Dat kan zeker, mits een goede primer. Zelfde primer als voor tegel op tegel. Elke lijmfabrikant heeft die primer : de technische fiche volgen. Er zitten af en toe wel wat verschillen kwa voorbereiding (zie @Kristof01) en toepassing; dat hangt af van de samenstelling van die primer.
Als voorstrijk gewoon b-contact en als lijm zou ik majolicoll gebruiken. Echter let wel op een paar dingen. Betonplex is erg glad en wat vettig om de beton niet te laten hechten, ik zou daarom goed ontvetten en zelf misschien iets ruw schuren voor het voorlijmen.
Op een houten vloer en plaatmateriaal (multiplex, triplex) kun je alle soorten tegels verlijmen/plakken. Belangrijk hierbij is dat de houten ondergrond vlak en schoon is.
Op een betonnen ondergrond kan je niet enkel tegels leggen, je kan er ook voor kiezen om je terras te bekleden met hout of gepolierd beton.
Oppervlakten eisen. De ondergrond moet goed vlak, poreus, schoon en droog zijn. Let op: onder invloed van vocht kan bijvoorbeeld hout en plaatmateriaal kromtrekken waardoor daarop gelijmde tegels loskomen.
Terrastegels leggen op beton vereist een specifieke werkwijze. Na het storten van de betonnen plaat moet je 4 à 5 weken wachten tot die goed uitgehard is vooraleer je de tegels plaatst. Zorg er ook voor dat de betonplaat volledig proper is vooraleer je de terrastegels plaatst.
Wacht tot de vloer volledig droog is en egaliseer de vloer voordat je gaat betegelen. Normaal gesproken heeft een verse cementdekvloer 28 dagen nodig om volledig te drogen. Het restvochtgehalte moet kleiner dan 2 CM-% zijn.
Tegels in cement leggen: zo doe je dat
Gebruik hiervoor een haakse slijper met een diamantzaagblad. Zorg vervolgens dat het cement goed is verdeeld. Hiervoor is het handig om een getande lijmkam te gebruiken. Leg de tegels vervolgens één voor één in het cement en controleer direct per tegel of deze waterpas ligt.
Op hout kan gelijmd worden mits er aan een aantal voorwaarden is voldaan. Vooral de stabiliteit speelt hier een rol: De ondergrond mag niet bewegen, m.a.w. er mag geen doorbuiging zijn van de ondergrond. Ook moet de ondergrond droog en stofvrij zijn en ontdaan van allerhande oppervlaktebehandelingen zoals lakverf, enz.
Rechtstreeks betegelen op houten vloeren wordt meestal niet aanbevolen, omdat de beweging en vervorming die hout kan verdragen niet gevolgd wordt door de (starre) tegels. Hout is buigzaam en kan sterk reageren op wijzigende vochtgehaltes, terwijl de tegels niet kunnen meebuigen.
Watervast multiplex is te koop in diktes van onder andere 10mm, 15mm en 18mm. Tevens kunt u dit multiplex toepassen in vochtige ruimtes zoals een badkamer.
Wat is betonplex? Het grote verschil tussen betonplex en multiplex is dat betonplex een harder, steviger materiaal is dan multiplex. Dit komt met name door de coating van kunststof. Dit extra laagje maakt het materiaal niet alleen duurzamer, het zorgt er ook nog eens voor dat betonplex waterbestendig is.
Betonplex is zeer sterk en beschikbaar in diverse dikten en kan binnen en buiten worden gebruikt. De diktes die leverbaar zijn 9, 12, 15 en 18mm. De toplaag is volledig waterdicht. Voor buiten gebruik is het verstandig te zorgen voor een goede afwerking van de kopse kanten zodat ze waterdicht zijn.
Betonplex lijmen is moeilijk, want het is net ontworpen om vocht af te stoten. Infrezen, zoals collega Bert tipt, is aangewezen. In multiplex hebben schroeven in de richting van de lagen weinig greep, en je loopt het risico dat de mpx splijt.
Vloer egaliseren
De dekvloer waarop de vloertegels komen te liggen moet goed geëgaliseerd zijn. Een verschil van zo'n 3 millimeter is het maximale wat acceptabel is. Is het verschil groter dan is het van belang om de vloer eerst te egaliseren.
Om het tegelwerk zo goed mogelijk te laten hechten, hebben wij twee soorten primers die je kan gebruiken. Dat zijn de DPM800 en de DPM810. Coba DPM800 voorstrijkmiddel voor zuigende ondergronden is ontwikkelt voor zuigende ondergronden zoals gipsplaat, gips en cementgebonden stucmortels of cementdekvloer.
Wanneer is beton droog genoeg? Om er zeker van te zijn dat je beton droog genoeg is kun je een stukje folie over een klein deel van het beton plakken. Zit er na 8 uur geen condens aan de onderkant van de folie dan is het beton al redelijk droog , maar in de vloer duurt het echt nog wel even voordat hij droog is.
De ondergrond: zand en drainage
Voor de drainage, ook wel de doorwatering genoemd, kun je een laag fijn split, kalkvrij breekzand of metselzand gebruiken. Onder deze laag moet je een laag zand aanbrengen van ongeveer 15 cm dik. Belangrijk is te weten op welke grondsoort je de bestrating aanlegt.
De nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed. De verwerking van de keramische tegels op split is duur. Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
Keramische tuintegels met betonnen onderlaag | Bestratingsweb.nl. Opsluitbanden, ook wel betonbanden genoemd, zorgen ervoor dat je bestrating netjes strak blijft liggen. Het plaatsen van deze opsluitbanden is een secuur klusje. Als je dit goed doet zorg je ervoor dat het daadwerkelijk bestraten gemakkelijker gaat.
De beste ondervloer voor een houten vloer op een betonnen ondergrond is een Black Label ondervloer. Deze Black Label Silent ondervloer heeft een uitstekende geluidsisolatie en houdt door middel van een dampdichte laag vocht tegen. Zorg dat de ondervloer een klein beetje doorloopt op de muren.
Ja, de cementdekvloer en Egaline vloer moet je voorstrijken voor tegelen!
Smeer het te betegelen oppervlak in met de tegellijm. Gebruik hiervoor een brede lijmkam en smeer niet meer lijm dan nodig voor de eerste rij. Druk nu de eerste rij tegels vast op de lijm. Gebruik tegelkruisjes (of een ander hulpmiddel) om telkens dezelfde afstand tussen de tegels te bewaren.