Bewaar een geopende verpakking filet americain maximaal 2 dagen in de koelkast. Je kunt filet americain ook invriezen. Het is dan 1 maand houdbaar. Om veilig te ontdooien: verplaats de filet americain de avond voor gebruik van de diepvries naar de koelkast.
Vlees bewaar je best op de koudste plaats in de koelkast. Vlees in porties gesneden is 2 dagen houdbaar in de koelkast (2 tot 5°C). Gemalen of gehakt vlees bewaar je niet langer dan 1 dag in de koelkast. Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar.
Je kunt het beste vaststellen of de Filet Americain meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Filet Americain grauw, plakkerig, zuur of vreemd ruikt dient zij weggegooid te worden.
Bij onverpakte vleeswaren kun je uitgaan van 3 tot 5 dagen in de koelkast, maar natuurlijk wil dat niet zeggen dat het daarna meteen bedorven is. Ruik en proef om te zien of iets bedorven is. Staat er een datum op de verpakking, consumeer de vleeswaren niet meer na de THT-datum.
Nee niet opeten. Filet americain is nou net het product wat je niet over de datum moet eten. Het is zeer bederfelijk. Je kunt ziek worden maar als het goed afgesloten in de koelkast heeft gestaan dan is de kans klein.
De basis van filet americain bestaat uit mager tartaar. Het fijn gemalen vlees wordt gemengd met een huisgemaakte filet americain saus die is opgebouwd uit mayonaise, peper, paprika, cayennepeper en zout.
Besmetting met lintwormen ontstaat door het inslikken van eitjes van de lintworm. Deze eitjes zitten vooral in rauw vlees (bijvoorbeeld filet americain) of ongaar vlees. Lintwormen komen in Nederland nauwelijks voor omdat het vlees in slachthuizen wordt gecontroleerd.
In eten en drinken kunnen bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zitten die u ziek kunnen maken. U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken.
Vacuüm verpakken van vlees. Vacuum verpakken van vlees is de beste manier om vlees langdurig te bewaren, met behoud van kleur en smaak en zonder kans op vriesbrand plekken. De vacuumverpakking geeft een professionele en hygienische uitstraling aan het verpakte vlees.
Sommige vleeswaren kun je beter niet meenemen op brood als dit een paar uur ongekoeld blijft. We hebben het dan met name over rauwe vleeswaren als filet american en ossenworst. Rauwe vleeswaren zijn namelijk vleeswaren die sneller bederven.
Voedingsadviezen bij een te hoog cholesterol
Matig je kaas- en worstinname vanwege de verzadigde vetten. Kies eventueel voor magere vleeswaren (licht gezouten rookvlees, kipfilet, ham, filét americain, rosbief).
Ik heb geleerd dat bij rauwe haring en filet americain, ui wordt gegeten, omdat dat eventuele bacteriën neutraliseert.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Vier van de acht filets americain kregen van de testers in Eindhoven een dikke onvoldoende. De filet americain van het merk Commandeur eindigt als laatst in onze test met een 3,2. De filet americain van Stegeman eindigt niet veel hoger met een 3,3. Winnaar is de filet americain van de HEMA.
Mensen kunnen op verschillende manieren besmet raken: Door besmet eten. Bijvoorbeeld: vlees dat rauw is of niet helemaal gaar, zoals rosbief, biefstuk of filet américain, groente die niet gekookt en niet gewassen is, zoals sla of rauwkost, kaas die gemaakt is van rauwe melk, bijvoorbeeld sommige schimmelkaas.
Reacties. In filet americain zit rauw vlees. Als je het verwarmt zal het vlees dus garen. De kleur zal daardoor veranderen (in plaats van het oranje/rode wordt het meer bruin) De vetten/oliën zullen meer bovenop het vlees komen te staan.
Ten opzichte van de andere varianten bevat Streeckgenoten SG Filet Americain relatief weinig (verzadigd) vet, zout en suikers en juist wel wat meer vezels en eiwitten. In dit opzicht zou dit dus een gezondere keuze zijn. Gevolgd door de AH Filet Americain mager en de Kips Vega filet a l'americain.
Gooi rood vlees dat langer dan 5 dagen in je koelkast ligt weg. Hoelang vlees goed blijft in de koelkast is afhankelijk van of het gehakt of gesneden is. Gehakt vlees kan tot 1-2 dagen na de uiterste datum goed blijven in de koelkast. Gesneden stukken, steaks en braadstukken kunnen 3-5 dagen bewaard worden.
Houd je aan de twee-uur-regel: bederfelijke etenswaren kunnen twee uur kamertemperatuur aan, maar daarna moeten ze gekoeld worden. Warm eten moet warm blijven, boven de 60 graden, en koud eten moet koud blijven, onder de 5 graden.
Salami, bacon, gedroogde ham, gerookte ham en ontbijtspek: maximum 1 week. Rookvlees, boterhamworst, gekookte worst, smeer- en leverworst, gekookte vleeswaren zoals ham, casselerrib, kipfilet en kalkoenfilet: maximum 4 dagen. Vleesbrood, paté, gebraden rosbief; bloedworst, hoofdvlees: maximum 2 dagen.