Er zijn 2 voorwaarden om jouw syndicale premie te ontvangen: je moet lid zijn van de BBTK (als dit nog niet het geval is kan je je online aansluiten) en je moet je bijdragen correct betaald hebben. Je sector of bedrijf moet dit voorzien hebben in een collectieve arbeidsovereenkomst.
Hoe aanvragen? Vanaf 26 maart 2019 ontvang je een aanvraagformulier via Mijn Onderwijs: Personeel, ook als je niet aangesloten bent bij een vakbond. Ben je vakbondslid, druk het formulier dan af en vul het in. Bezorg het aan je vakbond; die betaalt de premie uit.
Breng het formulier binnen vóór 1 juli 2022, zodat onze diensten de betaling kunnen regelen. We doen dat altijd zo snel mogelijk. Hou er rekening mee dat we veel leden hebben en het dus enkele maanden kan duren vooraleer het geld op je rekening staat.
De syndicale premie 2020 wordt uitbetaald vóór 30 september 2021 en bedraagt maximaal 90 euro. Voor eenzelfde refertejaar mag men slechts één aanvraagformulier indienen, ook al ontvangt men meer formulieren. De syndicale premie wordt slechts eenmaal uitbetaald.
In ruil voor onze dienstverlening vragen we een kleine maandelijkse bijdrage aan onze leden. Het lidgeld varieert van 5 tot 20 euro per maand en hangt af van de sector waarin je werkt, of je voltijds of deeltijds werkt en welk statuut je hebt (werkend, langdurig ziek, gepensioneerd, werkzoekend...).
Het geld van de syndicale premie komt van de werkgevers die het doorgaans via een sociaal fonds of fonds voor bestaanszekerheid aan de bonden betalen.
Bijvoorbeeld: om in aanmerking te komen voor de eindejaarspremie 2021 moet u in de referteperiode van 1 juli 2020 tot 30 juni 2021, in het stelsel van de vijfdaagse werkweek, minimaal 65 dagen of 494 uur hebben gewerkt. Er worden maximum 5 dagen economische werkloosheid automatisch gelijkgesteld.
Bijhouden hoeveel dagen je gewerkt hebt voor de eindejaarspremie is een moeilijke klus. Om je daarbij te helpen, ontwikkelde het ABVV de eindejaarspremie-app. Je kan deze downloaden via iTunes, Google Play of op eindejaarsapp.rechtenuitzendkracht.be.
De eindejaarspremie wordt pro rata berekend voor iedere bediende die minimaal 3 maanden in dienst is geweest in het betreffende jaar. Als deze bijvoorbeeld 8 maanden in dienst bent geweest, krijgt hij 8/12 van een bruto maandloon in december uitbetaald als eindejaarspremie.
De syndicale premie bedraagt dit jaar 145 €. Je krijgt hiervoor een attest van het Sociaal Fonds Transport & Logistiek. Hoe kan je je syndicale premie snel ontvangen?
De ACV-dienstencentra zijn telefonisch bereikbaar via het ACV-contactcenter op 09 244 21 11. Vragen over je werkloosheidsdossier, algemene informatie over arbeidswetgeving en sociale zekerheid worden snel en vriendelijk door onze telefonische dienstverleners beantwoord.
Een syndicale premie wordt toegekend aan de werknemers die het recht verworven hebben op de eindejaarspremie en die lid zijn van een vakbond. Voor het jaar 2020 wordt dit bedrag vastgesteld op 120 €. Het document voor de syndicale premie wordt u bezorgd door het Sociaal Fonds in de maand november.
Er zijn 2 voorwaarden om jouw syndicale premie te ontvangen: je moet lid zijn van de BBTK (als dit nog niet het geval is kan je je online aansluiten) en je moet je bijdragen correct betaald hebben. Je sector of bedrijf moet dit voorzien hebben in een collectieve arbeidsovereenkomst.
Leden van ACV PULS hebben recht op een pensioenpremie. Het bedrag hangt af van hoe lang je bij onze vakbond bent aangesloten. Dat start aan 25 euro voor wie 10 jaar is aangesloten en gaat tot 248 euro voor wie 44 jaar is aangesloten. Je kan deze aanvragen op een ACV kantoor of neem online contact op.
De theorie is dat je enkel een eindejaarspremie krijgt als je werkt. Maar tijdelijke werkloosheid, moederschapsrust en een ziekteperiode die korter is dan drie maanden worden meestal gelijkgeschakeld. Ben je langer ziek of neem je tijdskrediet, dan hoop je in de meeste gevallen best niet op een eindejaarspremie.
De eindejaarspremie wordt in principe in de maand december betaald, tenzij in de onderneming een ander moment met de werknemers overeengekomen werd.
Een eindejaarspremie is een wettelijke verplichting op basis van de sectorale cao. Geeft je werkgever je die niet, dan kan hij vervolgd worden.
Een 13de maand is een eindejaarspremie, maar een eindejaarspremie hoeft niet altijd een 13de maand te zijn. Simpel gezegd is de 13de maand een heel brutoloon bovenop je vast loon. Zoals gezegd, mogen jouw prestaties hier geen invloed op hebben. Het valt dus niet te verwarren met een bonusregeling.
De 13e maand valt in dit voorbeeld volledig in het eerste belastingtarief, want deze loopt tot 69.397 euro in 2022 In deze eerste schijf geldt een tarief van 37,07 procent. Je betaalt dus 37,07 procent belasting over de volledige dertiende maand van 3.500 euro, waardoor je netto 2.203 euro overhoudt.
Het verschil tussen een eindejaarsuitkering en 13e maand
Bij een 13e maand krijg je een extra bruto maandsalaris. Een extra maandloon dus. Daarom ook de naam 13e maand. Een eindejaarsuitkering is een deel van het bruto salaris wat je in het hele jaar hebt verdient.
Je betaalt een maandelijks lidgeld tussen 2 en 16 euro. Het juiste bedrag hangt ervan af of je werkt of werkloos bent, gepensioneerd of invalide bent, deeltijds of voltijds werkt en in welke sector je werkt.
De premie bedraagt 145 euro als je voltijdse bijdragen betaalt. Betaal je deeltijdse syndicale bijdragen? Dan krijg je 72,50 euro. Om de volledige premie te krijgen, moet je voor 1 januari 2022 lid zijn van een vakbond.
Hoe langer de staking duurt, hoe hoger ook de vergoeding: vanaf de tweede week ontvangt een staker 175 euro (ipv 150 euro) per week. Vanaf de vijfde stakingsweek 207,50 euro/week en vanaf de negende 227,50 euro/week.