Voetbal is verreweg de meest populaire sport in Nederland, of het nu gaat om mensen die zelf voetballen of om mensen die voetbal kijken op TV. Nederland telt maar liefst 2919 amateurclubs en 34 professionele clubs. Er staan 1.193.357 mensen bij deze clubs ingeschreven.
Voetbal staat met stip op de nummer 1 positie van deze lijst. De sport wordt via de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) bedreven door ruim 1.2 miljoen leden.
Ongeveer 20% van de inwoners van Nederland doet aan fitness. Daarna volgen wandelen, zwemmen, hardlopen, fietsen en dan pas voetbal. De meest populaire en wellicht de meest 'typische Nederlandse' sporten zijn dus de sporten die gratis of zonder lidmaatschap kunnen worden gedaan.
Oudste in Nederland bedreven sporten
Logischerwijs waren de oudste sporten in Nederland veelal dezelfde als die welke op de Engelse kostscholen populair waren: cricket, voetbal, rugby en tennis. Toch blijkt uit het bestaan van de zeil en roeibond dat deze sport gewoon mee is gegaan in de nieuwe ontwikkelingen.
Basketbal en hockey komen in het rapport naar voren als de duurste sporten als het gaat om contributiekosten. Een gemiddeld lidmaatschap van een basketbalvereniging komt op € 260,-.
Atletiek is samen met de zwemsport de oudste sport ter wereld. De Kretenzers deden als eersten aan atletiek rond 1500 jaar v. Chr. De moderne atletiek ontstond in Engeland aan het einde van de 17e eeuw.
Voetbal, zwemmen, aerobics/fitness en hardlopen zijn momenteel de populairste sporten onder de jeugd. Dansen en tennis volgen op enige afstand. Deze sporten zijn niet even populair onder jongens en meisjes. Hoewel meisjes de afgelopen jaren meer zijn gaan voetballen is het nog steeds echt een jongenssport.
' Door die voortdurende inventarisatie komt NOCNSF, de koepel van officieel 77 sportbonden, 22.453 verenigingen en 4,27 miljoen sporters, aan het reusachtige aantal van 323 sportsoorten.
Skiën, schaatsen en hardlopen worden ook meer gedaan door hoger opgeleiden dan lager opgeleiden. Bij voetbal en turnen is deze verhouding minder scheef. Turnen is de enige sport waaraan meer lager opgeleiden dan hoger opgeleiden doen.
Omdat Nederland best een rijk landje is, heeft het genoeg geld om veel te investeren. Daardoor zijn er goede trainingscomplexen en sterke competities waar onze vrouwelijke sporters snel beter in worden. Doordat we in Nederland vaak best wat geld hebben, zijn we vaak goed in sporten die wat duurder zijn om te beoefenen.
Paardensport of hippische sport is een verzamelnaam voor sportvormen waarbij een of meer paarden gebruikt worden. De internationale paardensport wordt geregeld door de sportfederatie Fédération Équestre Internationale en in Nederland door de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie.
Tennis en voetbal
Want volgens onderzoek van het Mulier Instituut uit 2017/2018 zijn voetbal en tennis namelijk de goedkoopste sporten. Voor een jaar voetballen betaal je voor een kind gemiddeld 116 euro. Niet voor niets is het dan ook de meest populaire sport in Nederland.
Voetbal is de populairste sport en tegenwoordig beoefenen steeds meer vrouwen dit ook. Bij de meeste clubs betaal je 50 tot 150 euro per jaar, dit precieze bedrag hangt af van de leeftijd en van de club.
Sinds 1853 is er een wedstrijdcommissie en in 1854 volgde de eerste officiële wedstrijd. Daarmee is dit het oudste sportevenement ter wereld. Tijdens dit traditionele spel wordt een handgemaakte bal gebruikt. Toch zijn er bij opgravingen in Brabant al oudere kaatsballen gevonden, uit de 16e eeuw.
Sport werd ontwikkeld door de oude Egyptenaren, soldaten in training of grazende schapen. De huidige takken van sport hebben vaak een lange en verrassende geschiedenis. De Schotse golfers hadden geen regels voor hoe de baan eruit moest zien.
Raar (Limburgs: Raor) is een buurtschap in de gemeente Meerssen in de Nederlandse provincie Limburg. Deze ligt op het Centraal Plateau, tussen Meerssen en Groot Haasdal op een hoogte van ongeveer 120 meter.
Nederland staat bekend om zijn molens, tulpen, dijken, klompen, kaas en tolerantie. Nederland wordt vaak Holland genoemd, maar deze benaming omvat strikt genomen slechts twee van de twaalf provincies, namelijk Noord- en Zuid-Holland.