Neem een paar haren, maak deze door en door nat en rek ze langzaam op. Als ze snel breken, heb je hydratatie nodig. Als je haar ongeveer 20% oprekt en dan breekt, heb je vocht én proteïne nodig.
Een gebrek aan proteïne herken je aan haar dat kleverig aanvoelt, niet terugveert als je eraan trekt – de elasticiteit mist – en/of geen vocht vasthoudt. Je krullen zijn slap en slierterig. Logisch dat je dan de neiging krijgt meer conditioner te gebruiken.
Als je je haar elke 1 à 2 dagen moet wassen heb je vet haar, terwijl je haar droog is als je minder dan 1 keer per week hoeft te wassen. Je kunt vet haar, maar tegelijkertijd droge punten hebben. Je kunt ook vet én uitgedroogd haar hebben.
Logisch misschien: Droog haar heeft extra verzorging en bovenal vocht nodig. Er zijn speciale shampoos (Hydraterende Shampoo), conditioners en haarmaskers voor droog haar. Dit soort producten worden ook wel Moisturizing, Hydrating (Hydraterende) of Nutritive producten genoemd.
Ben je tot de conclusie gekomen dat je droog haar hebt? Dan heeft het haar een tekort aan vocht en talg en dat moet worden hersteld. Dit ga je doen door vochtinbrengende producten te gebruiken. Dit kan tijdens het verzorgen en tijdens het stijlen van je haar!
Pluizend haar komt altijd door vochttekort. Je haar is uitgedroogd, waardoor het afbreekt en gaat pluizen. Droog of zeer droog haar oogt dof en pluist enorm.
Er zijn een aantal simpele manieren om te bepalen of je haar het fijn heeft. Begin met het goed bekijken van je haar. Heb je last van gespleten haarpunten, dan is het haar niet gezond. In het geval van gezond haar zie je geen gespleten of witte puntjes aan de uiteinden van het haar.
Droog haar: als je vaak een deep conditioner hebt geprobeerd en het haar droog blijft, kan dit duiden op een proteïne te kort. Jouw haar heeft behoefte aan proteïne om de balans tussen vocht en proteïne weer te verbeteren.
Proteïnes met een grote structuur zijn bijvoorbeeld tarwe, quinoa, haver, soja welke heel goed werken op bijvoorbeeld fijn haar omdat ze het haar helpen structuur te krijgen en te houden en zo de haar stevigheid geven.
Tips om voldoende eiwit binnen te krijgen
De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.
Kokosolie – Kokosolie is ideaal om onder meer roos en zeer droog haar tegen te gaan. Haarolie met kokosolie zorgt er ook voor dat het haar minder snel beschadigd raakt tijdens het kammen of borstelen. Olijfolie – Olijfolie is een wondermiddel voor zowel beschadigd als futloos haar!
Zorg ook dat je voldoende water drinkt. Je kunt het aan je haar zien als je uitgedroogd bent, het wordt dan droog, dof en breekbaar. Door genoeg water te drinken wordt je haar gezonder. Drink minstens 2-3 liter water per dag voor een snellere haargroei.
Zacht water laat shampoos over het algemeen gemakkelijker schuimen dan hard water en veroorzaakt geen ophoping van mineralen op het haar waardoor het slap en futloos wordt. Haar dat in zacht water is gewassen, is meestal zacht en glanzend.
#4 De textuur van je haar verandert nooit.
Het maakt namelijk niet uit of jij met krullend of stijl haar geboren bent, jouw haar kan namelijk opeens een andere textuur krijgen.
Dankzij de vitamines A en E in olijfolie blijft de natuurlijke vochtgehalte van het haar in balans. De olie heeft een hydraterende werking, waardoor irritatie van de hoofdhuid voorkomen wordt.
Wanneer je haar niet beschadigd is, liggen de haarschubben aaneengesloten tegen elkaar aan. Je haar glanst en voelt zacht aan. Wanneer je haar beschadigd is, gaan de schubben openstaan en ziet je haar er dof uit. Het haar heeft dan ook niet meer de soepelheid die het hoort te hebben en het voelt stug en droog aan.
Haargroei is dus een traag proces en geduld is daarom essentieel. Een realistische termijn om het effect van een behandeling te kunnen evalueren is 3 tot 6 maanden. Je zult in eerste instantie merken dat de haaruitval minder wordt. Het volledige effect laat zich vaak pas zien na 12 maanden.
Het is verstandig om je haar regelmatig bij te laten knippen, ongeveer om de 4 tot 12 weken, dit verschilt per persoon en is afhankelijk van hoe snel je haar groeit.
Hoe droger het haar is, des te meer verzorging het nodig heeft. Dit kun je doen tegen droog haar en om je haar gezond en sterk te houden: Gebruik een natuurlijke shampoo zonder SLS en SLES (synthetische stoffen) en shampoo zonder siliconen. Deze stoffen zullen haar en hoofdhuid eerder belasten dan verzorgen.
Te vaak je haren drogen met een verkeerd type haardroger of stijltang die door te warme, droge lucht de haren en hoofdhuid uitdroogt. Borstelen met een haarborstel van lage kwaliteit. Je voedingspatroon bevat niet de juiste nutriënten om je haren van binnenuit te voeden. Je hormonen zijn uit balans.