Sake (Japans: 酒, IPA: [sa'kɛ]) is een Japanse alcoholische drank, die onder andere wordt gemaakt van rijst. Het wordt ook wel rijstwijn of rijstewijn genoemd, hoewel sake geen wijn is.
Rijstwijn is vaak alcoholische drank met als voornaamste basis ingrediënt rijst. In veel landen met een rijstcultuur zoals China (huang jiu), Japan (sake) en Korea (cheongju ) wordt rijstwijn gemaakt.
Sake wordt vaak "rijstwijn" genoemd omdat het, net als wijn, unieke variaties van smaken met subtiele aroma's bevat. Daarnaast wordt het vaak gedronken als wijn.
Sake wordt ook wel rijstwijn genoemd, al wordt Sake gemaakt door rijst te fermenteren, niet distilleren. Rijstbier zou in dit geval dus een betere naam zijn dan rijstwijn, want het productieproces lijkt meer op het maken van bier dan het maken van wijn. Net als bier zijn er ook vele soorten Sake.
We snappen de verwarring. Beide producten worden namelijk ook van rijst gemaakt, maar hebben een wezenlijk andere smaak. Rijstazijn is namelijk azijn en dus zuur, mirin is rijstwijn en heeft een zoetere smaak. Vervang het een dus nooit door het ander!
Als je geen rijstwijn in huis hebt, kan je prima droge sherry of zelfs een droge witte wijn gebruiken.
Mirin is een rijstwijn met een zeer laag percentage alcohol, en een hoog percentage suiker. Het is een zoete tegenhanger van de welkbekende sake rijstwijn. In tegenstelling tot sake is Mirin niet bedoelt om te drinken, het wordt veelvuldig verwerkt in (wok)gerechten en sauzen in de Japanse keuken.
> Het zit tjokvol vitaminen, aminozuren, organische zuren en mineralen. > De mineralen en vitaminen werken samen op de huid, en maken hem babyzacht. Geen wonder dat het in Japan al langer een traditie is om in een bad saké te liggen om kwade geesten te verjagen en met een schone lei te beginnen.
De wijn in post 2204 is het eindproduct van de alcoholische gisting van verse druiven (zie hoofdstuk 6). Als wijn wordt uiteraard gewone wijn aangemerkt, die zowel mousserend als niet-mousserend, rood, wit en rosé kan zijn.
Sake bevat 15% alcohol en kan zowel koud, op kamertemperatuur als warm (rond de 45 ?)gedronken worden. Daarnaast wordt sake vaak gebruikt om vlees of vis een malse structuur te geven, (miso)soepen en bouillons te verrijken en wok- of stoofgerechten af te blussen.
Vaak in een adem genoemd met rijstazijn maar het is rijstwijn. Een Japanse alcoholsoort met een zoete smaak. Het wordt gemaakt door gare en geslepen rijst te mengen met een distillaat van sake. Dit distillaat wordt ook wel 'koji' en 'shochu' genoemd.
Shaohsing of Shaoxing rijstwijn wordt gebruikt voor sauzen, marineren, wokgerechten, dumplings, ect; met name Chinese gerechten. Deze kookwijn kan vervangen voor sherry voor diverse gerechten op extra op smaak te brengen.
Je kunt sake natuurlijk ook gewoon drinken. Vaak wordt sake geserveerd op kamertemperatuur, maar sommige soorten kunnen ook gekoeld worden gedronken. Het is ook belangrijk om te weten dat sake niet moet worden gedronken uit een wijnglas, maar uit een speciaal sake-glas of kom.
Wodka en gin: de gezondste alcoholische drank
Doorzichtige sterke dranken zoals wodka of gin bevatten de minste calorieën en suikers. Ze kunnen makkelijker door ons lichaam worden verwerkt. Pas alleen op voor mixers met siroop of frisdrank, want dan stapelen de suikers al snel op.
Het alcoholpercentage is vergelijkbaar met dat van wijn en je kunt het gekoeld, op kamertemperatuur of warm drinken. Hij doet het ook goed in cocktails. Probeer sake met tonic, in een spritz of in plaats van vermout in een martini.
Shaoxing is een amberkleurige wijn (letterlijk 'gele wijn' in het Chinees). Hij is afkomstig uit Shaoxing, een stad ten zuiden van Shanghai, en in China al tweeduizend jaar lang bekend om haar 'brouwsels'. De rijstwijn wordt gemaakt op basis van kleefrijst die wordt geweekt, gestoomd en dan gefermenteerd.
Drink dan vooral een lekkere groene thee of een kruidenthee met citroen. Het zuurtje van de citroen geeft de vis een sterkere smaak. Vis, en dan vooral witte vis, heeft van zichzelf namelijk geen uitgesproken smaak.
Welke wordt het meest geconsumeerd? Rode wijn wordt nog steeds het meest gedronken. Hoewel witte wijn lange tijd is gedegradeerd tot het jongere broertje van rode wijn, is het een feit dat steeds meer consumenten belangstelling hebben voor deze wijnsoort.
Whisky is hoogstwaarschijnlijk de meest gedronken gedestilleerde drank ter wereld.
Hoeveel alcohol zit er in Sake? Sake is niet zo sterk als veel mensen denken: de drank bevat ongeveer 16% alcohol en is dus geen sterke drank.
Prijs €7,40.
Een fles bewaar je dus best in een donkere, koele en droge ruimte. Indien je sake in goede omstandigheden bewaart, is ze ca. 1 tot 2 jaar na productie- datum houdbaar. Eens geopend kan je sake gerust enkele weken in de koelkast bewaren.
In veel Engelstalige recepten wordt rice wine vinegar (oftewel rijstwijnazijn) gebruikt: daarvoor kun je gewoon je flesje rijstazijn erbij pakken.
Rijstwijn, pruimenwijn bestellen | Albert Heijn.
Bevat 14% vol. Alcohol. 14 % vol. Uiterste houdbaarheidsdatum: 18.7.2024 Tot Ø 437 dagen houdbaar na de verzenddatum.