Geef bietenpulp
Bietenpulp is de aanvulling op het rantsoen van een mager paard. Voorwaarde is wel dat het bietenpulp is die geschikt is voor paarden. Dus de bietenpulpvlokken moeten gespoeld zijn en gewassen en voldoende verhit. Zo is het suikergehalte laag genoeg en kan het geweekt gegeven worden.
Rekening houdende met de hoeveelheid droge stof dat een paard maar dagelijks kan opnemen, betekent dat het paard nog 10,2 kg D.S. in de vorm van hooi kan opeten. Dat komt overeen met 12 kg hooi. Meer geven heeft dus eigenlijk geen zin en leidt tot overschot of tot te veel opname!
Je mag tot wel 0,4 kg bietenpulp per 100 kg lichaamsgewicht per dag voeren. Dit komt voor jouw paard uit op ongeveer 2,5 - 3 kg bietenpulp. Voor zemelen geldt dat je maximaal 1 kg per dag kunt geven. Let op: zemelen kunnen een laxerend effect hebben.
Traditioneel wordt maïs gezien als dikmaker, iets dat je geeft als je een mager paard weer op gewicht wilt krijgen. Maar veel dierenartsen waarschuwen tegen het voeren ervan, omdat maïs ernstige koliek, diarree, hoefbevangenheid en verstoppingen kan veroorzaken.
Kies voor geëxpandeerde brokken en/of gepofte muesli
Probeer een paard of pony die moet aankomen energierijke en goed verteerbare voeding te geven. Kies daarom voor krachtvoer, waarbij de granen door verhitting ontsloten zijn (pelleteren in brokken en poffen in muesli's), zoals Pavo EnergyControl en Pavo SportsFit.
Laat een paard niet langer dan 6 uur met een lege maag staan. Voor paarden met maagzweren is dit zelfs maximaal 1 uur. Dus geef minimaal 3 maal per dag ruwvoer. Sinds 2011 zijn er richtlijnen voor het houden van paarden.
Bietenpulp wordt regelmatig gevoerd als vervanger van krachtvoer, aangevuld met een vitaminen en mineralen supplement. Voor paarden die beter geen snelle energie binnen kunnen krijgen door het voeren van krachtvoer, is dit namelijk een ideaal alternatief.
Voordelen bietenpulp voor paarden
Vezels uit bietenpulp hebben een goede werking op de darmgezondheid van het paard. De vezels voeden de bacteriën die leven in de dikke en de blindedarm, ze hebben een zogenoemde prebiotische werking.
Bietenpulp is een afvalproduct bij de verwerking van suikerbiet tot suiker. Nadat de bieten in de fabriek zijn aangekomen en zijn gewassen, worden ze versnipperd tot kleinere stukjes. Deze stukjes worden dan in heet water van zo'n 70 ℃ gesudderd, en zo wordt de suiker 'eruit geweekt' als het ware.
Wortels zijn goed, sla, selderij en sperciebonen of peultjes mag ook, maar geef je paard geen uien, broccoli, kool/bloemkool of spruitjes. De tomatenplant behoort tot de nachtschadefamilie, die niet goed is voor paarden. Maar de tomaat zelf mag weer wel.
Als vuistregel voor paarden en pony's geldt dat ze ongeveer 1,5 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht nodig hebben. Dit komt voor een gemiddelde pony van 300 kg op 4,5 kg per dag. Kuilgras is natter dan hooi en paarden kunnen hier meer van eten om dezelfde hoeveelheid droge stof binnen te krijgen als met hooi.
De volgende groenten kan je veilig aan je paard voeren: broccoli, boerenkool, spruitjes, spinazie, radijsjes en wortelen. Vooral wortelen zijn een gezonde aanvulling, ze bevatten erg weinig suiker, veel vocht en daarnaast ook nog bèta-caroteen. Wortelen zijn ook een prima versnapering of beloning voor grondwerk.
Als vuistregel wordt aangehouden dat een paard of pony minimaal 1kg droge stof per 100kg lichaamsgewicht aan ruwvoer nodig heeft. Hooi heeft een droge stof gehalte van meer dan 80%, dat betekend dat 1kg hooi met 80% ds eigenlijk 0,8kg droge stof is.
Een Shetlander weegt ongeveer 200 - 250 kg en heeft circa 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag nodig. Als de pony 24 uur per dag op stal staat dan zou hij ongeveer 3 - 4 kg hooi per dag nodig hebben om in de basisbehoefte te voorzien.
Als je de vacht van je paard wilt laten glanzen kun je een scheutje zonnebloemolie over het voer geven. Zonnebloemolie helpt echter alleen bij een glanzende vacht en zal je paard geen extra energie geven.
Bietenpulp kan het beste gegeven worden met een ruime hoeveelheid water. Wij raden aan ongeveer 5 liter water met 1 kg droge pulp te mengen.
Luzerne is een voedermiddel dat in diverse rantsoenen wordt aangeraden. Bijvoorbeeld voor magere paarden, ter opwaardering van het ruwvoerrantsoen, maar ook voor oude paarden met een verminderd gebit. Voor jonge paarden in de groei en bij aandoeningen zoals koliek en maagzweren.
Paarden eten graag slobber, wat het ook een ideaal voer maakt voor na zware inspanningen. Vaak hebben paarden dan weinig trek in brokken en muesli, terwijl ze slobber wel eten. Voeg je aan de slobber voedingsstoffen toe die bijdragen aan het (spier)herstel van je paard, dan heb je met slobber het ideale voer te pakken.
Bietenpulpbrok wordt geproduceerd tijdens de verwerking van suikerbieten tot suiker. wat overblijft van de productie is de gedroogde overblijfsel van suikerbiet verwerkt in een bietenpulp brok.
Tarwezemelen zijn rijk aan mineralen en B-vitaminen, maar arm aan vitaminen. Het zetmeelgehalte is laag en het vezelgehalte is hoog. Hierdoor wordt de spijsvertering van een paard op een positieve manier gestimuleerd. Zemelen bevatten heel veel fosfor en weinig calcium.
Als een paard aan bietenpulp gewend is, mag een paard 1-2kg (droge) bietenpulp per dag hebben.
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot.
Antwoord: Er is een standaard richtlijn voor de hoeveelheid ruwvoer die een paard nodig heeft. Dit is 1 - 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht. Deze richtlijn is voor alle paarden hetzelfde, ongeacht hoeveel een paard moet presteren.
De behoeften van paarden kunnen echter verschillen. Een zeer mager jong of oud paard zou bijvoorbeeld baat kunnen hebben bij een ruwvoer van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld fijn, groen hooi of luzerne. Terwijl een dik paard dat moet afvallen beter gevoerd kan worden met een zeer grofstengelige kwaliteit hooi.