Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen als Roquefort, Gorgonzola en Camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Als u schimmel vindt op voorverpakte kaas, is de verpakking lek geweest. […] De schimmels op zich zijn meestal onschuldig, al wordt niet aangeraden ze te consumeren. Wanneer er een klein schimmelplekje op de kaas zit, is deze gemakkelijk weg te snijden (ongeveer een cm rond de schimmel) en kun je de kaas gewoon eten.
Nee, van beschimmeld brood word je niet ziek. De schimmelsporen zijn niet giftig, dus je krijgt geen voedselvergiftiging of zoiets.
Als schimmel zichtbaar is op je eten, dan is er sprake van bederf. Soms zie je alleen een klein deel van de schimmel, vaak een of meer witte plekjes met een zweem van blauw of groen. Vaak zitten de schimmeldraden dan ook al door de rest van het voedsel.
we nou zo schimmel op harde kazen kun je er gewoon ruim afsnijden de schimmel gooien van namelijk op de oppervlakte. plaatsen gaat daarom niet diep de kaas in de. rest van de kaas is daarom nog veilig om op te eten.
Sommige schimmels maken gifstoffen aan. Deze gevaarlijke stoffen noemen wij mycotoxines. Als je veel mycotoxines binnenkrijgt, kan het schadelijk zijn voor je gezondheid. Sommige gifstoffen kunnen zelfs tot een acute voedselvergiftiging leiden, kankerverwekkend zijn of ernstige leverschade veroorzaken.
Kaas die te warm wordt bewaard gaat sneller schimmelen dan kaas die op een koele plek wordt bewaard.
Schimmelkaas is kaas die gedurende de fabricage bewerkt is met schimmelsporen. De gebruikte schimmel is een variëteit van de Penicillium en wit (Penicillium Candidum), groen of blauwachtig van kleur (Penicillium roqueforti).
Groene schimmel komt veel voor in etenswaren, als kaas en brood.
Als er echter schimmel ontstaat op zachte roomkaas, of op geraspte, gesneden of kruimelige varianten dan moet je ze onmiddellijk weggooien. Harde kazen zoals Parmezaanse, Edammer of Goudse kaas kun je nog redden door de beschimmelde stukken weg te snijden.
Huidschimmel kan meestal geen kwaad. De plekken kunnen jeuken. Huidschimmel is besmettelijk. U kunt de plekken behandelen met een speciale crème tegen schimmel.
Dit gooi je direct weg
- Kliekjes zoals stukjes vlees, stoofschotels en stamppotten, maar ook gekookte rijst of pasta. - Brood, koekjes, gebak. Ook als het minimaal is. Schimmel kan bij droog, poreus voedsel verder zijn verspreid.
Vooral in zachte etenswaren, zoals brood, gaat de verspreiding van schimmels sneller en zijn ze onzichtbaarder dan je denkt. Bij harde etenswaren kun je vaak een stukje schimmel nog wel wegsnijden, maar voor brood, een potje jam of appelmoes geldt dat helaas niet, zegt het Voedingscentrum.
De harde kazen, zoals 48+, jong belegen of Goudse, kunt u volgens het Voedingscentrum tot 2 maanden bewaren. Mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is. Bewaar deze kaas in de koelkast in een gesloten verpakking. Het beste is om het in kaaspapier te verpakken of folie.
De witte puntjes in oude kaas zijn kristallen ontstaan uit eiwit en niet uit zout zoals velen wel denken. Door de rijping van de kaas vormen zich uit het eiwit kristallen van aminozuren en calcium. Door rijping droogt de kaas in en wordt daarmee ook pikanter van smaak en lijkt daarom soms zouter.
Zachte kaas
Wanneer schimmel die niet in het productieproces is opgenomen, op zachte kazen verschijnt, wordt het aanbevolen om deze direct weg te gooien. Bijvoorbeeld bij brie en camembert.
Bewaartip voor dit product
Bewaar kaas in de koelkast in een gesloten verpakking, bij voorkeur in kaaspapier of folie om zweten te voorkomen.
Dat komt omdat er heel veel soorten schimmels zijn. Sommige schimmelsoorten maken natuurlijke gifstoffen aan waar je ziek van kan worden. Andere schimmels zijn ongevaarlijk en soms zelfs nuttig, zoals penicilline. Schimmelkazen zijn gelukkig vervaardigd van ongevaarlijke schimmels, zodat wij deze gewoon kunnen eten.
Misschien heb je het weleens gezien, maar in deze doos blijft vaak veel condens vocht hangen. Iets waar je kaas niet lekkerder en houdbaarder van wordt. Door het vocht en bij weinig schoonmaken van de doos kan de kaas sneller gaan schimmelen.
Op het etiket van de kaas staat dan altijd 'gepasteuriseerd'. Het proces van pasteuriseren dient ervoor om bepaalde bacteriën, waaronder listeria, onschadelijk te maken. In de supermarkt bestaat het merendeel, dan al niet alle kazen uit deze gepasteuriseerde variant.
Penicillium chrysogenum is een schimmel die groene schimmelkolonies op een voedingsbodem vormt. Incubatie is het beste bij 25 °C en duurt ongeveer vijf dagen. Sporen ervan inademen is gevaarlijk.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Met name de vochtige groentela in de koelkast is een goede bewaarplek. Hier is de temperatuur het minst laag. Wil je kaas gaan eten? Het beste is om de kaas een half uur tot een uur voordat je hem gaat eten uit de koelkast te halen, zodat hij op kamertemperatuur komt.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.