonnebrandmiddel of andere vettige producten, spoel dit middel dan niet door het riool: het vet kan voor verstoppingen zorgen.
Nietjes, paperclips, plakband en vensterenveloppen kunnen gewoon in de papierbak.Als het papier en karton maar droog en schoon is. Dus geen vette pizzadozen. En geen drinkpakken, omdat daar een plastic en/of aluminium laagje in zit.
Glazen potjes en flessen mogen met restjes in de glasbak. Ook kleine flesjes en potjes zijn welkom - bijvoorbeeld medicijnflesjes, parfumflesjes, crème-potjes en potjes waar kruiden of babyvoeding in heeft gezeten. Schoonschrapen is welkom, omspoelen of afwassen is niet nodig.
Grotere hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je het beste gescheiden inleveren. Giet het terug in de oude verpakking of in een melkpak met dop en lever het in bij speciale bakken bij de supermarkt, kringloopwinkel of milieustraat. Inzamelpunten vind je op Frituurvet, recycle het.
Als het flesje van glas is, mag je deze met een restant nagellak in de glasbak weggooien. De glasrecycler kan dat prima aan. De nagellak en andere vervuiling verbrandt in het smeltproces. Je kunt de recycler wel een plezier doen door het kwastje alvast bij het restafval te gooien.