Nee, je kunt geen gewone kop koffie zetten met een espressomachine, tenzij je een machine voor twee doeleinden hebt die zowel espresso als koffie maakt. Het proces van het maken van espresso is anders dan dat van het maken van koffie. Bij espresso wordt het warme water onder druk door verdichte koffiemolens geperst.
Bereid een espresso zoals je dat normaal doet. Vul de espresso aan met heet water en klaar is je gewone koffie! Eventueel kun je ook nog heet water in een kannetje er los bij serveren. Dan kun je koffie nog verder aanlengen als de koffie toch als te sterk wordt ervaren.
Maar wist je ook dat je bij elk soort koffiemachine een andere maalgraad van de koffiebonen moet gebruiken? Zo gebruik jij in een filtermachine een grovere filtermaling en in een espressomachine een fijne espressomaling. In dit artikel leggen we je het verschil uit.
Koffie en espresso bestaan allebei uit koffiebonen en heet water. Maar espresso wordt onder hogere druk gezet: het water wordt binnen 30 seconden door de gemalen koffie geperst. Voor gewone koffie wordt heet water juist langzaam door de gemalen koffie gefilterd.
Espressomaling voor espressomachine
De espressomaling is fijn gemalen en is vergelijkbaar met grof zand het valt in brokjes uiteen. Deze maling is bedoeld voor espressomachines. Espresso wordt gemaakt onder hoge druk in korte tijd. Bij de espresso zetmethode wordt het water onder hoge druk door de maling gedrukt.
Hoe meer koffiedeeltjes (gemalen koffie) er zijn des te meer extractietijd er is en dat geeft meer smaakstoffen in de koffie. Het resultaat is een sterke en vaak bittere koffie. Gebruik je een grovere maalgraad dan zal de koffie minder sterk en bitter smaken.
Voor de bereiding van een caffè lungo gebruikt u dezelfde hoeveelheid gemalen koffie als een espresso. Het verschil zit hem in de hoeveelheid water die door de koffie wordt geperst. Voor een lungo wordt er twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Hoewel er weinig cafestol in gefilterde koffie zit, adviseert het Voedingscentrum om maximaal 4 kopjes koffie per dag te drinken. Dit heeft te maken met de hoeveelheid cafeïne in koffie. Voor espresso en koffiecups is het advies van het Voedingscentrum om niet meer dan 2 à 3 kopjes per dag te drinken.
De bereiding van de espresso maakt dat de smaak zo sterk is. Om een espresso te zetten wordt namelijk een kleine hoeveelheid water, zo'n 30 ml, onder hoge druk snel door versgemalen koffiebonen geperst. Door die snelheid is er maar kort contact tussen het water en de koffie waardoor er weinig cafeïne in zit.
Een cappuccino is een koffiebereiding met espresso en melk. Iets specifieker bestaat een cappuccino voor 1/3 uit een vers gezette espresso waarop 1/3 melk opgeschonken wordt en daarop, om het af te maken 1/3 deel melkschuim.
Gebruik 17g (een volle eetlepel) gemalen koffie voor een dubbele espresso. Stamp de gemalen koffie aan: Stamp de koffie aan tot het oppervlak vlak is zodat het water er gelijkmatig doorheen geperst kan worden. Zet de espresso: Doe de filterhouder in de machine en zet je kopje eronder.
Filterkoffie heeft een grove maling en espresso een fijne maling.
Dus gewone koffie wordt gezet met een dripper waarbij je zelf warm water opgiet of met koffiezetapparaat dat het water verwarmd en automatisch deze op de gemalen koffie in de filterdrager opgiet. De koffie dient gemalen te zijn in de zogenaamde 'filtermaling' of 'snelfiltermaling'.
Een piston machine kenmerkt zich door de losse piston ( koffiedrager/houder) waarin de ( zelf) gemalen koffie terecht komt. Na het aandrukken van de koffie door een temper wordt de piston in de machine gedraaid en kunnen we gaan koffiezetten. Iedere koffieboon is geschikt voor dit soort machines.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Voor dure koffiemachines worden vaak hoogwaardige en dure materialen gebruikt. Hoewel duur, hebben dit soort espressomachines de beste kwaliteit – daarom zijn ze duur. Voor goedkopere koffiemachines worden betaalbare materialen gebruikt. Dit is de reden waarom ze vaak van lage kwaliteit zijn.
Na ongeveer 40 minuten verhoogt de cafeïne de hoeveelheid serotonine, een neurotransmitter. Serotonine faciliteert spierbeweging door te assisteren bij het versturen van signalen tussen de motorische zenuwcellen wat tot een verhoging van kracht leidt.
Cappuccino. De meest populaire koffiesoort met melk is de cappuccino. Deze kun je tegenwoordig overal krijgen. Een cappuccino wordt gemaakt met een dubbel shot espresso waar je opgeschuimde melk aan toevoegt.
De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie. In koffie gemaakt met cups, espresso en in koffie gemaakt met een mokkapot (ook wel moka of Italiaanse koffiepot genoemd) zit meer cafestol.
Liever een cappuccino of koffie verkeerd? Zoals de laatste naam al zegt, zijn deze varianten minder gezond (meestal door volle melk). Het beste is om hiervan maximaal 2 kopjes per dag te drinken. Dat geldt dus ook voor zwarte koffie met suiker!
Het antwoord is: ja. Koffie gezet door een papieren filter heeft het laagste gehalte aan cafestol. Dat stofje verhoogt het LDL-cholesterol in je bloed. Als er te veel cholesterol in je bloedvaten blijft plakken, verhoogt dat de kans op een hersenbloeding of hartaanval.
Dit terwijl de doorlooptijd en de hoeveelheid gemalen koffie hetzelfde blijft. Hierdoor komen er meer oliën en aroma's vrij bij een ristretto. Dit maakt de koffie zeer geconcentreerd. Daarom heeft een ristretto een vollere en sterkere smaak dan een espresso.
In feite is een Lungo een 'uitgerekte espresso'. Waar bij de Americano water aan de espresso wordt toegevoegd, wordt bij een Lungo het water door de espresso getrokken tijdens het zetten. Het resultaat is een sterkere koffiesmaak en een hogere dosering cafeïne dan bij een Americano of gewone espresso.
Doppio is eigenlijk niets anders dan een dubbele espresso. Doppio is dan ook de Italiaanse benaming voor 'dubbel'. De dubbele shot espresso wordt vaak geserveerd in een cappuccino kopje.