Een toegankelijke ingang is minimaal 85 centimeter breed en 230 centimeter hoog. Het gaat om vrije doorgangsruimte, dus exclusief deurkozijnen, plinten, etc.
Hoe breed is een deur? Algemeen is het zo dat 830 en 880 millimeter gangbaar zijn bij renovatie van woningen.930 millimeter komt meer voor bij nieuwbouw projecten.
Standaard breedte binnendeur
De breedte van een binnendeur begint meestal bij 63 cm en loopt op per 5 cm tot ongeveer 83 cm. Voor de ruwbouw opening moet je minimaal 8cm extra voorzien bovenop de breedte van de deur. De standaard deurbreedtes zijn: 63 cm.
Omdat het bouwbesluit ook een bepaalde vrije breedte verplicht stelt, is de standaard breedte voor deuren in nieuwe woningen 93 cm. Voor oude woningen gelden echter andere regels. Dit verklaart waarom de hoogtematen 201,5 en 211,5 cm en de breedtematen 83 en 88 cm veel worden gebruikt voor de renovatie van woningen.
Bij het vervangen van een deur kun je de oude deur opmeten. Dit doe je voor de hoogte door de deur inclusief de opdekrand aan de bovenkant van de deur op te meten. Voor de breedte pak je de achterkant van de deur, de kant zonder opdekrand.
Standaard kozijn maten
Doorgaans zijn deze kozijnen rechthoekig en kies je voor standaard maten zoals 50 bij 60 cm, 60 bij 80 cm, 80 bij 120 cm of 100 bij 150 cm. Deurkozijnen: kozijnen voor deuren zijn mogelijk 78 cm breed en 200 cm hoog, tot wel 103 cm breed en 231 cm hoog.
Want in Nederland zijn er meestal standaard maten waar u uit kunt kiezen. Veel deurkozijnen hebben namelijk een standaard deurmaat voor de breedte: Standaard breedte deur: 63 cm. Standaard breedte deur: 68 cm.
Speling deur hoogte: Wij adviseren een speling van 7 mm in de hoogte. Dit komt neer op ongeveer 2 mm aan de bovenkant van de deur en 5 mm aan de onderkant van de deur. Speling deur breedte: wanneer u de speling van de deur in de breedte wilt berekenen, dan komt het neer op 5 mm in de breedte.
Eisen aan standaard maat buitendeur
Zo dient de standaard breedte voor nieuwbouwdeuren bijvoorbeeld 93 cm te zijn. Dit is voor oudere woningen weer anders: bij gerenoveerde huizen is de standaard breedte 83 en 88 cm.
Gangbare afmetingen voor deuren
We maken over het algemeen gebruik van kozijnen voor deuren met een breedte van 780, 830, 880, 930 of 1030mm. Dit laatste komt vooral voor op het moment dat we woningen bouwen voor ouderen, aangezien zij wat meer ruimte nodig hebben om zich vrij te kunnen bewegen.
Zo heeft een binnendeur in de meeste gevallen een dikte van 38 tot 40 millimeter. De meeste buitendeuren hebben echter een deurdikte van 38, 54 of 67 millimeter.
De minimum breedte van een doorgang is gelijkgesteld aan de in artikel 4.11 opgenomen vrije doorgang van 0,85 m. Met een vrije doorgang van 0,85 m in plaats van de (sinds zeer lange tijd gangbare) 0,6 m kan er ook door mensen met een functiebeperking sneller worden gevlucht.
Vrije doorgang is een veelgebruikte term als het gaat over de toegankelijkheid en bereikbaarheid bij calamiteiten. Het gaat dan zowel om de hoogte en breedte van deuropeningen (doorgangen) als de hoogte en breedte van ruimten waardoor een vlucht- of verkeersroute loopt.
Als je jouw nieuwe deur gaat afhangen is het wenselijk dat de deur aan de volgende spelingen (draainaden) voldoet: aan de hangzijde een speling van 2 mm.aan de sluitzijde een speling van 3 tot 4 mm.aan de bovenzijde een speling van 2 mm.
Stap 1: Kies de juiste deur voor de deuropening
Er bestaan binnendeuren in verschillende formaten. Kies een deur met afmetingen die zo dicht mogelijk aansluiten bij de afmetingen van de deuropening. De totale deuropening in het metselwerk moet ongeveer 2,5 tot 5 cm hoger en 5 tot 10 cm breder zijn dan het deurblad.
Als u het kozijn op gaat meten neemt u de sponningsmaat van het kozijn en telt u er in de hoogte 12 mm bij op. In de breedte meet u de sponningsmaat van het kozijn en trek daar 5 mm vanaf (in verband met de speling die de deur nodig heeft).
De breedte van de vrije doorgang van een toegang moet minimaal 0,85 m zijn. De vrije hoogte van de vrije doorgang moet minimaal 2,1 m zijn. Voor een woonfunctie (met uitzondering van een woonwagen) geldt een minimale vrije hoogte van 2,3 m.
Bij een kozijn voor een binnendeur moet je ook de vorm aangeven. Je hebt deurkozijnen in de vormen opdek en stomp. Welke vorm je nodig hebt, is afhankelijk van de vorm van jouw binnendeur. Bij een stompe deur hoort een stomp kozijn en bij een opdekdeur een opdekkozijn.
Zelf een kozijn maken is zeer handig voor als u een afwijkende kozijnmaat nodig heeft. Er zijn veel mogelijkheden om kozijnen, ook op maat, te leveren. Maar het is ook goed zelf te doen. Er zijn meerdere soorten kozijnen: houten, stalen en kunststof kozijnen.
Houten kozijnen hebben standaard een houtmaat van 67x84 (Woniningbouw) of van 67x114 (U-bouw), de sponningdiepte is 17mm, en de sponningbreedte is 45mm, standaard geen aanslagdichting. te rekenen lucht (tussen muur en kozijn) is 4mm.
De kozijndikte is afhankelijk van de dikte van je muur. Een muur van 70 mm dikte heeft een kozijn met een dikte van 90 mm nodig. Een muur met een dikte van 90 mm of meer heeft een kozijn van 114 mm nodig. Voor muren van 100 dik is er ook een stalen opdekkozijn beschikbaar.
De hoogte van de deuren werd 201,5 cm of 211,5 cm; de breedte 58, 63, 68, 73, 78, 83 (of 88 cm welke zelden gemaakt werd). Deze standaardmaat is nog altijd van toepassing. Kastdeuren hadden vaak de smalle maten van 58, 63 of 68 cm; binnendeuren de bredere maten.
De sponning is de gleuf or ruimte waarin het glas wordt geplaatst, of waartegen iets sluit. Als u uw deur of raam dicht doet, dan valt het in de sponning.