Oer eieren zijn eieren, die worden gelegd door kippen die worden gevoerd via het zogenoemde ' oer-dieet” Dit is een dieet van granen, zaden en insecten, die door kippen zelf moet worden gezocht in een natuurlijk habitat, waardoor kippen hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen.
Het OERei is een ei dat is gelegd door een kip die is gevoed met haar OERdieet: granen, zaden én insecten. De insecten zorgen ervoor dat de kip haar natuurlijk gedrag vertoond: ze is de hele dag op zoek naar insecten waardoor ze geen tijd heeft voor verveling en het pikken van buurvrouw kip.
OEReieren zijn niet biologisch: doordat wij gebruik maken van voedselresten voor het voeren van de insecten. We willen graag alle voedselresten nuttig besteden, ook de niet-biologische, en daarom mag het dan niet het predicaat 'biologisch' dragen.
Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip. Zo hebben ze meer ruimte en kunnen ze naar buiten.
Jumbo. Onze OEReieren zijn te koop bij bijna 400 Jumbo supermarkten in Nederland. Ook via Jumbo.com zijn OEReieren verkrijgbaar: dan worden ze lekker makkelijk bezorgd bij jou in de keuken.
Vooral marters zijn dol op eieren. De meeste eieren worden 's morgens gelegd. Houd de dieren dus 's morgens in het nachthok zodat ze de meeste eieren in de legnesten leggen. Tegen dat opsluiten zullen ze eerst wel protesteren.
Verse eieren zijn 28 dagen houdbaar. Koop je ze vers bij de boer? Dan kun je ze dus 28 dagen bewaren. Als je ze in de supermarkt hebt gekocht, kun je ze zo lang bewaren als de THT-datum op de doos aangeeft.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Het eten van 7 of meer eieren per week vergroot het risico op hart- en vaatziekten als je al diabetes type 2 hebt met 40 procent ten opzichte van het eten van 1 ei per week. Dit concludeert de Gezondheidsraad uit verschillende onderzoeken.
Eieren staan in de Schijf van Vijf, maar je kunt ze niet onbeperkt eten. Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan twee tot drie eieren per week te eten.
Eieren bevatten grotendeels dezelfde voedingstoffen als vlees, maar niet in dezelfde hoeveelheden. Zo bevat vlees meer eiwit dan ei. Een ei bevat weer meer vitamine A dan vlees. Ook soorten vlees variëren in voedingstoffen: Rundvlees bevat meer ijzer dan kip.
Het beste ei voor je geld krijg je volgens Bestman als je eieren met twee of drie Beter Leven-sterren koopt. Dat zijn eieren van Kipster, Rondeel, Eko, Demeter, vrije uitloop, biologische of biodynamische. ,,Dan weet je zeker dat de kippen, als het kan, weer naar buiten mogen.
Als je voor een vegetarische maaltijd gaat, is een eitje perfecte vleesvervanger. Niet alleen heb je dit ingrediënt altijd wel in huis, maar je kan er ook nog eens eindeloos mee variëren in recepten. Met een ei in plaats van vlees krijg je zonder enige moeite al je eiwitten, ijzer, B1 en B12 binnen.
Boer flink goedkoper dan supers
Uit de prijs-scan van Lekkerder blijkt verder dat gangbare eieren in april 2023 bij de boer gemiddeld 2,61 euro per doos van 10 kosten en eieren die biologisch zijn, gemiddeld 3,38 euro.
In Nederland kun je veel verschillende soorten eieren krijgen, zoals kooi-eieren, scharreleieren, vrije-uitloopeieren, maïseieren, volkoren eieren en biologische eieren. De naam kan iets zeggen over het welzijn van de legkip, of over het voer dat ze krijgt.
Scharreleieren worden gelegd door legkippen die in schuren leven. Deze schuren zijn voorzien van legnesten, zitstokken, daglicht door ruiten. Ook ligt strooisel op de vloer. De legkippen kunnen vrij scharrelen en zoeken naar het rondgestrooide voedsel.
Aantal eieren per week
''Eieren bevatten belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en eiwitten, maar ook verzadigd vet en cholesterol. De aanbeveling is daarom om maar 2 tot 3 eieren per week te eten, omdat je anders teveel verzadigd vet en cholesterol binnen kunt krijgen.
Ze bevatten nuttige stoffen als ijzer, choline, foliumzuur, zwavel en zink, en vitamines B2, B12, E en D. Deze vitamines verbeteren de geheugenfunctie en de cognitieve vermogens, en bevorderen in combinatie met zwavel de natuurlijke groei van haar en nagels.
Een gekookt eitje is beter dan een gebakken ei, omdat het minder (verzadigd) vet bevat. Eieren bevatten alle essentiële aminozuren in een goede verhouding. Ze zijn een bron van biologische hoogwaardige eiwitten. Uit 100 g eiwit van een kippenei kan 96 g lichaamseigen eiwit worden gevormd in het menselijk lichaam.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Volgens de onderzoekers kan het geen kwaad om bijna twee eieren per dag te eten, als het maar uitmaakt van een gezond dieet. De studie, die werd gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, volgde deze groep mensen een jaar.
Denken ze. Wat zij niet weten is dat de eidooier juist het gezondste deel van het ei is, want deze barst van de vitamines, antioxidanten en gezonde vetzuren. Eigeel bevat wel een beetje verzadigd vet, maar 60 procent van het vet in eieren is onverzadigd vet.
Om temperatuurschommelingen te vermijden raden wij de supermarkten aan eieren niet in de koeling te bewaren. Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriën er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen.
Onze eieren zijn voornamelijk afkomstig uit Nederland. Lidl zet zich al jaren in voor het verduurzamen van de eierproductie. We ondersteunen de inspanningen van keurmerkorganisaties zoals het Beter Leven keurmerk en biologische landbouw door gecertificeerde eieren aan te bieden.
Wanneer u eieren koopt, staan die meestal buiten de koeling. Daardoor lijkt het misschien dat u ze thuis dus ook zo kunt bewaren. Voor de beste houdbaarheid kunt u ze echter beter vrij koud bewaren. Op die manier wordt de groei van bacteriën geremd.