Water van boven: waterschade door directe regenval, sneeuw en hagel. Water van de zijkant: regenwater dat na een heftige regenbui je woning via de muren binnendringt. Water van onder: regenwater dat vanaf de straat je woning binnendringt. Water van binnenuit: een gesprongen leiding of een lekkende verwarming.
Schade veroorzaakt door leidingwater
Schade ontstaan door leidingwater wordt in veel gevallen vergoed via de inboedel-of opstalverzekering. Bijvoorbeeld waterschade door water uit de CV ( centrale verwarming), waterleiding of daarop aangesloten installaties.
Vergoeding waterschade bij directe neerslag
Schade door regen, hagel, sneeuw, smeltwater en terugstromend rioolwater is met de neerslagclausule op bijna elke inboedel- en opstalverzekering gedekt.
Is schade door een lekke leiding verzekerd? De kosten om de lekkage van de lekke leiding op te sporen en om de lekke leiding te repareren zijn verzekerd als het uitstromende water, stoom of olie de woning beschadigt.
Welke soorten waterschade aan je inboedel krijg je vergoed? Schade door bevroren of gesprongen leidingen. Schade door een onvoorziene omstandigheden (denk aan: rioolwater wat weer omhoog komt door je wc of een lekkend waterbed). Hevige neerslag.
Schade als gevolg van een lekkage is vaak met je opstalverzekering verzekerd als je huis beschadigd raakt. Of met je inboedelverzekering als je spullen door een lekkage beschadigen. Maar let goed op. Niet alle schade door lekkages is verzekerd.
Gevolgschade lekkage
Schade aan muren en plafonds als gevolg van een lekkage wordt door de verzekeraar als gevolgschade van de lekkage aangeduid. De gevolgschade van een lekkage kan dan ook zeer omvangrijk zijn. Of uw verzekering schade vergoedt, is afhankelijk van de polisvoorwaarden.
In de regel wordt onder gevolgschade verstaan: alle schade die niet direct wordt veroorzaakt door de schadeveroorzakende gebeurtenis.
Jij als huurder bent verantwoordelijk voor de kosten als je de lekkage zelf hebt veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je een gat in de muur boort en hierdoor een waterleiding raakt. Ook draai je zelf voor de kosten van een lekkage op als je niet op tijd of geen melding maakt bij de verhuurder van een mogelijke lekkage.
In principe geldt dat alles wat aan je woning vastzit onder de opstal valt. Dit zijn dingen die je niet kunt verwijderen zonder schade aan te brengen aan de woning. De muren, het plafond en de leidingen vallen onder de opstal. Grote kans dus dat je bij lekkage in de badkamer een claim indient bij je opstalverzekering.
Hoe lang moet een muur drogen na lekkage? Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien.
Waterschade verzekering: leidingwater
Waterschade door leidingwater wordt redelijk uitgebreid gedekt. Door een leidingbreuk heb je waterschade aan het plafond en de muren. De waterschade is via de Opstalverzekering gedekt, hier hoef je dus geen waterschade plafond verzekering voor af te sluiten.
Bel dan zo snel mogelijk een dakdekker die je dakpannen dak naloopt en waar nodig de pannen vastzet.
Allergieën, huiduitslag en zelfs ademhalingsproblemen zijn veelvoorkomende gevolgen van schimmel door vocht in huis. Ook kan je gehele dakconstructie instabiel worden bij langdurige blootstelling aan waterlekkages.
Ernstige lekkage in de woonruimte door aan- of afvoerleidingen van water. Onvoldoende daglicht in de woonkamer. Scheuren in de binnenmuren door verzakking. Loslatend pleisterwerk door vochtoverlast.
Met directe schade wordt gedoeld op de schade die geleden wordt om wanprestatie te herstellen (vervanging of reparatie van het product of het opnieuw uitvoeren of herstellen van de geleverde dienst). Met indirecte schade doelt de leverancier meestal op gevolgschade zoals vertragingsschade of gederfde winst.
Een lekdetectie kost gemiddeld tussen de 250 en 500 euro. Dit is inclusief voorrijkosten, gebruik van apparatuur, uitgebreide bevindingen en resultaten van het onderzoek. In de meeste gevallen worden deze kosten ook gedekt door je verzekering.
Niet alleen storm en regen kunnen waterschades veroorzaken. Ook een lekkende leiding, een kapotte kit voeg in de douche, een kapot aquarium of waterbed kunnen behoorlijke waterschade in huis veroorzaken. Welke waterschade in huis gedekt wordt door de verzekering hangt van de oorzaak en hoe u verzekerd bent.
Heb je schade aan jouw huis door een lekkage bij de buren? Dan ben je hiervoor verzekerd vanuit jouw woonhuisverzekering. Hebben jouw buren een aansprakelijkheidsverzekering en zijn zij wettelijk aansprakelijk voor de schade? Dan kun je de kosten op de aansprakelijkheidsverzekering van jouw buren verhalen.