Ingredients: <5% Kationogene oppervlakteactieve stoffen; Parfums, Alpha-isomethyl ionone, Citronellol, Coumarin, Eugenol, Geraniol, Limonene, Linalool.
Wasverzachters zijn veilig te gebruiken, als je de gebruiksaanwijzing opvolgt. Tijdens het dragen van de kleding, kan je huid in aanraking komen met bijvoorbeeld wasactieve stoffen en parfum uit wasverzachter. Het gaat dan om zulke kleine hoeveelheden, dat het geen invloed heeft op je gezondheid.
Deze kationogene oppervlakte-actieve stoffen zijn quaternaire ammoniumverbindingen met lange koolwaterstofketens; bijvoorbeeld vetzuur-esters van tri-ethanolammoniummethylsulfaat. Daarnaast bevatten wasverzachters parfum dat op het wasgoed afgezet wordt om het een aangename geur te geven.
'Maar als je geen droger hebt, zitten er best wat voordelen aan wasverzachter. Het is een vettige substantie waardoor je kleding zachter aanvoelt en minder stijf wordt. ' Vooral bij handdoeken is dat wel fijn. 'Zonder wasverzachter kun je je handdoeken bij wijze van spreken rechtop zetten', zegt Hoffer.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Lenor staat vooral bekend om haar pods en heerlijke wasverzachter. De geuren van Lenor zijn aanstekelijk en daarom blijven velen bij de wasmiddelen van Lenor, wanneer ze dit in huis hebben gehaald. Typerend zijn de vele varianten wasmiddel, van waspods tot geurboosters en van wasparfum tot vloeibaar wasmiddel.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Tip 2: Gebruik geen wasverzachter bij het handdoeken wassen
Je handdoeken worden weliswaar wat zachter, maar het absorberend vermogen van je handdoeken wordt wel minder van de wasverzachter. Bovendien heb je kans dat er meer zeepresten achterblijven in je handdoeken.
Gebruik een wasverzachter om je kleding te beschermen. Een wasverzachter geeft kleding niet alleen een aangenaam gevoel en een lekkere geur, het is ook op een fundamentelere manier goed voor kleding. Het verzorgende effect dat vezels zacht en soepel doet aanvoelen, beschermt ze ook.
Lenor Unstoppables zijn 'parfumkralen' die volgens de fabrikant een 'geurboost aan je was geven. ' Ze zien eruit als halve doperwtjes van zeep en je strooit ze bij de was in de wasmachine. Er zijn 5 soorten: Luxueus, Fresh, Euforie, Lente en Passie.
Wasverzachter is slecht voor de droger! Als je het gewassen wasgoed wilt drogen in de wasdroger, dan is het af te raden om te wassen met wasverzachter. Door de wasverzachter ontstaat er een vetlaagje op de sensor die meet hoe vochtig het wasgoed is, waardoor de droger niet goed kan meten of de was droog is.
Veel mensen gebruiken wasverzachter voor de lekkere geur. Volgens Grootveld is er een makkelijk alternatief: gebruik vloeibaar wasmiddel met een geurtje. 'Je zal even moeten wennen aan de andere geur, maar dan ruikt de was ook lekker. '
Mix 1/3 kopje schoonmaakazijn met 1/3 kopje conditioner en 1/3 kopje water. Doe het in een oude fles, zodat je het makkelijk kunt bewaren. Doe een paar druppels van je zelfgemaakte wasverzachter bij de was en je handdoeken komen er weer heerlijk zacht uit.
Gebruik geen wasverzachter! Dit tast de elasticiteit van de jeans aan, met als resultaat dat ze sneller slijten. Als alternatief voor wasverzachter kun je een kleine scheut azijn aan het spoelbakje van de wasmachine toevoegen. Gebruik van wasmiddel bij jeans wassen.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
SPORTKLEDIJ
Dan leg je een laagje over de speciale stof van je sportkleding waardoor ze haar functie verliest, en je kleding dus sneller onfris zal ruiken. Bovendien is wasverzachter slecht voor de elasticiteit van je kleding waardoor jouw strakke pakje straks ineens niet meer mooi past.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Azijn in je wasmachine helpt om zeepresten te verwijderen. Het zijn vaak die resten die in je kleding blijven hangen die je huid kunnen irriteren. Een kopje azijn in het bakje voor de wasverzachter zorgt dus niet enkel voor zachte kleren, maar ook voor schone kleren die niet irriteren.
Kleding kan dus muf gaan ruiken doordat de was te lang in de wasmand of wastrommel heeft gelegen, doordat de wasmachine niet schoon is of doordat er te veel of te weinig wasmiddel wordt gebruikt. Daarnaast zijn er nog andere belangrijke zaken die een rol spelen bij schone, frisse was.
Robijn Creations Leeuwebekje & Patchouli
Als je echt van een lekker geurtje houd, moet je deze een keer proberen! Met elke stap die je neemt, komt er een klein beetje parfum van je kleding. Dit zorgt voor langdurig frisse kleding.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Vul de maatbeker volgens de instructies van het product: pas de hoeveelheid wasverzachter aan op de hoeveelheid was. Giet de wasverzachter in het relevante vakje. De wasmachine voegt het dan tijdens het spoelen – aan het einde van de wasbeurt – toe.