Ga je aan een toegankelijk, klein water vissen, dan heb je geen lange hengel nodig. Ga je echter aan een water vissen met veel obstakels langs de oever zoals rietkragen, dan is een langere hengel wel nodig om daar overheen te komen. Voor het vissen met kunstaas is een hengel van 2.10 meter het meest gemiddelde.
Als je een allround hengel zoekt dan kan je het beste voor een spinhengel met een lengte van ongeveer 2.40 meter gaan. Dit is een mooi compromis waarmee je in de meeste situaties uit de voeten kan.
Een spinhengel is een goede werphengel voor je kind om mee te beginnen. Bij voorkeur een van maximaal 2 à 3 meter lang. Is je kind echt nog een beginner? Dan is een vaste hengel wellicht een betere keuze.
Bij het kiezen van de juiste hengel is het wel goed om op de lengte te letten. De meest gebruikelijke lengtematen zijn 2.10 meter, 2.30/2.40 meter, en 2.70 meter. De keuze voor de juiste lengte hangt vooral af van de plek waar je gaat vissen.
De Westin W4 Vertical Jigging-T QL XH is de verticaal hengel bij uitstek, voor het zeer precies aanbieden van jouw softbaits. Gevoelig, licht, strak en sterk zijn de kenmerken van deze hoogwaardige Toray carbon Westin W4 Vertical Jigging-T QL XH.
Aanbevolen snoekhengel: een spinhengel met een lengte van 1,80 tot 3,00 meter, afhankelijk van hoe ver je uit de kant wilt vissen. Het maximale werpgewicht is afhankelijk van het kunstaas dat je gebruikt maar in de regel zijn spinhengels met een optimaal werpgewicht van tussen de 15 en 30 gram wel goed.
Er zijn speciale doodaashengels op de markt, maar veel karperhengels zijn ook prima geschikt voor deze manier van roofvissen. Wanneer je met een voorn of een anders aasvis tot een cm of 20 vist, dan kun je prima uit de voeten met een karperhengel van 3.30m tot 3.60m, met een testcurve van 2.5lb tot 3 lb.
Bij hengels is het zo dat de hengel breekt bij een grote overbelasting zoals het krom trekken in een te grote hoek. Maar wanneer de belasting te groot is maar ook weer niet zo groot dat ie direct breekt, treedt er vaak toch interne schade op in de vorm van kleine scheurtjes.
De populairste en best zinkende gevlochten lijn van dit moment is de Korda Sub Braid. Korda Sub Braid is verkrijgbaar in diverse treksterktes en op klossen van 450 meter en 1200 meter. Deze lijn is extreem populair omdat de lijn goed zinkt en behoorlijk slijtvast is.
In het voorjaar, als de watertemperatuur langzaam begint te klimmen en de aasvis en dus ook de snoeken vaak het wat ondiepere water opzoeken heb ik het meest succes met dieptes van 3 tot 5 meter water onder de boot.
Een matchhengel is een allround werphengel waarmee je verschillende soorten vis kunt vangen mits je een lichte dobber gebruikt. De vissoort die je met deze hengel vangt is afhankelijk van wat voor aas je aan de dobber bevestigd.
Aasvissen waar je prima mee kan snoekvissen zijn de voorn, blei en bliek. Maar ook met aasvissen uit zout water kan je snoek vangen. Vooral makreel en haring worden door veel snoekvissers gebruikt. Er zijn verschillende manieren om te snoeken met dood aas.
Heel kort samen gevat ( eigenlijk te kort), hoe hoger de testcurve, hoe meer gewicht je er mee kan werpen. De vuistregel komt ongeveer neer op het aantal LBS x 30 = het ideale werpgewicht in grammen. Dus 2 LBS x 30 = 60 gram ideaal werpgewicht. 3LBS x 30 = 90 gram ideaal werpgewicht.
Wat is een dropshothengel? Een dropshothengel is speciaal gemaakt voor het vissen met de dropshot techniek. Hierbij heb je een gewichtje aan het uiteinde van je (vaak fluorocarbon) vislijn bevestigd, waarbij een enkele haak voorzien van een softbait een centimeter of 20 a 40 boven het loodje zit.
Als je met een hengel vist van 1.80 – 2.10 meter en klein en licht kunstaas gebruikt (op forel, baars), dan is een vismolen in de maat 1000 gebruikelijk. Gebruik je een hengel van 2.10 meter voor het vissen met klein kunstaas (spinvissen, streetfishing, baarsvissen)? Dan is een molen in de maat 1000 – 2000 prima.
Een matchhengel is een driedelige hengel voorzien van veel kleine ogen. Een matchhengel die zich kenmerkt met een soepele topactie wordt gevist in combinatie met een. Match hengels zijn speciaal ontworpen voor het vissen met een dobber op witvis.
Kijk op de dobber hoeveel gram hij weegt en plaats evenveel loodjes op de lijn onder de dobber. Begin onderaan met het kleinste loodje en laat hierbij ongeveer 3cm tussen de loodjes. Laat hierbij tussen het einde van de lijn en het laatste loodje ongeveer 40cm over.
Hoewel dit merk eigenlijk bekend staat op de reels en roofvishengels, zijn ook de molens van Abu Garcia van goede kwaliteit. Ze hebben enkele budget molens maar zelfs deze zijn niet echt slecht te noemen. Abu Garcia gebruikt de kennis en techniek die ze hebben van de reels en dat is terug te zien in de vismolens.
Jighengel kiezen
De 2.10 of 2.40 meter hengel is dan een goede keuze. Vis je op groter water of plekken waar je verre worpen moet maken? Dan is het beter om voor een langere hengel te gaan, bijvoorbeeld een jighengel van 2.70 meter. Vis je graag op verschillende stekken dan is de 2.40 meter een goed compromis.
Voor het vissen op snoekbaars is een roofvismolen van de maat 2500 voor een 2.40 hengel ideaal en een 3000 molen is het mooiste bij een 2.70m hengel. Verder mag het molentje lekker licht zijn, je staat er immers heel de dag mee te gooien.
Snoekbaars vissen vanaf de kant doe je vooral met kunstaas shads. Je werpt de shad in, draait de lijn strak en draait hem met een aantal slagen van je vismolen naar je toe. Dan wacht je even om vervolgens weer met een aantal slagen van je vismolen de shad naar je toe te halen. Je kan hierbij ook je hengel wat bewegen.
Tip 3: Gebruik het juiste kunstaas
Om de een of andere reden zijn snoekbaarzen verzot op shads. Snoeken kun je vangen met pluggen, jerkbaits, shads, spinners, eigenlijk alles wel.
Reeds behandeld, snoekbaars is lichtschuw en dus hoe dieper, hoe minder licht er door dringt. Daarbij mogen ze met koudere omstandigheden maar wat graag dieptes op zoeken, tot wel 25 meter, puur om de elementen te vermijden.