Paranimfen zijn de begeleiders van een promovendus tijdens de verdediging van zijn of haar proefschrift. De promovendus wordt meestal begeleid door twee paranimfen. De oorspronkelijke betekenis van paranimf is bruidsjonker of bruidsmeisje.
Een paranimf is vaak een studiegenoot. Maar het kan ook een familielid, vriend(in) of collega zijn. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft een paranimf niet per definitie kennis van het onderwerp van het proefschrift. Het is, net als een getuige bij een huwelijk, een eer om paranimf te mogen zijn.
Volgorde: pedel, paranimf primus, promovendus, paranimf secundus. Eén van de paranimfen draagt desgewenst het proefschrift, een schrijfblok en pen voor het maken van aantekeningen en eventuele literatuur die de promovendus wil raadplegen tijdens de gedachtewisseling.
Paranimfen. Er moeten 2 paranimfen bij de promotieplechtigheid aanwezig zijn ter begeleiding van de promovendus. Dit kunnen collega's, vrienden of familieleden zijn. Dit is strikt een ceremoniële functie.
Proefschrift drukken kost duizenden euro's
Dat gaat tussen de 2000 en 3500 euro kosten, schat het Promovendi Netwerk Nederland. Gelukkig voor promovendi zijn er meestal potjes waaruit een deel van drukkosten betaald kan worden. De omvang van die potjes verschilt per project en departement.
Salaris en Arbeidsvoorwaarden Promovendus
Een Promovendus zit in schaal 10 (CAO Universiteiten) en verdient daarmee maandelijks bruto tussen de €2836 en €4474. Daarnaast heeft hij recht op vakantietoeslag (8% bruto jaarinkomen) en een eindejaarsuitkering.
Na een studie aan de universiteit mag u de titel Bachelor of Master gebruiken. Na een hbo-opleiding kunt u ook de titel Associate Degree hebben. Als u gepromoveerd bent mag u de titel doctor voeren.
Verdediging proefschrift
Daar worden zelden simpele, korte antwoorden op gegeven. Omdat de ceremonie precies 45 of 60 minuten duurt, is het de kunst om tijdens de beantwoording uit te wijden over het onderwerp, verwante thema's en het werk van de hoogleraren in de commissie.
Dresscode: Promovendi en paranimfen zijn gekleed in rokkostuum met zwart vest, wit strikje en zwarte sokken of in bij de aard van de plechtigheid behorende formele kleding.
Promoveren bestaat uit het doen van een promotieonderzoek, het schrijven van een proefschrift en het verdedigen van het proefschrift voor een commissie (de promotie). Degene die promoveert, de promovendus, maakt meestal deel uit van het wetenschappelijk personeel van de universiteit.
U kunt niet zomaar promoveren. Om toegelaten te worden tot een promotie, moet u eerst de graad van Master hebben behaald. Hierbij kunt u denken aan een ingenieur, Master of Arts, Master of Science en ga zo maar door. Wanneer u een buitenlandse graad hebt behaald, kan deze ook gelden als graad van Master.
Bij promoties komt de pedel als de promovendus precies één uur met zijn verdediging bezig is, de zaal binnen, stampt met de pedellenstaf op de grond en zegt: 'hora est', wat betekent: de tijd is verstreken.
Wanneer iemand gepromoveerd is gaat/ging de 's' er af, en mag iemand zich laten aanspreken met 'dr. ' of 'doctor'.
Aan het einde van de promotieplechtigheid keert de pedel terug, treedt naar voren, stampt met de universiteitsstaf op de grond en roept "Hora est!" ("Het is tijd!"). In principe bepaalt de pedel dus wanneer de promotieplechtigheid beëindigd is, en niet de voorzitter tijdens de promotie.
Het tikkende geluid van de staf maakt een eind aan de ondervraging van de promovendus door de verzamelde hoogleraren, de corona. In Enschede spreekt de pedel daarbij de woorden 'Mijnheer de rector, de tijd is verstreken', aan andere universiteiten bedient hij zich van het Latijn: 'Hora est' ('Het is tijd').
Een proefschrift of dissertatie, in België door leenvertaling uit het Frans (thèse de doctorat) ook wel (doctoraats)thesis genoemd, is een originele wetenschappelijke verhandeling, geschreven door een promovendus ter verkrijging van de doctorstitel.
In Nederland is promoveren geen onderdeel van een onderwijsprogramma, maar valt dit onder onderzoek. Als promovendus lever je een originele bijdrage aan de wetenschap. Een promotietraject duurt doorgaans 4 jaar (voltijd). In enkele gevallen kan een traject korter of langer uitpakken.
Denk eens aan een gegraveerde karaf of set glazen met het proefschriftomslag ontwerp. Of aan het omslagontwerp als poster, op canvas, aluminium of hout. Er zijn ontzettend veel leuke kado-ideeën voor een PhD promotie.
De totale productie van uw proefschrift duurt, inclusief het versturen van een proefdruk als geheel afgewerkt en gebonden boek, gemiddeld 10-12 werkdagen. Het proces gaat stapsgewijs.
Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (2018) blijkt dat promovendi vaker dan gemiddeld psychische klachten hebben. Bijna een derde loopt het risico op een depressie en dat komt vooral door stress en een verstoorde werk-privébalans. Ondanks dat het zwaar is, leer je volgens de promovendi heel veel.
PhD is sinds januari 2021 ook een Nederlandse graad en titel, wettelijk met de graad Doctor en titel doctor gelijkgesteld. Sinds 2021 mag een doctor tekenen met D of PhD achter de naam, of met de titel dr. voor de naam dan wel de titel PhD achter de naam.
Hij deed hiervoor biochemisch onderzoek, waarmee hij had willen promoveren in de farmacie aan de wis- en natuurkundefaculteit en hij deed onderzoek naar voeding waarmee hij had willen promoveren aan de geneeskundefaculteit. Volgens de universiteit is het echter wettelijk niet toegestaan om twee keer te promoveren.
Titulatuur. De wetenschappelijke (universitaire) mastergraden (Master of Science, MSc, Master of Arts, MA en Master of Laws, LLM) zijn vergelijkbaar met de oude Nederlandse titels ingenieur (ir.), doctorandus (drs.) of meester in de rechten (mr.)
Mag ik een beschermde titel voeren als ik geen opleiding in het hoger onderwijs heb afgerond? Nee, dit mag niet. Beschermde titels zijn: dr., ir., mr., drs., ing., en bc. Alleen met een hbo- of universitair diploma mag je afhankelijk van je opleiding, deze titels voeren.