Hoe lang laat je een brood dan het best afkoelen alvorens het te snijden? In een ruimte van 20 tot 25°C krijg je het beste resultaat door het brood 2 tot 3 uur te laten afkoelen.
Brood kan het best worden gesneden met een groot, scherp kartelmes. Brood wordt eigenlijk meer gezaagd dan gesneden. De beste broodmessen hebben een vrij grove kartelrand. Door snelle zaagbewegingen te maken worden de strakste boterhammen verkregen.
Zorg dus dat je het brood na het bakken direct uit de vorm of van de bakplaat haalt en laat afkoelen op een rooster. Laat vers brood helemaal afkoelen voordat je het in een (brood)zak doet en snijd het pas aan als het niet meer warm is.
Laat brood goed afkoelen
Laat je brood minimaal een uur afkoelen voordat je het snijdt.
Vooral meergranenbroden vragen dikkere sneden dan de klassieke 9 millimeter, meent het bakkersechtpaar. 'En ook notenbrood moet je dikker snijden om de echte smaak van de noten te proeven. Wij snijden onze boterhammen hier meestal 12 tot 14 millimeter breed, maar Duits roggebrood wordt dan weer op 4millimeter gesneden.
Door het brood wat te laten afkoelen ontstaat een kruimstructuur die beter bestand is tegen de scherpe messen. Versgebakken brood is vaak nog vochtig binnenin. Door pas te snijden wanneer het brood afgekoeld is, voorkom je dat je bij het snijden het brood platdrukt. Tegelijkertijd verdwijnt ook de kleverige structuur.
De snijmachines van Graef hebben verschillende soorten messen: gegolfd, gekarteld en glad. De broodsnijmachines met een gegolfd of gekarteld mes zijn ideaal voor het snijden van brood, groente en sommige vleeswaren. Een glad mes is minder geschikt voor het snijden van brood, maar is incidenteel wel mogelijk.
Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
Het brood is ingezakt
Indien je brood ingezakt lijkt langs alle kanten, dan was het deeg te vochtig. Probeer iets minder water toe te voegen. Wanneer je geconserveerd fruit of groenten gebruikt, laat deze dan eerst goed uitlekken en wrijf ze droog voordat je ze toevoegt. Het brood kan ook overrezen zijn.
In een plastic zak blijft brood het beste vers, zeker als je de zak na gebruik goed afsluit. Als je meer van een krokante korst houdt, kun je beter kiezen voor een papieren zak. Alleen wordt je brood dan dus wel sneller oud.
Broden met een knapperige korst kun je het best in een broodtrommel of papieren zak bewaren. De korst blijft dan lekker knapperig, dat is wel zo lekker!
In een papieren zak
Je kunt je brood ook gewoon in een papieren zak bewaren. Zulke zakken zorgen voor goede luchtcirculatie, waardoor je korst krokant blijft. Is je brood al aangesneden? Leg het dan met de snijkant naar beneden en zet je zak zo in de kast.
De Gastroback 41600 is volgens ons het beste elektrisch mes. Dit elektrisch mes is ideaal om brood, gebak, vlees, vis en fruit te snijden en wordt geleverd met een stijlvolle houten houder. Het heeft twee verschillende bladen van hoogwaardige kwaliteit. Ook de behuizing is heel sterk en is gemaakt van roestvrij staal.
Prijs. Broodsnijmachines zijn te koop vanaf 30 euro. Voor een luxe snijmachine leg je rustig 200 euro op de toonbank.
Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen. Groene of zwarte broodschimmel bederft het brood, maar is niet gevaarlijk.
Grote broden behouden hun versheid zeker een dag of drie, mits ze goed zijn verpakt. Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren.
Dan is invriezen een goed idee: het is de beste methode om brood langer vers te houden. Maar veel korter dan de meeste mensen denken: tot twee weken na het invriezen smaakt brood nog steeds vers. Het beste is om brood in te vriezen meteen nadat je het gekocht hebt.
Plaats het brood in de zak, nabij het verzegelde uiteinde. Laat minstens 7,5 cm ruimte tussen het brood en het niet-verzegelde uiteinde van de zak. Plaats het niet-verzegelde uiteinde van de zak in het vacuümkanaal en sluit en vergrendel het FoodSaver-deksel. Druk op de knop “Vacuüm en verzegelen”.
Vaak bakte men zelf thuis brood. Het was dan het meest economisch om meerder broden tegelijk te bakken. Brood blijft langer vers door het toevoegen van zout, vet en zuurdesem. Vet en zout voegt men i.v.m. veranderde voedingsinzichten minder toe; zuurdesem geeft het rood een enigszins zure smaak.
Ja. Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries. Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak.
Hoe het werkt
Maar het is heel simpel: je opent de klep, legt je brood erin (hoe of waar maakt geloof ik niet zoveel uit) en sluit de klep. Op het digitale scherm geef je vervolgens aan welk brood je hebt gekozen en drukt op start. Terwijl het brood wordt gesneden wordt ook je bon geprint.
Welke snijplotter jij het best kunt kopen is onder anderen afhankelijk van het aantal bedrukkingen dat je gaat maken. Voor grotere oplages of het snijden van breder materiaal is de GCC Expert 24 de ideale snijplotter. Ga jij jouw snijplotter echter voor de hobby gebruiken dan is een ScanNCut snijplotter de must have.
Wij vinden dat de Dahle rolsnijmachine 507 – 8 vel – 32 cm de beste papiersnijder voor jou is. Je kunt hem immers gebruiken om verschillende materialen veilig en haaks te snijden. Onder deze materialen valt onder andere papier, fotokarton, foto's, folie en film.