Volgens verschillende fora en onderzoeken zit je met het 1 keer in de week verschonen van je bed altijd aan de veilige kant. Zo vermijd je zoveel mogelijk huisstofmijten, bacteriën en allergenen. Dit lijkt misschien wat vaak, maar zoals eerder gezegd klinkt het ook vrij logisch.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Hoe vaak moet je beddengoed wassen? Je bedtextiel - hoeslakens, dekbedovertrekken en kussenslopen - stop je het best om de twee weken in de wasmachine. In de zomermaanden, als je veel transpireert, is het zelfs aangeraden om je bedtextiel eens per week te verschonen.
Maar hoe vaak moet je je lakens dan wassen? Het antwoord is simpel: minstens één keer per week. Ons bedtextiel zit immers vol huisstofmijt. Hoe vaker je je lakens wast, hoe minder kans die beestjes krijgen om zich te verspreiden en hoe minder kans jij loopt op niezen, een loopneus en keelpijn.
We raden je aan om je dekbedovertrek, kussenslo(o)p(en) en hoeslaken iedere week te verschonen. Dit zijn dan ook de onderdelen waar je direct op of onder ligt. Lukt het je (een keer) niet om het op tijd te wassen? Zorg er dan voor dat je iedere week je dekbed buiten of in het raam laat luchten en af en toe opschudt.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
Blootstelling aan vuil en bacteriën op jonge leeftijd maken de huid minder gevoelig bij het verouderen. Wat je tegen allergieën, eczeem en aandoeningen beschermt. Daarom douch je beter niet elke dag en beperk je het beter tot een wasbeurt om de twee tot drie dagen."
Gemiddeld komt het neer op ca. 5-7 jaar dat een dekbedovertrek meegaat. Een hoofdkussensloop gaat 3-5 jaar mee. is sterk afhankelijk van hoe het gebruikt wordt.
(Mensen tussen de 24-35 wassen ook 2,63 per week, maar zitten vaak in de kleine kinderen.) CBS (2016) geeft aan dat we per persoon gemiddeld 0,24 keer per dag wassen. Dat kom bij een 2 persoonshuishouden neer op 3,36 x per week.
De frisse lucht bevordert het drooghouden van het matras en het dekbed waardoor schimmels en huisstofmijt minder kans krijgen zich te nestelen. Alleen overdag luchten is niet genoeg, het beste is om ook met je raam open te slapen. Zorg er dan wel voor dat je dan niet in de tocht ligt, zeker niet met je hoofd.
Het beste is om je kussensloop twee tot drie keer per week te verschonen. Zo voorkom je dat je kussen vol komt te zitten met viezigheid waar je vervolgens natuurlijk met je gezicht tegen aan ligt. Slaap je in eentje en was je je haar elke dag? Dan kan je het ook uitstellen tot één keer per week.
Onderzoek wees uit dat er zo'n 1,5 miljoen mijten in ons beddengoed leven. Door je bed niet op te maken, is het dus minder vochtig en warm. En dat zou er voor kunnen zorgen dat de beestjes dehydrateren en sterven, zeggen de onderzoekers. Beter dus om je beddengoed opengeslagen op je bed te laten liggen.
We adviseren je in ieder geval om op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Daarmee gaan huisstofmijt, schimmels en bacteriën dood. Lees je op het wasetiket dat een hogere temperatuur ook mogelijk is? Dan kun je ervoor kiezen om heter te wassen.
Het blijkt dat de grote hotels allemaal andere normen in de frequentie van het verversen van de lakens hanteren. Opvallend is dat bij de Nederlandse Hilton Hotels de lakens maar één keer in de drie dagen worden gewisseld, terwijl bij NH Hoteles om de dag het beddengoed wordt ververst.
Voor de meeste mensen is het hartstikke normaal om elke dag of om de dag onder de douche te stappen. Maar wist je dat dit helemaal niet zo hygiënisch is als je zou denken? Als je echt schoon wilt blijven kun je net zo goed één tot twee keer per week douchen.
Natuurlijke beschermlaag
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Twee dagen niet douchen doet veel met je lichaam, zo schrijft TwentyTwoWords. Iedereen draagt 1.000 verschillende bacteriën en zo'n 40 soorten schimmels met zich mee, al zijn die niet allemaal slecht. Degenen die wél slecht zijn, spoel je weg als je onder de douche staat.
Wat kun je doen tegen huisstofmijten in bed? Huisstofmijten in bed kun je nooit helemaal voorkomen, maar je kunt ze wel degelijk tegengaan door je bed eens per week te verschonen. Daarnaast is het raadzaam je matras regelmatig te stofzuigen en het dekbed buiten uit te hangen.
Je bed netjes opmaken is namelijk de perfecte manier om de levensverwachting van mijten en spinachtigen te verlengen. Die beestjes nestelen maar al te graag in je lakens en beddensprei. Elke dag slapen er zo'n 1,5 miljoen (!) in ons bed.
Het bed is namelijk ook een broeinest voor schimmels, bacteriën en huisstofmijt. Dan hebben we het nog niets eens over alle dode huidcellen die je in bed verliest, het zweten, het huidvet en speeksel wat in je bed achterblijft.
Een dekbed heeft een langere levensduur en zou na vijf jaar plaats moeten maken voor een nieuw exemplaar. Zijden dekbedden kunnen wel 10 jaar meegaan.
Met name katoen is daarvoor goed geschikt. Als jouw beddengoed gemaakt is van 100% katoen zou het goed tegen wassen op 90 graden moeten kunnen. Toch is het belangrijk om altijd te kijken naar het wasvoorschrift, en om anders op 60 graden te wassen. Tip: gebruik liever niet de eco-stand van een wasmachine.
Meestal zal een fijn of kreukherstellend wasprogramma de voorkeur krijgen, waarbij een donker of gekleurd dekbedovertrek meestal gewassen dient te worden op 40 graden en een wit dekbedovertrek op 60 graden.