Waarom een wekadvies? De arts geeft een wekadvies omdat er een heel kleine kans is dat er door het ongeval een bloedvaatje in de schedel beschadigd is. Een eerste teken hiervan is dat de patiënt suf wordt. Zelf merkt hij/zij dit niet!
Het wekadvies thuis moet als onveilig worden beschouwd bij de categorie waarvoor volgens de criteria een CT schedel/hersenen gemaakt zou moeten worden. Voor kinderen boven de 6 jaar en volwassenen met een zeer licht letsel waarbij er geen indicatie bestaat voor een CT schedel/hersenen, is het wekadvies overbodig.
Een wekadvies betekent dat iemand u 24 uur gaat controleren. De eerste 6 uur na het ongeluk controleert die persoon u elk uur, daarna elke 2 uur.
Hoofdpijn, concentratieproblemen, oorsuizen, gevoeligheid voor licht en lawaai en vermoeidheid kunnen langere tijd voorkomen. Soms is er zelfs sprake van een hormonale onbalans waardoor de patiënt last kan hebben van stemmingswisselingen en angsten.
Een snelgroeiende of grote tumor veroorzaakt drukverhoging in de hersenen. Een gevolg van drukverhoging kan hoofdpijn zijn. Dit krijg je vooral bij activiteiten die zelf ook de druk laten toenemen, zoals bukken, niezen of persen. Soms gaat de hoofdpijn samen met misselijkheid en overgeven, vaak vroeg in de ochtend.
Hoe herken je een hersenkneuzing (symptomen)?
Bij een hersenkneuzing is er dus eerst een klap op het hoofd. Dit trauma wordt gevolgd door bewusteloosheid en vaak ook geheugenverlies. Na het bijkomen uit het bewustzijnsverlies is de pechvogel vaak gedesoriënteerd, onrustig en verward.
Waarom een wekadvies? De arts geeft een wekadvies omdat er een heel kleine kans is dat er door het ongeval een bloedvaatje in de schedel beschadigd is.
Die plotselinge rem op actieve zenuwcellen kan zorgen voor klachten als desoriëntatie, verwarring en een tijdelijk verlies van het bewustzijn. Een klap op het hoofd bij contactsport is verraderlijk, menen de Australiërs.
− Overgeven: Uw kind mag maximaal 3 keer braken in de eerste 2 uur na de val. − Slaperigheid: Meteen na de val kan uw kind slaperig zijn. Hij mag gewoon gaan slapen, maar wek hem de eerste zes uur om het uur en daarna om de twee uur (tot 24 uur na het trauma). Wanneer moet u een arts waarschuwen?
De MRI-scans tonen zelfs na een half jaar nog een duidelijk verschil. Op basis van de scans is het ook mogelijk om een geschiedenis van eerder doorgemaakte hersenschuddingen vast te stellen, schrijven de onderzoekers in NeuroImage Clinical. Hersenschudding komt regelmatig voor bij contactsporten zoals voetbal en rugby.
Elke vorm van trauma of letsel van het hoofd, zowel direct als indirect, zoals met grote kracht stoten van het hoofd, een val op het hoofd, een acceleratie-deceleratietrauma of een hard voorwerp (met grote kracht) tegen het hoofd krijgen (bijvoorbeeld tijdens sporten).
Bij licht traumatisch hersenletsel is er sprake van een hersenschudding door een ongeval. De patiënt heeft daarbij kortdurend, maximaal vijftien minuten, bewustzijnsverlies gehad. Patiënten kunnen zich het ongeval en enige tijd daarna niet herinneren.
De slaap is de zijkant van het hoofd, achter de ogen.
Als je hoofd een klap krijgt, dan schudden je hersenen. Is die klap hard genoeg, dan raakt het hersenweefsel de binnenkant van je schedel. Soms ontstaat hierdoor schade aan de hersenen, en aan de bloedvaten die de hersenen zuurstof geven. Er kunnen zelfs bloedingen optreden.
Een kneuzing (contusie) van de hersenen ontstaat door een al dan niet opzettelijk trauma zoals een zware slag op het hoofd. De hersenen zijn op de plaats van het trauma beschadigd en kunnen gaan bloeden of zwellen. Hierdoor worden de hersenen weggedrukt en kan de zuurstoftoevoer van de hersenen in het gedrang komen.
De patiënt is wekbaar en is zich bij momenten en in beperkte mate bewust van zichzelf en de omgeving. Het vaststellen van deze toestand vraagt een herhaalde en nauwkeurige observatie van de gedragingen van de patiënt. Er zijn patiënten die niet verder herstellen en in een minimale bewustzijnstoestand (MBT) blijven.
Als er een bult op de hoofdhuid of het voorhoofd zit, leg er dan gedurende 20 minuten ijs op door een ijszak, een zak met bevroren erwten of ijsblokjes in een washand te gebruiken. Ga in de eerste nacht na het ongeval twee keer, of om de drie tot vier uur bij je kind kijken.
Hersenvermoeidheid, neurofatigue, fatigue of organische vermoeidheid zijn de termen voor de enorme intense moeheid die met hersenletsel kan komen.
Chronische stress beschadigt de hippocampus
Een verhoogde concentratie cortisol kan cellen verstoren of zelfs beschadigen. Chronische stress beschadigt de hippocampus, waardoor het cortisolniveau hoog blijft, zodat de hippocampus nog meer beschadigt – een vicieuze cirkel.
De essentie van functionele neurologie is het inzetten van de plasticiteit (aanpassingsvermogen) van het brein om herstel op te laten treden. Neuroplasticiteit is dus essentieel voor het herstel van hersenen en zenuwen. Door het brein op de juiste wijze te stimuleren, kan het brein zichzelf herstellen.