Goede reden dus om in je kraamweek een biefstukje, spinaziesalade met ongebrande noten of een gezond belegde volkoren boterham te eten. Neem vooral ook veel fruit of een glas verse jus bij je maaltijd. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat je lichaam ijzer sneller opneemt.
Ook linzensoep of pompoen soep is erg goed voor de postpartum periode. – Gebruik weinig zout, sowieso geen tafelzout, maar zeezout. Voor de kraamvrouw zelf wat tips: eet niet teveel brood. Als je wel brood eet kies dan voor volkoren, spelt of zuurdesem.
Gerechten met pasta
Pasta is een dankbaar gerecht voor kraamkost: je kunt het gekookt en wel invriezen, maar natuurlijk ook alleen de saus doen en terwijl die opwarmt snel even wat pasta koken. Ik geef je dan ook recepten voor beide opties. Lasagne: maak een schaal lasagne, maar dan in een bakje van aluminiumfolie.
Er heerst echter een mythe dat wanneer je diepvriesmaaltijden invriest, de vitamines grotendeels verdwijnen. Dit is volgens kenners echter een misvatting. Als je zelf een maaltijd bereidt en die vervolgens in de vriezer plaatst, blijven de vitamines gewoon in tact.
Groenten als aardappelen, aubergine, tomaten en paprika's kunnen ontstekingen verergeren. Let wel op: Dit geldt alleen als je er heel veel van eet. Paprika's bevatten ook nog solanine, een natuurlijke gifstof. Te veel hiervan is slecht voor het zenuwstelsel en kan leiden tot stuiptrekkingen.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Na de bevalling mag je in principe alles weer eten en drinken. Geef je borstvoeding? Het veiligst is om helemaal niet te drinken. Eventueel kun je één glas drinken, liefst direct na een voeding en minstens 3 uur vóór de volgende voeding.
Een gevarieerd dieet bestaat uit veel groente en fruit, zuivel, volkorenproducten en een stukje vlees, vis of vleesvervanger. Gezonde voeding draagt bij aan zowel het lichamelijke als emotionele herstel na je bevalling en kan je helpen om snel weer fris en fruitig naast je bed te staan.
Bami kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren in een goed afgesloten bakje. In de vriezer is bami maximaal 3 maanden houdbaar.
Invriezen bij voorkeur in diepvriesbakjes, niet in plastic zakken. Wikkel lasagne, de ovenschaal, of het bakje, nooit in aluminiumfolie. Dit folie kan afgeven, en de lasagne kan blauw worden.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.
Kippensoep: het is niet alleen lekker maar zou ook extreem goed zijn om een griepje te verdelgen. De soep zit boordevol vitaminen waardoor je snel weer zou aansterken. En wat blijkt? Kippensoep heeft wel degelijk een invloed op hoe snel je geneest van het griepvirus.
Elke kilo die je af wilt vallen staat gelijk aan 7.000 calorieën. Met een vermindering van 500 calorieën per dag zou je dus ongeveer een halve kilo per week kunnen afvallen. Wanneer je 5 zwangerschapskilo's kwijt wilt raken, is het dus realistisch hier in ieder geval tien weken voor uit te trekken.
Zeezout voor een badbevalling
Zowel Ketlisch zeezout als dode zeezout zijn de beste opties omdat deze de meeste mineralen bevatten door het proces waarop de zeezout wordt gewonnen en de zuiverheid van het zout. Voor een watergeboorte wordt aangeraden om minstens 1 kilogram te gebruiken.
Stromend warm en koud water op de verdieping van de bevalling en verzorging. Aanwezigheid dweilstok. Verstelbare bodem ledikantje. Veilig en goed werkend strijkijzer met stabiele strijkplank.
Wanneer weer sporten? Sporten mag in principe weer 6 weken na een vaginale bevalling en 8 weken na een keizersnede. Dit betekent echter niet dat alles dan ook direct weer op het oude of reguliere niveau opgepakt kan worden.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Plastic verpakkingen lijken misschien overbodig, maar ze hebben een functie: door het plastic blijft de groente langer vers. Gezien het soms heel lang duurt voordat (vooral bij seizoensgroente) het na de oogst op je bord komt te liggen, kunnen plastic verpakkingen goed van pas komen.
Rauwe zoete puntpaprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft zoete puntpaprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
(1) Gedroogd en gevriesdroogd fruit krijgen niet de voorkeur omdat je er gemakkelijk meer van eet en omdat ze mogelijk minder vitaminen bevatten dan vers fruit. (2) Fruitsappen en smoothies bevatten vocht én andere voedingsstoffen, maar minder vezels en meer suikers dan vers fruit.