Bij pijn aan je buikspier is het advies vaker op de dag: in rug- of buiklig ontspannen naar je buik ademen. Bijvoorbeeld 2 seconden inademen en 4 seconden uitademen gedurende 2 minuten.
Bij een verrekking duurt de revalidatie ongeveer drie tot vier weken. Bij een spierscheur duurt het ongeveer twee tot drie maanden voordat de spier weer belastbaar genoeg is om alles in de training te doen.
Het is inmiddels bekend dat bepaalde sporten zoals langdurig wielrennen, schaatsen,voetbal, dansen (pillatus) etc. de buikspieren langdurig laten aanspannen waardoor de spieren overbelast worden, verkrampen en pijn gaan doen. Veel mensen denken dat het goed is de buikspieren de hele dag aan te spannen.
Het is een doffe, zeurende en soms stekende pijn
Hierdoor voelt het stukje huid dof aan, alsof het niet van uzelf is en/of is het minder gevoelig. Tegelijkertijd kan licht knijpen in de huid bij de pijnlijke plek als zeer gevoelig worden ervaren.
Na de bevalling sluiten de rechte buikspieren zich niet onmiddellijk weer. Daar is tijd voor nodig. Hoe lang het duurt voordat je buikspieren weer netjes tegen elkaar aan liggen verschilt heel erg per persoon. Bij ongeveer 60 % van de jonge moeders is de diastase 6 maanden na de bevalling weer gesloten.
Net als andere spieren in het lichaam kun je ook de buikspieren verrekken of scheuren. De blessure komt voor onder tennissers van alle niveaus. Meestal treft de blessure de buikspieren aan de niet-dominante zijde van het lichaam.
De buik (wand) wordt gevormd door de huid, spieren, vetweefsel, peesbladen en buikvlies. Pijn in de buik kan behalve door aandoeningen van de inwendige organen ook door blessures van de buikwand worden veroorzaakt, zoals spierpijn of een verrekking of scheuring van de buikspieren.
Door je spieren intensief te gebruiken zijn er kleine scheurtjes in ontstaan. Door deze scheurtjes te herstellen maakt je lichaam nieuwe spiermassa aan. Spierpijn betekent dus eigenlijk dat je spieren groeien. Spierpijn na het sporten is dus niet schadelijk, al kan het wel vervelend aanvoelen.
Er is vaak een continue doffe, zeurende pijn, met daarbij aanvalsgewijs stekende pijn. De pijn neemt toe bij lichamelijke activiteiten waarbij de buikspieren worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld: bukken, van liggende naar zittende houding bewegen, wandelen, hoesten, niezen of persen.
Laat een verse spierscheur nooit masseren en gebruik geen warmte (of warmte-inbrengende zalven). Dit verergert de blessure alleen maar. Pas na twee of drie dagen kunnen eventueel 'schuddingen' of een voorzichtige massage rondom de gescheurde plek worden toegepast.
Wanneer je een scheur in een pees en/of spier hebt kun je de volgende pijnklachten ervaren: Plotselinge lokale pijn met een kramp gevoel wat lijkt op zweepslag. Pijn neemt geleidelijk toe. Bewegingsbeperking en langdurige stijfheid.
Er ontstaat tijdens een inspanning plotse pijn die niet precies kan worden gelokaliseerd. Het lijkt of de spier over heel de lengte pijn doet. Er is geen zwelling of bloeduitstorting. De pijn wordt erger als de spier samengetrokken wordt.
Wanneer de pijn langer dan twee weken aanhoudt, als de pijn acuut en hevig is, als de pijn gepaard gaat met koorts of wanneer je bloedverlies bij de ontlasting hebt, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Die kan vaststellen of het om een lichamelijk probleem gaat.
Buikpijn komt vaak door te vet eten, een virus (buikgriep), verstopping in de buik, stress of ongesteld zijn. Meestal gaat buikpijn vanzelf over binnen een paar dagen.
Je spieren worden namelijk stijver als er weinig doorbloeding is. Zorg hierbij voor lichte beweging. Ga wandelen, fietsen of zwemmen om je spieren in beweging te houden. Zo stimuleer je de bloedsomloop en blijft de toevoer van voedingsstoffen naar de spieren op gang.
Een buikwandbreuk kan pijnklachten geven, klachten bij bewegen of een ontsierende zwelling van de buik geven. Soms bestaat er ook een risico op beklemming van de breuk.
Buikwandpijn wordt ook wel ACNES genoemd: Anterieur Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome. Vanuit het ruggenmerg lopen er tussenribzenuwen naar de borstkas en de buikwand. Wanneer de zenuwen die naar de buik lopen bekneld raken in de spieren van de buikwand, kan er pijn ontstaan.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Pijn in de onderbuik is een veel voorkomende klacht. Meestal wordt die veroorzaakt door een darmprobleem. Maar bij vrouwen kan de pijn ook afkomstig zijn van een aandoening van de inwendige geslachtsorganen (vagina, baarmoeder, eierstokken).
Als de ruimte tussen de linker- en rechterhelft van je rechte buikspieren meer dan twee vingers wijd is, of wanneer die heel zacht is, dan spreken we van een diastase. De ruimte tussen je rechte buikspieren moet aanvoelen als een trampoline.