Na zeven dagen is de chlamydia-bacterie uit je lijf verdwenen. Je kunt de bacterie dan niet meer overdragen aan je sekspartner. Chlamydia nestelt zich in slijmvlies en beschadigt dit.Door zeven dagen te wachten, laat je het slijmvlies volledig herstellen.
Als je klaar bent met de behandeling kun je nog wel besmettelijk zijn. Dit duurt tot een week na de behandeling. In die week moet je dus helemaal geen seks hebben. Ook niet met condoom en ook niet met je handen of je mond.
Je krijgt het door seks, vooral als je geen condoom gebruikt. Soms heb je klachten, maar vaak merk je niet dat je het hebt. Chlamydia is goed te behandelen met medicijnen. De soa gaat dan meestal over.
Ook masturberen raden we dus af voor de eerste week, omdat hierdoor hele kleine scheurtjes in het slijmvlies kunnen ontstaan waardoor eventuele 'SOA-bacteriën' die nog aanwezig zijn weer opnieuw tot besmetting kunnen leiden.
Hoelang blijft chlamydia in het lichaam zonder behandeling? Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.
Wij adviseren je om minimaal zeven dagen te wachten met seks. Dit heeft twee redenen: Na zeven dagen is de chlamydia-bacterie uit je lijf verdwenen. Je kunt de bacterie dan niet meer overdragen aan je sekspartner.
Chlamydia symptomen vrouw
pijn in je onderbuik; veranderde vaginale afscheiding (andere kleur, geur of hoeveelheid); pijn tijdens het vrijen; bloeden uit je vagina na het vrijen; bloeden uit je vagina wanneer je niet menstrueert.
De behandeling kan bestaan uit 2 pillen die je in 1 keer inneemt of een kuur van 2 pillen per dag die je 1 a 2 weken slikt. Heb je klachten door de chlamydia infectie, dan merk je dat na inname van de medicijnen de klachten gaan afnemen danwel verdwijnen. Zo weet je dat de medicatie zijn werk doet.
Besmetting en preventie
Je kunt chlamydia voorkomen door condooms te gebruiken tijdens seks. Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica. Als je chlamydia hebt is het is het belangrijk dat ook je sekspartner(s) wordt/worden opgespoord, getest en behandeld, om verdere besmettingen te voorkomen.
Kun je van chlamydia genezen? Ja. Je krijgt medicijnen en dan gaat de soa over. De klachten gaan dan weg.
In het algemeen werkt azitromycine binnen enkele dagen. Je zult merken dat de klachten snel verminderen. Doorgaans duurt de behandeling drie tot vijf dagen. Als je na de kuur restverschijnselen hebt van de infectie, kan de arts de diagnose heroverwegen.
Artsen schrijven in dat geval een antibioticum voor, zoals azitromycine. Het bestrijdt de bacteriën. De tabletten en drank beginnen na 2 tot 3 uur te werken. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.
Doxycycline bestrijdt veel soorten bacteriën. De tabletten beginnen na 1 tot 2 uur te werken. De injectie werkt meteen. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.
Een chlamydia-infectie kan opstijgen naar de eileiders. Er ontstaat dan een eileiderontsteking, die zich kan uitbreiden naar de buikholte. Dit heet P.I.D. (Pelvic Inflamatory Disease: ontsteking in het bekkengebied).
Chlamydia – 14 dagen
Deze klachten kunnen zich tot 6 weken na de seks openbaren. Ondertussen heb je dan al Chlamydia en kun je anderen besmetten. Omdat de incubatietijd 14 dagen is, kun je je na die periode laten testen op deze geslachtsziekte.
Chlamydia, gonorroe en hiv kan je niet doorgeven of krijgen via tongzoenen.
Chlamydia kan maanden tot jaren onopgemerkt blijven. Als er toch klachten zijn, verschijnen ze ongeveer twee weken na de besmetting: meer of andere vaginale afscheiding. tussentijds bloedverlies en veranderd menstruatiepatroon.
Chlamydia en gonorroe oplopen zonder seksueel contact
Gonorroe of chlamydia oplopen zonder seks (penetratie) is ook mogelijk door orale seks. Deze SOA's kunnen zich dan namelijk nestelen in de keel waardoor er een grote kans is dat je de SOA weer doorgeeft.
Ja, dat kan. Als je chlamydia gehad hebt, en je bent behandeld, kan je het opnieuw oplopen door onveilige seks. Je bouwt er dus geen resistentie voor op. Het kan bovendien zo zijn dat je er de ene keer wel klachten van hebt, en de andere keer niet.
Een Chlamydia-behandeling gebeurt met antibiotica. Word je niet behandeld, dan kunnen er op termijn ernstige gezondheidsproblemen ontstaan, zoals ontstekingen aan de eileiders, bijballen en prostaat en het kan uiteindelijk zelfs leiden tot verminderde vruchtbaarheid.
Syfilis. Syfilis is een ernstige soa die wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich langzaam via je bloedbaan verspreidt. Na 2 tot 12 weken kun je klachten krijgen. Bijvoorbeeld zweertjes op of in je mond, penis, vagina of anus.
Bij chlamydia komt gele afscheiding vaak voor. Bij gonorroe heeft een vrouw vaak weinig tot geen symptomen, maar je zou een dikke groene of gele afscheiding kunnen krijgen. Trichomoniasis of trichomonas-infectie veroorzaakt vaak veel afscheiding, een schuimende structuur, een onaangename geur en groengele afscheiding.
Onbehandelde chlamydia kan vanuit het slijmvlies van je vagina opstijgen naar je baarmoeder en eileiders. In de eileiders kan dan een ontstekingsreactie ontstaan, met als gevolg dat er littekenweefsel wordt gevormd en de eileider dicht komt te zitten.
Enkele dagen na een volledig afgemaakte antibiotica kuur ben je niet meer besmettelijk voor anderen. De chlamydia is dan gedood. Vaak wordt er echter geadviseerd om dan nog minimaal een week te wachten voordat je weer seksueel actief wordt. Dit om te zorgen dat de slijmvliezen zich kunnen herstellen.
Van azitromycine tabletten en suspensie is bekend dat zeer vaak maagdarmklachten optreden, zoals misselijkheid, buikpijn, winderigheid en diarree. Verder komen de volgende bijwerkingen van azitromycine bij minder dan één op de gebruikers voor: Braken. Verstoorde spijsvertering.