Pruritus bij chronische nierinsufficiëntie (uremie) Bij chronische nierinsufficiëntie (uremie) kan jeuk optreden. De jeuk wordt veroorzaakt door het ophopen van afvalstoffen in het bloed (verhoogd ureum, maar ook andere deels onbekende afbraakproducten), en ook door droge huid.
Jeuk op het lichaam kan veroorzaakt worden door psoriasis, insectenbeten, schurft, netelroos, gordelroos of eczeem. Jeuk in het gezicht kan veroorzaakt worden door eczeem, psoriasis, huidinfecties of een allergische reactie op bijvoorbeeld make-up. Jeuk bij de anus kan veroorzaakt worden door aambeien of wormen.
Door nierschade kun je bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen.
Om de nieren weer beter te laten werken, is meestal een dieet nodig, waarbij u bijvoorbeeld minder zout of minder eiwitten inneemt. Soms is het nodig dat u medicijnen gebruikt om de bloeddruk te verlagen of om tekorten aan te vullen zoals vitamine D.
Bij pijn zijn andere hersencentra betrokken. Het zijn echt verschillende alarmsystemen.” De huid is de enige plek waar je jeuk kunt voelen.In de organen binnen in het lichaam, zoals het hart, de nieren en de lever, kan dat niet.
Jeuk kan komen door een B12-tekort. Daar wordt zelden aan gedacht. Onbehandeld tekort kan leiden tot zenuwschade.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
De mortaliteit van dialysepatiënten is hoog: de helft van de patiënten die tussen hun 45e en 65e levensjaar start met dialyseren, overlijdt binnen vijf jaar. Van de totale groep dialysepatiënten overlijdt jaarlijks ongeveer 1 op de 6 patiënten.
Heeft u klachten die horen bij acuut nierfalen, dan onderzoeken we eerst bloed en urine. Dan kan worden vastgesteld hoe goed de nieren nog goed werken. Ook kunnen we bepalen welke behandeling moet worden ingezet. Soms herstellen de nieren zich weer na acuut nierfalen.
Als ze niet goed werken kan je natriumgehalte uit balans raken. Je hebt dan last van misselijkheid en futloosheid, soms met overgeven, hoofdpijn, slaperigheid en verminderd bewustzijn. Bij een ernstig tekort kunnen er stuipen optreden en kun je in coma raken.
Nierfalen betekent dat je nieren niet goed meer werken: minder dan 15%. Het gaat om het laatste stadium van chronische nierschade (stadium 5). Nierfalen heet ook wel eindstadium nierfalen of terminaal nierfalen.
Een droge, jeukerige huid kan een belangrijk symptoom zijn van een vitamine D-tekort. Vaak op wangen, kin en voorhoofd.
Bijwerkingen door te veel vitamine D
In zeldzame gevallen kan je dus te veel vitamine D in je bloed hebben en dan kunnen bijwerkingen opduiken. In geval van een overdosis vitamine D is het mogelijk dat je calciumspiegel te hoog staat. Die hoge calciumspiegel kan een aantal gevolgen hebben zoals: jeuk en huiduitslag.
Een gezonde huid is belangrijk om jeuk te voorkomen. Door voldoende (water) te drinken, ongeveer 1,5 liter per dag minimaal, help je je huid gezond houden. Dit werkt van binnenuit.
Vier oorzaken gevoelige huid
een huidaandoening (denk aan rosacea, eczeem of psoriasis)een allergie voor cosmetica. irritatie door (verkeerd) gebruik van cosmetica. een overgevoelige huid.
Niet alleen rode wijn, maar ook chocolade, oude kaas of noten zorgen voor een toename van histamine. Bij een DOA-tekort heeft men last van jeuk, een verstopte neus of hoofdpijn, na gebruik van deze voedingsmiddelen. Deze klachten kunnen zich direct voordoen, maar ook pas een dag later.
Jeuk kan worden veroorzaakt door prikkeling van de vrije zenuwuiteinden in de epidermis door een factor die gelegen is in de huid. De jeuksensatie kan ook worden gevoeld door activatie van zenuwvezels op een hoger niveau (neuropathische jeuk) zonder dat er sprake is van een huidaandoening.
Dafalgan) is nooit bewezen dat het schadelijk zou zijn voor de nieren. Misschien dacht men dat vroeger wel omdat er bepaalde mengpreparaten bestonden die zowel fenacetine als paracetamol bevatten. Paracetamol is nu echter nog altijd vrij verkrijgbaar en men gaat ervan uit dat het niet schadelijk is voor de nieren.
Koffie is goed voor je nieren
Het bevat veel antioxidanten en vermindert het risico op veel ziekten. Zo blijkt bijvoorbeeld dat van de mensen met nierproblemen koffiedrinkers langer leven dan de personen die weinig tot geen koffie drinken.
Chronische nierschade is meestal blijvend. Het is dan niet te herstellen. Vaak is het wel mogelijk om verdere achteruitgang van de nieren te voorkomen: met een gezonde leefstijl, gezond eten en medicijnen.