Hoe kan u een dossier online consulteren? Om uw dossier online te consulteren heeft u een eID nodig, een kaartlezer en een computer waarop de eID-software is geïnstalleerd. Kies voor «Login Werknemers » en meld u aan met uw eID en uw pincode.
Na ontvangst van uw dossier zal het werkloosheidsbureau binnen een termijn van één maand een beslissing nemen betreffende uw recht op uitkeringen.
Om uw e-Box te consulteren, meldt u zich aan met uw elektronische identiteitskaart, itsme®, myID.be® of uw token. Voor itsme® of myID.be® moet u zich maar één keer officieel registreren (via e-ID of bank¬kaart voor itsme®), daarna volstaat een code van 5 cijfers die u zelf kiest of uw vingerafdruk.
Via de onlinedienst Break@work kom je te weten hoeveel maanden en dagen loopbaanonderbreking, tijdskrediet en thematisch verlof er je nog resten. Om de onlinedienst te gebruiken, meld je je aan met je eID, itsme of een eenmalige code op je smartphone. Meer informatie vind je onder “Beveiligde toegang”.
Voor voltijdse werknemers die voltijds thuisblijven, bedraagt de onderbrekingsuitkering 828,45 euro netto per maand (sinds 1 mei 2022). Wie halftijds blijft werken, ontvangt 381,87 euro netto bovenop zijn of haar loon.
U krijgt een uitkering van 70% van uw dagloon, tot 70% van het maximum dagloon. Uw werkgever vraagt dit voor u aan bij UWV. Dit kan pas nadat u met verlof bent. Uw werkgever kan ervoor kiezen om uw loon tijdens het verlof door te betalen.
De vermelde data zijn de data waarop de RVA de betalingsopdracht geeft aan de bank en niet het ogenblik waarop u de uitkeringen effectief ontvangt. Er is een termijn van ongeveer 3 werkdagen nodig alvorens het geld effectief op uw bankrekening staat.
U ontvangt 65% van uw (eventueel begrensd) loon en dit ongeacht uw gezinstoestand . In tegenstelling tot de uitkeringen die worden betaald in geval van volledige werkloosheid, kennen de uitkeringen tijdelijke werkloosheid geen dalend verloop.
Verjaring. De RVA beschikt over een termijn van 3 jaar om een administratieve beslissing te nemen waarbij de terugbetaling van de onrechtmatig ontvangen werkloosheidsuitkeringen wordt bevolen. Deze termijn van 3 jaar wordt op 5 jaar gebracht wanneer de onrechtmatige betaling het gevolg is van bedrog door de werkloze.
De RVA bevindt zich in de mogelijkheid om de brutobedragen m.b.t. de onterechte werkloosheidsuitkeringen rechtstreeks terug te vorderen bij de werkgever. De werkgever kan op zijn beurt de nettobedragen van deze onterechte werkloosheidsuitkeringen inhouden op het volgende nettoloon van de betrokkene werknemers.
De sociaal controleur van de RVA is in de eerste plaats belast met het toezicht op de naleving van de wetgeving inzake de toekenning van werkloosheidsuitkeringen , brugpensioen en loopbaanonderbreking , maar heeft ook zeer brede bevoegdheden op andere domeinen.
Waartoe verbindt de RVA zich? In de mate van het mogelijke zal de directeur van het werkloosheidsbureau u schriftelijk antwoorden binnen de veertien kalenderdagen na ontvangst van uw aanvraag.
Check je werkloosheidsdossier en uitkeringen in Mijn ACV!
Gebruik hiervoor je e-ID of Itsme. Je kan er je werkloosheidsdossier raadplegen en vindt er dus ook altijd de uitbetalingsdatum en bedrag van je werkloosheidsvergoeding terug.
Als huisvrouwen per uur betaald zouden worden voor hun werk, verdienden ze minimaal 1.300 euro netto per maand. Een huisvrouw besteedt gemiddeld 30,18uren per week aan huishoudelijk werk en aan de verzorging van haar gezin. Dat blijkt uit cijfers van de VUB. Een voltijdse baan dus.
De anciënniteitstoeslag is een bedrag (toeslag) dat u vanaf een bepaalde leeftijd boven u gewone werkloosheidsuitkeringen krijgt indien u onder meer een voldoende beroepsverleden (anciënniteit) bewijst. U kan de toeslag krijgen na één jaar werkloosheid (= vanaf de "tweede" vergoedingsperiode).
Als u werkt en beslist definitief of voor een heel lange periode niet meer te werken en bijvoorbeeld voltijds huisman of huisvrouw te worden, dan neemt u ontslag. Daardoor krijgt u geen uitkeringen en valt u voor de sociale zekerheid helemaal ten laste van uw werkende partner.
Het kan zijn dat er nog veranderingen in uw uitkeringssituatie verwerkt of beoordeeld moeten worden. De gemeente maakt daardoor uw uitkering later over. Vaak hebt u daarover telefonisch of schriftelijk bericht gekregen. U kunt tussen 09.00 en 12.00 uur nadere informatie vragen via 0800-1809.
Wij betalen uw uitkering na afloop van iedere maand. Als wij uw Inkomstenopgave van de maand daarvoor hebben ontvangen, staat uw uitkering binnen 14 dagen op uw rekening. U kunt uw betaalspecificatie bekijken op Mijn UWV.
Hoeveel ouderschapsverlof krijg ik? Je hebt als werkende ouder recht op maximaal 26 weken ouderschapsverlof. 1 tot 9 werkweken hiervan is betaald, afhankelijk van hoeveel je werkt en je eigen wensen. Betaald ouderschapsverlof krijg je alleen als je het binnen een jaar na de geboorte van je kind opneemt.
Uw uitkering betaald ouderschapsverlof is 70% van uw dagloon, dit is inclusief 8% vakantiegeld. Wij bepalen dit dagloon op de volgende manier: We nemen de datum van 1 maand voor uw verlof. Krijgt u per 4 weken betaald, dan nemen we de datum van 4 weken voor uw verlof.
Tijdens betaald ouderschapsverlof worden niet alleen vakantiedagen opgebouwd, maar ook vakantiegeld. De uitkering van het verlof is 70% van het (maximale) dagloon dat de werknemer verdient. Dit is dus lager dan het normale loon. Dit betekent dat de opbouw van het vakantiegeld ook lager zal zijn.