Zacht water laat shampoos over het algemeen gemakkelijker schuimen dan hard water en veroorzaakt geen ophoping van mineralen op het haar waardoor het slap en futloos wordt. Haar dat in zacht water is gewassen, is meestal zacht en glanzend.
Zacht water zorgt voor goed haar
De beste en meest duurzame optie is het installeren van een waterontharder. De waterontharder haalt kalk uit je water, waardoor het water zacht is. De dagen van de witte waas zijn voorbij, je haar gaat meer glanzen en je hebt meer volume.
Door de rijke hoeveelheid aan kalk die aanwezig is in hard water droogt zowel je haar als huid uit. Kalk in hard water creëert een verstikkend laagje op je haar en kan zo gespleten haarpunten en irritatie veroorzaken.
De hardheid van je leidingwater is een belangrijk punt als je je haar alleen met water wilt gaan wassen. Hard water is water wat veel kalk (calcium en magnesium) bevat. Deze kalkresten kunnen in je haarschubben blijven zitten, daardoor kan je haar vettig en stug aan blijven voelen na het wassen met alleen warm water.
Appelazijn. Om je haar na het douchen van kalk te ontzien kun je het afspoelen met appelazijn. Het zure van het azijn zorgt ervoor dat kalk zich niet aan je haar gaat hechten, dat blokkerende laagje kan dus niet ontstaan. Meng een klein scheutje appelazijn met koud water en spoel het af.
Hard water droogt uw haar uit, maar zorgt daarnaast voor een slechtere werking van zeep. Shampoo en conditioner werken beter wanneer u onthard water gebruikt tijdens het douchen.
Appelciderazijn is goed voor de pH van je hoofdhuid en zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigt, en meer glanst. Het spoelt opgehoopte restanten weg. Restjes zeep, kalk, en ook eventueel residu van haarproducten als wax en synthetische shampoos en conditioners.
Heet water
Er zijn voordelen: een hoge temperatuur opent bijvoorbeeld de poriën, waardoor haarproducten de hoofdhuid kunnen binnendringen. Bovendien helpt het wassen met heet water stofdeeltjes, luchtvervuiling, productrestjes en overmatig talg effectiever te verwijderen dan met koud water.
Heet water opent de haarfollikel en verwijdert vuil en talg, dit geeft het haar zijn vettige uitstraling. Echter verwijdert het hete water niet alleen vuil, ook de natuurlijke bescherming van je haar kan je hierdoor wegwassen, met beschadigd en zwak haar als resultaat.
Geen zorgen, je kunt je wasbeurt het beste beginnen met warm of lauwwarm water om je haren te wassen. Met het lauwwarme water kun je je haren goed ontvetten, zodat ophoping en restanten van haarproducten verwijderd worden.
Regenwater is gewoon goed voor je haar. Regenwater is minder 'hard' dan leidingwater, dat komt omdat er minder kalk in zit. Je haar wordt er iets zachter van en na een regenbui kan je haar ook ineens natuurlijk golven.
Zacht water bevat weinig of geen mineralen en een hoger natriumgehalte. Zacht water laat shampoos over het algemeen gemakkelijker schuimen dan hard water en veroorzaakt geen ophoping van mineralen op het haar waardoor het slap en futloos wordt. Haar dat in zacht water is gewassen, is meestal zacht en glanzend.
Er zijn verschillende technieken waarmee je de waterhardheid van je water kan testen. Zo kun je het kalk in het water meten met zeeptesten, teststroken en druppeltesten (waterhardheid tester). Daarnaast kan je ook gegevens opvragen bij het lokale leidingwaterbedrijf.
Zacht water heeft dus duidelijke voordelen ten opzichte van hard water. Het voorkomt een hele hoop poetswerk en zorgt voor een veel langere levensduur van apparaten.En het is ook nog eens beter voor de gevoelige huid. Met zacht water is dat trekkende gevoel na het douchen voorgoed verleden tijd.
Op de menselijke gezondheid heeft de hardheid van water vrijwel geen effect. Zacht water zou beter zijn voor een gevoelige huid, maar kan juist ook weer leiden tot huidirritatie omdat zeep minder goed van je huid afspoelt.
Het water hydrateert de hoofdhuid en voedt de haarwortels. Het helpt bij het verminderen van schilfers, jeuk en roos, wat het haar voller maakt. Het water helpt ook bij het verbeteren van de bloedsomloop waardoor de haarwortels meer voeding krijgen, waardoor het haar sterk en gezond blijft.
Kou en guur winters weer hebben overigens wel degelijk invloed op de kwaliteit van je haar. De koude, droge lucht onttrekt vocht je haar en huid. Haar wordt snel statisch droog. Zeker in combinatie met heet föhnen is de kans groot dat je haar in de winter schade oploopt.
Een mythe. Koud water aan het einde van de behandeling sluit de haarschubben en zorgt inderdaad voor een beetje meer glans. Maar het koude water sluit ook de hoofdhuid af. Hierdoor kunnen de stoffen van de verzorgingsproducten niet inwerken.
Douche niet te koud
Voor je bos haar is een koude douche echter minder fijn. Dat komt doordat de bloedvaatjes in je hoofdhuid zich sluiten en hierdoor minder essentiële voedingsstoffen naar de haarwortels transporteren. Maak het dus niet te gek met die koude douches.
Wanneer je de stijltang op 190°C en hoger zet, kom je in de 'schadezone'. Deze temperaturen zijn te warm voor je haar en daardoor schadelijk. Tussen de 160°C en 190°C is over het algemeen ideaal. Onder de 160°C is te koel, waardoor het haar niet steil wordt en ook niet om te vormen is tot een krul of slag.
Het antwoord is een simpele 'nee'. Je huid is een gevoelig orgaan. Een ijskoude wasbeurt kan aardig heftig zijn voor de (kwetsbare) huid. Door te douchen en je gezicht te reinigen met een temperatuur die dicht bij je lichaamstemperatuur ligt, behandel je de huid milder.
Je haar wassen met alleen water is ook een natuurlijk alternatief voor het gebruik van shampoo. Door je haar te wassen met alleen water vermijd je dat je haar in aanraking komt met de sulfaten in shampoo, die je haar anders droog en broos kunnen maken.
Zeezout opent de schachten van de haarzakjes en verwijdert het opgehoopte vuil en de dode huidcellen wat het haar minder stijf maakt. Andere ingrediënten bijvoorbeeld klei creëert meer textuur en volume wat het haar er gezonder uit laat zien.
Toch is het geen aanrader om dit goedje op je haar te gebruiken. Heleen: 'Als je de azijn niet genoeg verdunt waardoor de pH veel te laag is, kun je er echt schade mee doen aan je hoofdhuid. ' Door een te lage pH op je hoofdhuid te gebruiken kan deze huid geïrriteerd raken en pijnlijk worden.
“Je haren wassen zonder shampoo is niet per se goed of slecht. Wanneer je een (extreem) droge hoofdhuid hebt, is het niet nodig om elke wasbeurt een sterke reiniger te gebruiken. Net als bij de huid van je lichaam is het heel persoonlijk wat jouw hoofdhuid nodig heeft.