Een mariakaakje, mariakoekje of mariatje of Marie-biscuit is een koekje, dat lijkt op een kaakje.
Tarwebloem, suiker, palmolie, glucosestroop, weipermeaatpoeder (melk), rijsmiddelen (natriumcarbonaten, difosfaten), zout, natuurlijke aroma's (melk).
Uit boedelinventarissen blijkt dat dit IJzerkoekjesijzer al veel eerder rond 1780 voorkwamen in de keuken. Het Maria kaakje is uitgevonden in 1874 ter gelegenheid van het huwelijk van de grootvostin Maria Alexandrowna van Rusland en Hertog Alfred van Edinburgh. Het kaakje is naar Maria vernoemd en is wereldwijd bekend.
Een lange vinger of Maria koekje is de beste optie, maar let op: ook in deze koeken zitten veel suikers en vetten en haast geen voedingsstoffen. Bovendien blijft het zelden bij dat ene koekje of snoepje. Dit is waarom het zo moeilijk is om na het eten van één koekje te stoppen.
De minste calorieën vind je in het brood van Lo-Dough, maar liefst 80 calorieën minder per 100 gram dan de runner up. Dus zit je op een calorieën budget dan is Lo-Dough je nieuwe beste vriend.
Toch kunnen biscuits deel uitmaken van een gezond dieet. De sleutel is om biscuits te kiezen die gemaakt zijn met volkorenmeel en een minimum aan toegevoegde suiker. Volkoren biscuits bevatten meer vezels, die kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en je langer een vol gevoel geven.
1 koekje (10 g) bevat 44 calorieën.
Kaakje (biscuitje of meelkoekje) is een benaming die in sommige Nederlandse dialecten gebruikt wordt voor een bepaald soort koekje, dat rond kan zijn, zoals het mariakaakje, of rechthoekig. Het gaat dan om een koekje dat knapperig is, licht van kleur, en droog.
Het oorspronkelijke Maria-koekje komt dus niet uit Spanje, Nederland of België maar uit Groot Brittannië. Het Maria-koekje werd daar in 1874 gemaakt door de Londense bakkerij Peek Freans om het huwelijk van de groothertogin Maria Alexandrovna van Rusland met de hertog van Edinburgh te herdenken.
Tarwebloem, suiker, tarwezetmeel, plantaardige oliën (palm, raap), calciumcarbonaat, plantaardige vezels (inuline), aroma, emulgator (sojalecithine), rijsmiddel (natriumwaterstofcarbonaat), meelverbeteraar (L-cysteïne), ijzerpyrofosfaat, vitamine B1.
De winnaar: Gelijkspel, want de snacks gaan bijna gelijk op. In een eierkoek zitten iets meer calorieën en koolhydraten en, heel logisch, eiwitten. Een plakje ontbijtkoek bevat iets minder vet en iets meer vezels. Een echte gezonde winnaar kunnen we niet aanwijzen, omdat er in de tussendoortjes veel suiker zit.
Eierkoeken leveren weinig voedingsstoffen en zijn daarom niet per definitie gezond te noemen. Ze dragen niet bij aan een gezond eetpatroon. Omdat ze in vergelijking met andere koeken minder calorieën leveren kunnen ze theoretisch gezien helpen bij afvallen.
Volgens Gezondheidsnet zijn eierkoeken helemaal niet gezond, omdat ze voor een groot deel uit koolhydraten (suikers) bestaan en van witte bloem gemaakt worden. "Een eierkoek bevat dus eigenlijk helemaal niets gezonds. Dat een eierkoek weinig vet bevat, maakt de koek dus niet per definitie gezond."
Wit brood bevat voornamelijk snelle koolhydraten, dus dat kun je beter schrappen uit je voeding. Volkoren brood bevat daarentegen langzame koolhydraten en dat zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Volkoren brood gaat daarom uitstekend samen met afvallen, want het zorgt ervoor dat je langer vol zit en dus minder eet!
Voor de variatie kun je ook volkoren roggebrood kiezen, dat bevat ook veel vezels. Verder is het belangrijk dat je kiest voor mager beleg, niet te dik belegt en voldoende water drinkt. Dit kan per dag al veel calorieën schelen! Neem bijvoorbeeld zuivelspread, 20+ kaas, hummus, sandwichspread, rosbief of ham.
Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.