Bij trek in frisdrank heb je al snel dezelfde associatie als bij trek in snoep: je denkt dat het door de suiker komt.Toch zijn er ook aanwijzingen dat het misschien een calciumtekort is dat ervoor zorgt dat jij dat blikje cola opentrekt.
Snelle koolhydraten zorgen in het algemeen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dat betekent dat ze heel snel stijgen na het eten, maar daarna net zo hard weer naar beneden kelderen. En dat is precies het moment dat je zin krijgt in iets lekkers: je lichaam gaat op zoek naar een nieuwe piek.
Jouw drang naar zoet na de maaltijd kan betekenen dat je een schommelende bloedsuikerspiegel hebt. Als je niet de juiste macronutriënten en veel snelle koolhydraten (uit bijvoorbeeld brood, rijst, aardappelen of pasta) eet, dan stijgt je bloedsuikerspiegel snel, om vervolgens snel na de maaltijd weer te dalen.
Soms heb je ineens een ongelooflijke behoefte aan drop. Zin in suiker en zoetigheden wordt vaak veroorzaakt door een afname van chroom in ons lichaam, een mineraal dat belangrijk is bij de regeling van je bloedsuikerspiegel.
Een van de bekendste en meest effectieve eetlustremmer is gember. Gember is een wortel die je stofwisseling verhoogt en zorgt voor minder trek. Het is niet voor niets dat er vaak gemberthee wordt gedronken tijdens een dieet. Voor de rest is het belangrijk dat je op dagelijkse basis genoeg vezels binnenkrijgt.
Suiker is lichamelijk verslavend. De meeste mensen ervaren daarom afkickverschijnselen van suiker als diarree en prikkelbaarheid. Maar niet iedereen krijgt even heftige afkickverschijnselen van suiker en hoe lang ze duren wisselt ook per persoon. Gemiddeld duren de afkickverschijnselen twee tot zeven dagen.
Insuline werkt eigenlijk als een sleutel: het opent de deuren van de lichaamscellen zodat de bloedsuiker naar binnen kan gaan. In de cellen wordt de glucose verbrand of opgeslagen. Hierdoor neemt het bloedsuikergehalte weer af. Bij gezonde personen is de bloedsuikerwaarde ongeveer 3 uur na de maaltijd het laagst.
Minder suiker betekent vaak meer energie. Je voelt je fitter en vrolijker. Dat zit zo: als je veel suiker neemt en weinig gezonde producten consumeert, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen.
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
Want zoet/suiker geeft snel energie. Het feit dat je zin hebt in zoet, zegt eigenlijk dat je spijsvertering wat verzwakt is. Door dan juist suikers te pakken, verzwak je je spijsvertering verder. Als je toegeeft aan je trek in zoetigheid, kun je door de snelle suikers weer een dip verwachten.
De oorzaken van zoete trek
Wat je steeds vaker leest en hoort, is dat zoete trek komt doordat je tekorten aan voedingsstoffen hebt. In sommige gevallen is dit ook zo, maar het is zeker niet de meest voorkomende oorzaak. Gewoontes, stress en vermoeidheid zijn vaker de boosdoener.
Ontwenningsverschijnselen van cocaïne
Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk moet je afkicken. Je kan je depressief voelen, schuldgevoelens krijgen, onrust, angstig voelen en spijt krijgen. Om niet in de put te raken en weer cocaïne te gebruiken, is het belangrijk dat je steun krijgt.
Als je normaal gesproken veel suiker eet en er nu mee stopt, kun je je tijdelijk chagrijnig en prikkelbaar voelen. Dit komt door de lage niveaus van dopamine en serotonine. Veel mensen ervaren in het begin ook vermoeidheid en hoofdpijn, maar dit duurt meestal een week en gaat daarna weer weg.
Volledig suikervrij eten is niet mogelijk, want je hebt suiker (energie) nodig om te kunnen leven. Deze energie kun je het beste halen uit producten die van nature aanwezige suikers bevatten. Het zijn de toegevoegde suikers die je lichaam niet nodig heeft.
De suikerdip volgt meestal op een aanval van lekkere trek, maar soms ook op een regelrechte hongerklop. Je hebt even geen energie meer en ervaart een plotselinge drang naar voedsel met (veel) suiker, vaak.
Ook kan het eten of drinken van te veel suiker ervoor zorgen dat je te weinig andere voedingstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines en vezels. We spreken dan van een onevenwichtig voedingspatroon. Dit kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en/of maag-darmklachten.
Je lichaam is namelijk gewend om energie uit suikers te halen en die zijn er plotseling niet meer. Een fysiologisch gezond lichaam zou dan gewoon vetten gaan verbranden, maar het kan zo zijn dat je lichaam dit letterlijk verleerd is en daardoor een energietekort heeft met bijvoorbeeld hoofdpijn als gevolg.
Wanneer je naar suiker snakt, schommelt je bloedsuikerspiegel en heeft je lichaam een energietekort. Je kan jezelf dan het beste voeden met onbewerkte koolhydraten (zoete aardappelen, quinoa en wilde rijst) of met natuurlijke suikers uit vers fruit.
Naast dopamine wordt ook het stofje serotonine aangemaakt als je suiker of andere zoetigheid eet. Met voldoende serotonine in je brein voel je je rustiger en gelukkiger dan zonder dit stofje. Na een dag hard werken is dit het gevoel dat je graag wilt als beloning.