CHEDDAR. Cheddar Kaas vindt zijn oorsprong in het kleine Engelse stadje Cheddar, het centrum van de Engelse zuivelindustrie sinds de 15e eeuw. Cheddar is bij lange na de bekendse en meeste gegeten kaassoort ter wereld.
Een Goudse kaas heeft traditioneel de vorm van een wiel en weegt om en nabij 15 kilo waarvoor ongeveer 150 liter melk nodig is. Goudse kaas wordt in Gouda nog op één boerderij de “Oudersvrucht” zelf gemaakt. Het maken van kaas ging over van moeder naar dochter.
Goudse kaas: vernoemd naar de stad Gouda, waarin deze kaas oorspronkelijk werd geproduceerd en verkocht. Goudse kaas is toch wel onze populairste kaas.
Gouda is een van de beroemdste kazen ter wereld. Gouda heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw en is daarmee de oudste kaas die nog steeds gemaakt wordt. Deze Goudse kaas is geselecteerd door Old Amsterdam.
De allerbeste kaas ter wereld komt uit het Zuid-Britse Cornwall. Cornish Kern heeft dankzij zijn 'tonen van karamel en diepe aroma' de World Cheese Awards 2017 gewonnen. Ook een Nederlandse Beemsterkaas viel in de smaak bij de jury en won een prijs.
De duurste kaas ter wereld is gemaakt van ezelinnenmelk. Het gaat om de kaas Pule die wordt gemaakt door Slobodan Simic uit Servië die een ezelboerderij runt.
Welkom in Gouda, dé Kaasstad van Nederland. Maar Gouda is veel meer dan alleen maar kaas. In deze prachtige historische stad vol hippe sfeervolle plekken en gepassioneerde mensen is van alles te ontdekken.
Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag het Egyptische kaasje met recht overjarig worden genoemd.
Hele Goudse jong belegen kaas kopen? De meest verkochte kaas in Nederland. Jong Belegen goudse kaas. 8 weken gerijpt op de planken.
Gouda 48+ overjarig:
De kazen dragen een jaar lang het predicaat 'lekkerste kaas van Nederland'.
De winnaar volgens het panel is de jong belegen 30+ kaas van Beemster. Lekkere volle smaak, dikke plakken en de meeste pit, dus daar mag een medaille om de nek.
Gelukkig klopt dit niet. Door het smelten komen de vetten meer naar buiten en lijkt het alsof gesmolten kaas vetter is, maar die vetten zaten er al in. De voedingswaarden van gesmolten kaas zijn gelijk aan die van gewone kaas: het bevat evenveel calorieën en vetten.
Goed, want boordevol voedingsstoffen
Kaas is daardoor heel geconcentreerd en – goed nieuws – zit dan ook vol belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, mineralen en vitamines. Eiwit: deze bouwstoffen heeft je lichaam nodig voor onder andere je spieren en je botten.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Uit het meest recente onderzoek blijkt dat een Fransman gemiddeld maar liefst 25,9 kilo kaas per jaar eet. Op de voet gevolgd door IJsland (25,2 kg), Finland (24,7) en Duitsland (24,3).
In de moderne tijd zijn de Nederlandse boeren langzaam overgestapt van kaasproductie op de boerderij naar kaasproductie in zuivelfabrieken. Met het produceren van bijna 800 miljoen kilo kaas per jaar, is Nederland één van de grootste kaasmakers van Europa.
China voert de lijst aan met 2,26 triljoen dollar aan export per jaar.
Kaas is een zuivelproduct gemaakt van melk. Kaas bestaat uit de meeste vaste stoffen die in melk voorkomen. Dat zijn de eiwitten, vetten en mineralen. Zuivel staat in de Schijf van Vijf.
MADRID – Bijna de helft van alle kaas die gegeten wordt in Spanje is afkomstig uit landen als Nederland, Duitsland en Denemarken. De lage prijzen van deze buitenlandse kaas zorgt ervoor dat de Spaanse producenten niet meer kunnen concurreren en men de geïmporteerde kaas als “low cost” heeft betiteld.
Kaas bestaat simpel gezegd uit drie onderdelen: vocht, eiwit en vet. Het getal op een verpakking slaat op dat laatste ingrediënt. Bij 30+ bestaat de droge stof van kaas – dus zonder vocht – voor 30 procent uit vet. Bij 40+ voor 40 procent, enzovoorts.
De nummers hebben iets te maken met de hoeveelheid vet. Kaas bestaat voor een groot deel uit water. Als je 100 gram kaas koopt, is 40 gram van die kaas water en blijft er dus 60 gram kaas over. Het nummer 48+ op de kaas betekent dat die 60 gram overgebleven kaas voor 48% uit vet bestaat.
Mensen maken al heel lang kaas. Waarschijnlijk ontdekten nomaden zo'n zesduizend jaar geleden bij toeval hoe melk kaas kon worden. Melk werd in die tijd namelijk vaak bewaard in kalvermagen, en op reis schudde deze melk heen en weer in de maag.
Kaas is een wereldwijd bekend product en bijna ieder land kent zijn eigen kaassoorten en smaken. Sinds de Gouden Eeuw is Nederland in het buitenland bekend komen te staan als echt kaasland. Door de jaren zijn er steeds meer merken, soorten en typen kaas op de markt gekomen.
"Op de boerderij wordt alles duurder, het vee, de lonen van de mensen, de energie. Dat draagt allemaal bij aan duurdere kaas." Daarnaast is er een relatief tekort aan melk, waardoor de prijs van de belangrijkste grondstof voor kaas is opgedreven.
Brie is een zachte Franse kaas met een witschimmelkorst die gemaakt wordt van koemelk. Brie komt van oorsprong uit het departement Seine-et-Marne in Île-de-France. De bekendste Brie-kazen zijn de Brie de Meaux en de Brie de Melun.