Bij mensen is het omgekeerd: als wij iemand vertrouwen, zullen we die persoon recht in de ogen kijken. Doe dit niet bij uw kat. Aankijken betekent: ik vertrouw jou niet!Gesloten ogen staan juist voor veiligheid en vertrouwen.
Staren: als je kat je aanstaart wil ze hoogstwaarschijnlijk iets van je. Ze probeert je namelijk een ongemakkelijk gevoel te geven. Het verstandigst is om niet terug te staren.Dit is een uiting van agressie.
Een kat aankijken is geen enkel probleem. Integendeel, een goed gesocialiseerde kat zoekt zelf oogcontact met je. Met name als ze iets van je wil, zoals eten of aandacht, weet ze precies wat ze moet doen om dat te krijgen. Een kat kijkt ook naar jou om je gedrag te observeren.
Wanneer een kat zich veilig voelt en zijn omgeving (inclusief jou) vertrouwt, zal hij zijn ogen ontspannen, langzaam sluiten of loensen. Geef je kat dezelfde signalen door dichtbij hem te gaan zitten, je ogen dicht te knijpen en langzaam je ogen te sluiten.
Heeft uw kat uw leven al eens flink overhoopgehaald door weg te lopen, weet dan dat u niet de enige bent die dit is overkomen. Katten staan bekend om hun territoriale karakter, hun sterke voorkeur voor routine en liefde voor comfort en veiligheid.
Kortom, niets wees op enig teken van verlatingsangst. Katten 'missen' ons dus niet. Wij hen misschien wel als we op vakantie zijn, maar wij zijn dan ook sociale dieren en lijken eigenlijk meer op honden.
Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Michigan toonde aan dat katten herinneringen kunnen vormen die tot wel tien jaar kunnen duren. Dit betekent dat een kat zijn baasje na een lange afwezigheid nog steeds kan herkennen.
Als je katje lekker opgerold op je schoot ligt, en je met grote ogen aanstaart, dan is dit zijn manier om te zeggen 'ik hou van jou'. We weten dat het raar klinkt, maar het is vrij letterlijk een liefdevolle blik.
Op of tegen je hoofd aan liggen, is dus een beredeneerde blijk van genegenheid. Anderzijds zal ze dit nooit doen bij iemand die ze niet vertrouwt, dus je mag je gerust uitverkoren voelen! Wat de 'huidhonger' van je kat betreft: ook daar is het om je vertrouwde geur én je lichaamswarmte te doen.
Bij sommige diersoorten moet oogcontact daarom worden vermeden, omdat het kan worden geïnterpreteerd als agressief. Katten daarentegen, gebruiken oogcontact met hun baasjes om liefde te tonen en kijken vaak alleen rechtstreeks in de ogen van degenen die ze vertrouwen en liefhebben.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Hoewel katten geen echte groepsdieren zijn, kunnen ze wel sociaal gedrag vertonen. Niet alleen naar elkaar maar ook naar mensen. Ze liggen tegen elkaar aan of tegen ons, ze wassen elkaar en laten zich aaien door ons. Een kat kan dus van gezelschap houden en je achterna lopen omdat hij graag bij je in de buurt is.
Het kiezen van een metgezel, als het nu mens of kat is, wordt bepaald door dezelfde factoren: gedrag, houdingen en geuren. Als voorbeeld, een hoge stem, schreeuwen en snelle bewegingen richting de kat kunnen als bedreigend worden gezien.
Volgens een studie uit 2005 uit Pennsylvania, zijn ze niet echt in staat om gezichten te onderscheiden zoals honden. Wanneer katten foto's van menselijke gezichten zagen, kon slechts 54,5 % van de katten hun verzorger onderscheiden van vreemden, terwijl bij honden dit 88,2% was.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent “ik hou van je”. Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg. Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite.
Het kan zijn dat als je je kat aan het aaien bent, dat hij ineens zachtjes in je hand bijt. Dat kan even schrikken zijn, maar het is zeker lief bedoelt! Als je kat geniet van de aandacht en vervolgens zachtjes in je hand bijt, dan krijg je een 'love bite'. Hiermee geeft je kat aan dat hij je erg lief vindt!
Sommige kattenbaasjes wisten het al lang, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: katten luisteren als er tegen ze wordt gepraat, maar wel alleen als hun baasje dat doet.
Ook dat ze hun eigen naam kennen, was al wetenschappelijk aangetoond. Maar een nieuwe studie uit Japan laat zien dat katten ook de namen van katten uit hun directe omgeving en van hun menselijke huisgenoten herkennen.
Gezonde volwassen katten kunnen 24 uur alleen zijn
De voorwaarde is wel dat de kat voldoende eten, water en een schone kattenbak heeft. Komt dat een keertje voor, is er niets aan de hand. Maar ben je meerdere dagen per week lang weg van huis, dan kunnen katten zich gaan vervelen of eenzaam worden.
Over het algemeen kan gezegd worden dat katten ongeveer 4 tot 6 uur alleen thuis kunnen blijven. Dit is echter geen harde regel en het is belangrijk om naar je eigen kat te kijken. Begin bijvoorbeeld met kortere periodes van een uur of twee en bouw dit langzaam op naar langere periodes.
Aandacht. De meest simpele manier is je kat gewoon aandacht te geven. Geef je kat wat van je tijd met volledige aandacht en aai en krab je kat op zijn of haar favoriete plekjes zoals de kin, achter de oren, de wangen achter de snorharen en de plak waar de staart begint.
Voldoende beweging is een belangrijke voorwaarde om je kat gelukkig te houden. Het houdt hem langer fit en draagt bij aan zijn gezondheid. Speelgoed, de krabpaal, behendigheid; het zijn allemaal manieren om je kat meer beweging te geven.
Opgesloten gevoel
Een andere reden waarom katten een hekel hebben aan dichte deuren, is omdat ze niet graag opgesloten zitten in een en dezelfde ruimte. Ze houden van opties en kiezen, zo ook tussen ruimtes.