Dit komt door het natuurlijke genezingsproces, uw lichaam is zich dus aan het herstellen. Omdat de knieprothese vlak onder de huid zit, voelt u dit duidelijk. Advies is goed uw pijnstilling te gebruiken en deze zeker niet te vroeg te stoppen, daar u anders niet goed de buiging en strekken van de knie goed kan oefenen.
Ga eerder naar de huisarts als het lopen niet beter gaat en de pijn erger wordt. Kunt u de knie niet meer strekken of kunt u niet op het been staan? Bel dan direct de huisarts.
Wanneer er een voorste kruisband operatie of meniscusoperatie of andere knieklachten zijn is bijna in alle gevallen de vastes medialis verzwakt. En waarom is deze dan zo belangrijk. Deze stuurt als eerste de knie aan zodat de knieschijf mooi naar boven glijdt als het bovenbeen wordt aangespannen.
Bij een operatie aan de knie bestaat de kans dat het kapsel van de knie en het litteken bij het genezen gaan kleven aan elkaar. Er ontstaan dan verklevingen die de knie stijf maken. Door gebrek aan het bewegen van de knie. Dit kan ontstaan na een lange tijd een verband, een spalk of gips om de knie te hebben gehad.
Oorzaken van pijn in de knieholte
Vaak wordt pijn in de knieholte veroorzaakt door een trauma, een slechte warming-up voor het sporten, overbelasting of artrose in de knie. De kniekuilspier 'musculus popliteus' zorgt ervoor dat het onderbeen naar binnen draait en begeleidt de knie tijdens het buigen.
Wat is het patellofemoraal pijnsyndroom? Het patellofemoraal pijnsyndroom geeft pijnklachten rondom de knieschijf. Deze treden op bij activiteiten als (trap)lopen, fietsen en hurken, maar ook bij zitten met gebogen knieën. De klachten van het patellofemoraal pijnsyndroom kunnen acuut of geleidelijk ontstaan.
Na het scheuren van een meniscus komt er vaak vocht in de knie, waardoor deze dikker wordt en pijn kan geven vanwege de zwelling. Soms komt een stukje van de meniscusscheur klem te zitten in het gewricht, waardoor de knie 'op slot' gaat. Je kunt de knie dan opeens niet meer strekken of juist niet meer buigen.
Het dik worden vermindert door dagelijks de benen omhoog te leggen en door weer in beweging te komen. Dit kan enkele maanden duren. De pijn na het plaatsen van een knieprothese wordt geleidelijk aan minder, beginnend ongeveer een maand na de operatie.
Filmpjes over kruklopen en oefeningen bij een knieprothese. Door de operatie kan er een vochtophoping ontstaan in uw geopereerde been en vooral rondom de knie. Het kan weken tot enkele maanden duren voordat deze zwelling helemaal is verdwenen.
De eerste weken na het plaatsen van een nieuwe knie loopt u op krukken. Hoe lang u met krukken loopt bespreekt u met de fysiotherapeut. De eerst 4 weken loopt u vaak met 2 krukken en daarna 2 weken met 1 kruk. Bij een goed looppatroon kunt u het lopen met krukken eerder afbouwen.
Als er veel vocht in je knie zit, door bijvoorbeeld overbelasting, kan het zijn dat dat vocht ervoor zorgt dat je knie niet helemaal meer kan buigen of strekken. Als je kraakbeen minder mooi glad is (door bijvoorbeeld slijtage, artrose of na een ongeluk) zal je hierbij nog sneller een slotgevoel kunnen krijgen.
Als uw knie goed herstelt, mag u 6 weken na de operatie weer licht lichamelijk werk doen. Als uw knie goed herstelt, mag u 12 weken na de operatie weer zwaar lichamelijk werk doen. Tijdens de eerste 12 weken groeit de voorste kruisband vast aan de knie.
Slapen of liggen met een verhoging onder je knie
Een goede strekking belangrijk onderdeel tijdens het lopen en in de eerste fase na je voorste kruisband reconstructie. De verhoging onder je knie zorgt ervoor dat je lekkerder kan liggen, maar het mobiliseren en strekken tijdens lopen zal minder prettig aanvoelen.
Maak een afspraak bij uw huisarts als de knie dik blijft en veel pijn blijft doen. De huisarts kan de knie dan onderzoeken. Soms zit er bijvoorbeeld toch een scheurtje in een knieband. Het kan geen kwaad als dit pas na een week wordt ontdekt.
Dit kan komen doordat uw voorste kruisband is beschadigd of is gescheurd. De knie is dan minder stevig. Uw huisarts stuurt u door naar het ziekenhuis voor meer onderzoek. Als uw voorste kruisband gescheurd is, kunt u een behandeling kiezen.
Door te wandelen maakt u uw beenspieren sterker. Sterke spieren kunnen de gewrichten beter ondersteunen. Als uw aangetaste gewrichten beter ondersteund kunnen worden, ervaart u minder pijn. Extra gewicht kan voor meer belasting zorgen op de dragende gewrichten, zoals knieën, heupen en voeten.
Het dragen van een steun of compressiekous om de knie. Bewegen van de voet. Doordat u uw voet beweegt en uw kuiten aanspant zorgt u voor een goede doorbloeding waardoor het vocht kan worden afgevoerd. Pijnstillers en/of ontstekingsremmende medicatie nemen.
Wat je zelf aan het herstel bij kan dragen, is regelmatig koelen. Kou zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten nauwer worden en de hoeveelheid vocht in de knie af zal nemen. Wanneer er een trauma heeft plaatsgevonden, is koelen vooral direct na het trauma en de eerste 24 tot 48 uur erna hulpvol.
Meestal wordt de pijn na 2 tot 4 weken minder. U krijgt medicijnen tegen de pijn. U heeft steeds minder medicijnen nodig tegen de pijn.
De spieren en het gewrichtskapsel rond de knieprothese hebben minimaal zes weken nodig om te herstellen. Het is belangrijk dat u zich gedurende die periode aan een aantal regels houdt.
Bij knieën met enige slijtage (artrose) kan de knie soms wel 6-8 weken na de operatie wisselend dik worden.Dit vocht wordt door het lichaam zelf opgelost. Deze klachten kunnen ook goed reageren op het gebruik van een ontstekingsremmer en op het koelen van de knie.
Stijfheid is een normaal verschijnsel als gevolg van een knieoperatie. Dit kan weken tot maanden aanhouden, maar in de loop van de tijd zal dit vanzelf wegtrekken. Het helpt om regelmatig kleine stukjes te lopen. Ook kunt u kleine oefeningen doen ter verlichting van de stijfheid.
Het op slot gaan van je knie betekent dat je je knie niet meer volledig kunt buigen, strekken of dat in beide richtingen niet meer volledig kunt bewegen. Die beweging kun je dan ook echt niet meer maken. Het is het gevoel als of je een vinger tussen de deur hebt, je kunt niet verder bewegen want er zit iets tussen.
De oorzaak van een knie die 'op slot zit'
Als de knie op slot zit, is het in veel gevallen de meniscus die beschadigd is. Er zijn meerdere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat de knie op slot gaat zitten. Door een verkeerde beweging kan de meniscus scheuren of losraken van het gewricht.
Door een verkeerde beweging schiet plots je knie op slot. Het kniegewricht kan hierdoor niet meer volledig gestrekt of gebogen worden. Dit wordt ook wel een slotknie genoemd en kan bij zowel kinderen, jongeren als volwassenen voorkomen.