Er lijkt bijna tien kilometer onder de Marianentrog een verborgen ecosysteem te bestaan dat aanwijzingen bevat voor het zoeken naar leven in het zonnestelsel. Monsters van serpentine uit een onderwater-moddervulkaan bevatten organische materialen dat lijkt op afval van microben die diep onder het oppervlak leven.
En juist door die waterbewegingen kan er voedsel aangevoerd worden en kan er dus leven zijn op grote diepte. Eerdere onderzoeken toonden aan dat er amoeben, vlokreeften, zeekomkommers, kwallen, maar ook bijzondere vissen voorkomen.
Wetenschappers hebben de diepst levende vis ter wereld ontdekt in de Stille Oceaan. Het gaat vermoedelijk om een slakdolf, een kleine straalvinnige vis. Het dier werd gefilmd op 8143 meter diepte in de Marianentrog, een kloof die wordt beschouwd als de diepste plek in de oceanen.
Bij recreatief duiken kun je maximaal tot 40 meter diep duiken. Als basisduiker in open water is de limiet voor hoe diep je kunt duiken 18 meter. Als je dieper wilt duiken, adviseren we je om eerst een duikcursus voor gevorderden te volgen.
In de periode tussen 2014 en 2017 zijn 37 exemplaren van de Mariana snailfish door de wetenschappers aangetroffen op diepten tussen de 9600 meter en achtduizend meter. Onderzoekers uit Japan hebben de vis zelfs vastgelegd op diepten tot 8178 meter. Hiermee is het momenteel dus de diepst levende bekende vis.
Het allerdiepste punt onder water, het onderwaterequivalent van de Mount Everest, is en blijft de Challenger Deep in de honderden kilometers lange Marianentrog in de Stille Oceaan, ergens tussen Japan en Papoea-Nieuw-Guinea: 10.924 meter.
Het is de Egyptische Ahmed Gabr gelukt om het wereldrecord SCUBA-duiken te vernietigen. Hij dook daarvoor naar een diepte van maar liefst 332,35 meter. De heenreis duurde twaalf minuten. De terugreis bijna vijftien uur.
De Marianen Troch is het diepste punt van de oceaan heeft een diepte van 11 km of 11 000 meter. Als je hiervoor de bovenstaande berekening uitvoert kom je op een druk van 1101 bar. 1 bar staat gelijk met een druk van 1.02 kg/cm² en is komt overeen met 1123 kg/cm² op en diepte van 11 km.
Het doel is een zo groot mogelijke afstand onder water af te leggen. De freediver trekt zichzelf op eigen kracht langs een touw omlaag. Beneden bij het keerpunt draait hij zich om, en trekt zich op eigen kracht weer naar boven. Uiteindelijk lukte het Jamie om zo tot een diepte van 10 meter te komen!
William Trubridge heeft een nieuw wereldrecord neergezet. De Nieuw-Zeelander dook zonder zuurstofflessen naar een absurde diepte van 122 meter. De waaghals hield daarvoor bijna 4,5e minuut zijn adem in. Trubridge is de enige die zo gek is om dit te blijven doen: al 15 keer eerder had hij het wereldrecord in handen.
Op de bodem van de diepzee
Tot ongeveer 1.000 m diepte is er veel leven in zee: bijvoorbeeld kreeften, sponzen, koralen en koraalriffen. Langs de hellingen daar de diepzee treffen we haaien en roofvissen aan, maar op de bodem van de oceaan lijkt alles zo doods als een woestijn.
Het blauwe licht gaat het diepst, dat gaat tot 1000 meter diep.
Het beste antwoord
In de stille oceaan is het diepste punt op aarde, de Marianentrog ruim 11 km diep en daar is het 1 tot 2,5 graden Celsius boven het vriespunt.
Victor Vescovo dook in zijn onderzeeër naar een diepte van bijna elf kilometer en zag er de bodem van de Marianentrog in het westelijke deel van de Grote Oceaan. Hij ontdekte er vier nieuwe garnaalsoorten en zag er een plastic tas en snoeppapiertjes.
De Dode Zee. Waar water zo zout is dat je drijft, waar mensen naar toe gaan om gezondheidredenen en waar nauwelijks leven is te ontdekken. De Dode Zee op de Israelisch-Jordaanse grens ook nog eens 's werelds laagste punt op het land met 423 m onder het zeeniveau.
De trog heeft een gemiddelde breedte van zo'n 70 km maar is in het zuidwesten bij het vulkanische eiland Guam, op het punt van de Marianentrog, ongeveer 338 km breed. Op de bodem heerst een druk van ongeveer 108,6 MPa (= 108.600.000 Pa), meer dan 1000 keer zo hoog als die aan de oppervlakte.
Met de nodige training en ervaring is de dieptelimiet bij recreatief duiken 40 meter/130 voet. Beginnende duikers gaan niet dieper dan 18 meter/60 voet.
Stijg je op vanaf tien meter diepte dan zal het volume verdubbelen. Op een bepaald moment scheuren de longblaasjes en dringt er lucht in de haarvaten. Hierdoor ontstaan er luchtbellen in de bloedvaten. Komen deze terecht in de bloedvaten van het hart, dan kunnen ze een hartstilstand veroorzaken.
Na het voltooien van de PADI Advanced Open Water-cursus ben je gecertificeerd om met een buddy tot een maximale diepte van 30 meter te duiken.
Een algemene vuistregel stelt dat per 10 m waterdiepte de druk 1 bar (100.000 Pascal of 100 kPa) stijgt, dit bij water met een gemiddeld soortelijk gewicht van 1000 kg/m3. Op 50 m diepte bedraagt ze dus 6 bar (5 bar van het water en 1 bar van de atmosfeer).
Op elke vierkante centimeter van je lichaam werkt een kracht van 40 N. Op je hele lichaam een kracht van ca 700 kN. Met die kracht zou je een massa van 70 ton kunnen optillen. Dat je niet platgedrukt wordt, komt omdat je zelf voor het grootste deel uit onsamendrukbaar water bestaat.
De relatieve druk opgeteld bij de luchtdruk noemt men de absolute druk. Een normaal mens heeft een oppervlakte van ca 1,5 m2. Zou je dus op 50 meter diepte zwemmen, dan ondervindt het lichaam dus een kracht van : 6 bar x 1,5 m2 = 600.000 N/m2 x 1,5 m2 = 900.000 N = 90.000 kg = 90 ton !!!!!
Over het algemeen kunnen duikers in rustig en warm water met een diepte van 5-10 meter ongeveer een uur doorbrengen met een gemiddelde duikfles.
Moderne onderzeeboten kunnen in ieder geval dieptes van enige honderden meters bereiken; van de Russische militaire onderzeeboot Komsomolets (circa 1989) is bekend dat het diepterecord op 1000 m lag.
Als PADI Open Water Diver mag je tot 18 meter, PADI stelt dat 40 meter het maximum is voor recreatie duiken (daarna wordt het technisch duiken), professionele duikers gaan honderden meters diep. Volgens Wikipedia is een US Navy diver tot 610 meter met een Admospheric diving suit .