Een blaar ontstaat door langdurige wrijving op de huid. Dit kan veroorzaakt worden door intensief sporten (denk aan de langeafstand-wandelaars tijdens de vierdaagse), maar ook door het dragen van verkeerde schoenen of sokken. Zo kunnen te ruime of te krappe schoenen gaan schuren rondom de voet.
Strooi voordat je gaat lopen (en tijdens het wandelen ook een paar keer) een klein beetje talkpoeder in je schoenen, in je sokken en over je voeten. Talkpoeder neemt vocht op zodat je minder last hebt van zweetvoeten.
Dek de plek ruim af met een goed zittende pleister die niet schuift bij wrijving. Blaren kun je voorkomen door het verminderen van wrijving en druk op de huid. Dat begint met het dragen van goed zittende schoenen en sokken. Schoenen mogen niet wringen.
Een anti-blaar sok bestaat uit 2 sokken: een binnen- en een buiten sok. De binnen sok bestaat uit zeer gladde vezels, zodat de binnen sok makkelijk over de buiten sok glijdt. Hierdoor wordt de wrijving die ontstaat tijdens het lopen opgevangen tussen de beide sokken en niet tussen de beide huidlagen.
Gebruik puimsteen of een metalen voetvijl om de gebarsten huid dunner te maken. Je kunt je hielen het beste bewerken als ze zacht zijn na een bad of douche. Breng twee keer per dag een vochtinbrengende crème met urea aan, bijvoorbeeld Hansaplast Herstellende Voetcrème. Daarmee word je het probleem al snel de baas.
In het algemeen is het beter om een blaar niet door te prikken, maar gewoon te laten uitdrogen. Helaas is dit tijdens het wandelen geen goede optie. De blaar kan door de wrijving en druk alsnog kapotgaan en geïnfecteerd raken.
Zitten jouw blaren in de holling van je voet of juist op de top van je tenen? Smeer de blaar en de omliggende huid dan eens in met vaseline, hierdoor zal de wrijving en de kans op nieuwe blaren een stuk minder zijn!
Sporttape omdat het stevig is en het een goede kleefkracht heeft. Leukoplast is goedkoper en vormt zich wat gemakkelijker naar de voet.
Voor het behandelen van blaren wordt meestal de CureTape Sports variant ingezet. Het betreft blaren om de tenen, bal van de voet en op de hiel. Deze gebieden kun je preventief met elastische CureTape Sports behandelen. Belangrijk daarbij is om de tape zonder rek en plooien aan te leggen.
Om blaren te voorkomen helpt het om een dunne sok nat te maken. Door het vocht zet de leren schoen uit. Dit zorgt ervoor dat de schoen zich volledig naar jouw voet vormt. Zo maakt die blaar geen schijn van kans!
ontsmet de blaar, bij voorkeur met een waterige oplossing op basis van chloorverbindingen, chloorhexidine of povidon-jood. Vraag je apotheker een geschikt product. dek de huid af met een wondpleister of niet-inklevend compres.
Lipblaasjes genezen meestal binnen 7 tot 12 dagen. In een klinische studie is bewezen dat 65% van de patiënten die COMPEED® Patch tegen Lipblaasjes met Applicator gebruiken een snellere genezing van hun lipblaasjes hebben dan met hun gebruikelijke behandeling.
SCHOENEN. Het dragen van goed passende hardloopschoenen is van vitaal belang om blaren te voorkomen. Zorg ervoor dat je schoenen voldoende ruimte bieden voor je tenen en niet te strak zitten. Schoenen die te krap zijn, kunnen wrijving en drukpunten veroorzaken, wat leidt tot blaren.
De meeste blaren verdwijnen na enkele dagen of soms weken wanneer het grote blaren betreffen. Een blaar (bullae) is een holte tussen twee huidlagen die zich vult met vocht. Hoe lang blaren duren is ook afhankelijk van uw mogelijkheid ze te ontzien.
"Wonden genezen het beste in een vochtige omgeving.
Maar als het gebeurt, desinfecteer je open blaren (bijvoorbeeld met een antiseptische spray) en bedek je hem met een blaarpleister. Deze beschermt de wond tegen verdere druk, wrijving en andere schadelijke invloeden van buitenaf.
Over het algemeen zal een blaar die doorgeprikt is vrij snel genezen. Wanneer de huid of het vel nog op de plek zit, dan beschermt dat het weefsel er onder al een beetje. Deze huid zal droger en harder worden, net als het weefsel eronder. De blaar zal dan meestal na ongeveer een week zo goed als weg zijn.
Oorzaken van overmatige druk kunnen zijn: overgewicht, een staand beroep, of een afwijkende voetstand. Ook kunnen kloven en een droge huid ontstaan door een tekort aan vitamine D.
Zachte voeten
Een warm voetenbadje hydrateert je voeten en maakt ze zacht. Met een etherische olie versterk je dit effect. Arganolie is erg goed tegen een droge huid, jojoba-olie werkt verzorgend. Als je tussendoor je voeten zachtjes scrubt met een speciale voetscrub, verwijder je dode huidcellen.
Als een blaar kapot is gegaan, dan kun je inderdaad een blarenpleister gebruiken. Het is wel belangrijk dat je de wond en de daaromheen gelegen huid goed ontsmet, alvorens je de kapotte blaar afdekt. Wanneer je dit niet doet dan is de kans aanwezig dat er een nare infectie ontstaat.
Na het doorprikken van de blaar druk je voorzichtig het vocht uit het gaatje. Bedek de blaar vervolgens met een goed afsluitend verband, zodat bacteriën niet de kans krijgen binnen te dringen. Het verband kun je af en toe verwijderen om de voet te weken in de soda. Breng daarna een nieuw verband aan.