Kippensoep: het is niet alleen lekker maar zou ook extreem goed zijn om een griepje te verdelgen. De soep zit boordevol vitaminen waardoor je snel weer zou aansterken. En wat blijkt? Kippensoep heeft wel degelijk een invloed op hoe snel je geneest van het griepvirus.
Kippensoep is het wondermiddeltje onder alle voedingswaren. Zo'n beetje alle goede stoffen die je maar kan verzinnen zitten erin: eiwitten, vitaminen en mineralen. Het zorgt ervoor dat jij niet uitdroogt en werkt de slechte stoffen sneller je lichaam uit. Kippensoep is vooral goed ter bestrijding van griep.
Zuivel bevat veel eiwitten, wat belangrijk is voor herstel. Toch kan zuivel zorgen voor klachten. Over het algemeen worden zure producten zoals yoghurt en kwark beter verdragen dan zoete producten zoals melk. Kies qua fruit vooral voor rijp fruit.
Soep (kippensoep/bouillon) en zacht voedsel eten vaak gemakkelijker dan bijvoorbeeld brood.
Kippensoep bevat het stofje carnosine. Dit stofje komt van nature ook in ons lichaam voor en helpt ons immuunsysteem om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken. Volgens Amerikaans onderzoek zou dit stofje in de soep een heilzame werking hebben. Daarnaast zou de soep de luchtwegen openzetten.
Soep, en liefst kippensoep
Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat. Doe er nog een pepertje of wat gember in, en het effect is optimaal.
Maak een lekkere bouillon met veel groente en kip. Een bijkomend voordeel als je te veel slijm hebt: In kip zit een aminozuur (cysteïne) dat helpt bij vastzittend slijm. Crackers en geroosterd brood liggen niet zwaar op de maag en zijn daarom een goede lichte maaltijd als je ziek bent.
Drink voldoende – Waar voeding niet zo belangrijk is als je geen honger hebt, is het wel belangrijk om je vochtgehalte op peil te houden. Bovendien helpt vocht je alle afvalstoffen af te voeren. Drink bijvoorbeeld water, verse gemberthee of kruidenthee.
De stelling 'Cola helpt tegen misselijkheid' moeten we helaas bestempelen als fictie. Maar wat blijkt: als je zelf het gevoel hebt dat je er iets aan hebt, is er geen reden om met de cola op te houden.
Neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee. Daarmee voorkomt u uitdroging. Zodra het wat beter gaat, kunt u geleidelijk aan wat grotere hoeveelheden tegelijk gaan drinken; u hoeft dan ook niet meer elke 5 of 10 minuten te drinken. Als u geen zin heeft in eten is dat niet erg.
Het lichaam heeft eiwitten nodig om wonden te herstellen en om spieren weer op te bouwen. Vlees, vis, kaas, melk, kwark, noten en peulvruchten bevatten veel eiwitten. Energierijke voeding (met veel calorieën) zorgt ervoor dat het lichaam de eiwitten direct kan benutten voor spieropbouw.
Kruisbloemige groenten, zoals kool, broccoli, boerenkool, en collard greens, zijn krachtige antioxidanten. Ze verminderen ontstekingen en bestrijden infecties. Als je geen zin hebt om te koken, kun je op deze groenten rauw snoepen of ze toevoegen aan een versgeperst sapje.
Eiwitten.
Kies voor makkelijk verteerbare eiwitten die niet zoveel tijd kosten om te maken. Uren in de keuken staan voor een gezond maaltje wanneer je ziek bent is wel het láátste waar je dan aan denkt. Neem bijvoorbeeld een gekookt of gebakken eitje of een bakje yoghurt.
Drink voldoende vocht
Vergeet niet voldoende vocht te drinken. Dagelijks moet je 1.5 liter vocht drinken, maar bij zware inspanningen, warm weer, diarree, braken en koorts verlies je meer vocht en moet je dus meer drinken. Drink daarom regelmatig tussendoor, ook als je geen dorst hebt.
Bij misselijkheid kunt u er ook voor kiezen een zetpil paracetamol te gebruiken in plaats van een tablet. Binnen een half uur merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan. De zetpillen werken iets minder snel, na ongeveer een uur.
Gember wordt al duizenden jaren lang gebruikt als doeltreffend wapen tegen misselijkheid. Je kunt gember rauw of gekonfijt eten, in poedervorm, in kruidenthee en zelfs als voedingssupplement. In kruidenthee: Biolys Kruidenthee Lichte Maag combineert de doeltreffendheid van gember met de frisse smaak van citroen.
Kort voor de hoofdmaaltijd alvast iets kleins of friszuurs eten of drinken kan de eetlust opwekken. Denk bijvoorbeeld aan een toastje, een appel of een glas sinaasappelsap. Met een beetje suiker of honing kun je een maaltijd soms aantrekkelijker voor je naaste maken. Veel mensen houden van toetjes.
Minder of geen eetlust hebben (anorexie) is niet erg, als het niet lang duurt. Maar als je te lang te weinig eet, kan dat leiden tot ondervoeding en cachexie. Dan is je lichaam verzwakt, vermagerd en is je weerstand laag. Cachexie wordt veroorzaakt door langdurig en ernstig ziek zijn.
Je kunt het beste water, slappe thee of bouillon drinken. Als je voelt dat je moet overgeven, houd dat dan niet tegen. Zeker als je moet overgeven omdat je iets verkeerds hebt gegeten of gedronken, is overgeven de beste remedie. Zo raakt je lichaam snel de boosdoener kwijt.
Vitamine C haal je ook uit veel groene groenten, zoals broccoli of spinazie. Vitamine C is vooral een superster bij verkoudheid en virussen, omdat het het immuunsysteem ondersteunt en de hersteltijd verkort. Vruchten zoals bessen bevatten ook flavonoïden, een krachtige antioxidant die ontstekingen kan verminderen.
Neem bij de warme maaltijd vlees, vis of een vleesvervanger zoals ei of peulvruchten. Eet liever hartig broodbeleg in plaats van zoet: (smeer)kaas, vleeswaar, paté, vis, salades, pindakaas, notenpasta, humus of ei. Plan uw lichamelijke activiteit vóór het nuttigen van een (eiwitrijke) maaltijd.