De Europese hoornaar is best een fraai insect, met alle kleuren van de Belgische driekleur: opvallende rode poten, veel rood aan de kop en op het borststuk, en met geel en zwart op bijna alle achterlijfsegmenten. Met 2,4 tot 2,6 cm is de soort forser dan een gewone wesp. Koninginnen kunnen tot 3,5 cm lang worden.
In tegenstelling tot wat men beweert, is de Europese hoornaar geen agressieve moordenaar voor de mens. Hij komt niet snel in de buurt van mensen en is een pak minder agressief dan de wesp. De Europese hoornaar zal enkel bij bedreiging steken. De steek kan pijnlijker zijn, maar bevat minder gif dan die van een wesp.
De Aziatische hoornaar is iets kleiner dan de Europese hoornaar en is grotendeels zwart van kleur in tegenstelling tot de Europese hoornaar die gele en roodbruine kleuren op zijn lichaam heeft. De Aziatische hoornaar heeft daarnaast zwarte poten met gele uiteinden en de Europese hoornaar heeft rode poten.
Snijd een sinaasappel en/of een citroen doormidden en steek hierin flink wat kruidnagels. Een schoteltje met een gesnipperde ui doet het ook goed. Zet het buiten en de wespen blijven weg. Wespen hebben een hekel aan de geur van koffie.
Met een poederspuit spuit hij een giftig poeder in de ingang van het nest. Het poeder komt op alle in- en uitgaande hoornaars terecht. De hoornaars verspreiden het poeder zelf verder door het nest. Binnen enkele dagen zijn alle hoornaars dood.
Er is echter één hoornaar die wel levensbedreigend voor de mens is: de Aziatische reuzenhoornaar (Vespa Mandarinia). Deze komt momenteel enkel in het verre oosten voor. Zeker niet te verwarren dus met de Aziatische hoornaar die af en toe bij ons voorkomt.
Koel de steek met water of een ice pack. Gebruik bij huidirritatie een kalmerende zalf met bijvoorbeeld menthol, aloë vera of calendula. Raadpleeg je huisarts als je meer dan twintig keer bent gestoken, of als je bent gestoken in je mond of rond je keel, nek of ogen.
Een hoornaarkoningin is door haar grootte zelfs indrukwekkend te noemen: ze wordt maar liefst 25 tot 35 millimeter lang. Daarnaast herken je hoornaars vrij snel aan hun kleur. Hun kop, borststuk en achterlijf zijn overwegend roodbruin tot donkerbruin.
Soms slaagt een enkele hoornaar erin je huis binnen te komen. Om er vanaf te raken kun je een vliegenmepper of opgerolde krant gebruiken. Maar bij het slaan van een hoornaar komt een chemische stof vrij die andere hoornaars kan aantrekken.
De mannetjes en nieuwe koninginnen vliegen uit en paren, waarna de mannetjes sterven en de koninginnen zich verspreiden en een plekje zoeken om te overwinteren. De laatste werksters zullen in de loop van oktober en november sterven.
Hoornaars vliegen ook 's nachts en komen dan op kunstlicht af. Iets bijzonders is dat de larven worden gevoed met dierlijk materiaal en de larven voor de werksters een zoetige vloeistof produceren, dat ze uitbraken en door de werksters weer wordt opgezogen. De werksters worden dus gezoogd door de larven.
Verschil Hoornaar en Horzel
Een daas en een hoornaar lijken namelijk enorm op de horzel. Wanneer je wordt gestoken of gebeten heb je nooit te maken met een horzel maar waarschijnlijk met een hoornaar. Een horzel is namelijk niet in staat om te bijten of te steken.
Men zegt wel dat een steek van een hoornaar een paard kan doden. Dit is een fabel.
Steek van een hoornaar
Ook een hoornaar kan steken. De steek van deze superwesp is heel wat pijnlijker dan de steek van een standaard wesp. Dit komt omdat de angel van de hoornaar groter is en daardoor het gif direct in een ader kan spuiten.
Het gif is vergelijkbaar met dat van andere wespen, maar de angel van de hoornaar is langer en breder, waardoor hij dieper in de huid doordringt en rechtstreeks in een bloedvat terecht kan komen. Daardoor kan de steek van een hoornaar pijnlijker zijn dan die van een wesp.
Een hoornaar geeft namelijk minder gif af als een wesp. De hoornaar heeft eigenlijk maar één echte natuurlijke vijand in Nederland en dat is de wespendief. Deze roofvogel is gespecialiseerd in het vinden van bijen en wespennesten om ze vervolgens één voor één op te peuzelen.
Biologen van het EIS-kenniscentrum zagen onlangs hun werk verloren gaan toen een Aziatische hoornaar (een soort wesp) met hun zender om opgegeten werd door een kip. Ook bij ander dieren zoals vogels, zeehonden en dolfijnen wordt gebruik gemaakt van zenders om zo hun gedrag in de gaten te kunnen houden.
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium.
Een hoornaar nest wordt overigens alleen bestreden wanneer deze in een menselijke omgeving voorkomt. Op plekken waar het nest niet voor overlast zorgt, laat een ongediertebestrijder het nest hangen.
Wespen zijn ook te verjagen met een huismiddeltje als azijn. Zet een bakje met azijn op tafel neer en de wespen blijven weg. Als je wat kruidnagels, citroen- of sinaasappelpartjes toevoegt aan de azijn werkt het nog beter.
Gebruik ammoniak
Deze stof heeft namelijk een hele scherpe geur. Om de wespen uit uw tuin te verjagen, mengt u de ammoniak met wat water. Doe dit in een bakje en plaats deze vervolgens op de plek waar de wespen zitten. Wanneer het ongedierte de geur ruikt, verdwijnt het binnen no-time uit uw tuin.