Meng zuiveringszout en waterstofperoxide en breng dit aan op de vlek.Laat het intrekken en maak het vervolgens schoon met een vochtige doek. Heb je geen waterstofperoxide bij de hand? Meng dan wat zuiveringszout met koud water om er een pasta van te maken.
Voeg een eetlepel soda toe aan een half glas warm water of azijn. Dip een doekje in het mengsel en verwijder de vlek met een deppende beweging. Zodra het water opdroogt, is de vlek verdwenen.
Het zout op het matras helpt het vocht op te nemen, waardoor je voor een grondige reiniging kunt zorgen. Het zout kun je weer met een stoffer en blik opruimen en met de stofzuiger haal je de rest weg. Maak de vlek van urine in het matras daarna nog even schoon met wat vloeibaar wasmiddel.
Wist je dat je elke nacht gemiddeld een kwart liter vocht verliest in bed? Je matras absorbeert dit vocht waardoor er (gele) vlekken kunnen ontstaan. Het is daarom belangrijk om je matras regelmatig te reinigen en goed te onderhouden. Vervelende koffievlekken op je matras, kun je gemakkelijk verwijderen.
Er zitten gele vlekken in
Die gele vlekken in je dekbed? Dat is dus gewoon zweet. Niet zo fris. Gelukkig kun je de gele vlekken meestal weer uit je dekbed te verwijderen met water en milde zeep.
Tijd voor een effectievere oplossing: Stop je hoofdkussen opnieuw in de wasmachine (60°C) en voeg 1 dopje wasmiddel, 3/4 dopje bicarbonaat en 1/2 dopje schoonmaakazijn toe. Laat het daarna buiten drogen. Succes verzekerd!
Matras schoonmaken met baking soda of soda
Je strooit baking soda of normale soda op het textiel en laat dit een dag liggen zodat het kan inwerken. Nadien is het een kwestie van je bed goed stofzuigen. Je doodt hiermee vrijwel alle bacteriën die huishouden in je matras. De ideale manier om je matras te desinfecteren.
Vlekken kun je verwijderen met behulp van warm water en zuiveringszout of door met een katoenen doek met wat azijn op de vlek te deppen. Stofzuig regelmatig onder het bed om stofophoping te voorkomen. Voor een grondige schoonmaakbeurt kun je je matras te lijf gaan met een stoomreiniger.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt.
Per nacht verliest een mens al snel een halve liter aan vocht. Dit vocht trekt door het beddengoed en eindigt in het matras. Overmatige transparantie, ingetrokken urine, braaksel of slapen in een warme omgeving veroorzaken ook een stinkend matras.
Op je matras breng je gemiddeld 7 tot 8 uur per nacht door. Het is daarom niet verkeerd om je matras eens in de zoveel maanden een schoonmaakbeurt te geven. Maar hoe doe je dat dan? Volgens huishoudgoeroe Zamarra Kok hoef je je matras helemaal niet te reinigen als je een goede molton (een soort beschermhoes) hebt.
Met goed matrasonderhoud hou je je matras in top conditie!
Afritsbare tijken met een synthetische vulling kun je vaak wassen op 40 of 60 °C. Tijken met een natuurlijke vulling – zoals scheerwol, kameelwol of kasjmier – mogen niet in de wasmachine, maar kunnen chemisch worden gereinigd bij de stomerij.
Matrassen zijn veilig om te gebruiken. Laat een nieuw matras na het uitpakken liefst buiten of in een goed geventileerde ruimte minstens 72 uur goed luchten.
Je matras dagelijks te luchten door het beddengoed helemaal terug te slaan. Te zorgen voor een goed ventilerende bedbodem die ten minste de helft van de matras vrij laat. Te kiezen voor een matras die goed vocht doorlaat. Bekijk de matrassen die goed vocht doorlaten.
Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.
Je kunt het onder andere kopen bij de Action, maar ook gewoon bij supermarkten. Baking Soda van het merk Arm & Hammer kun je inmiddels ook bij diverse supermarkten kopen.
Stoffen bank schoonmaken met baking soda: strooi een kopje baking soda gelijkmatig over de bank. Laat de baking soda een nacht intrekken en verwijder het. Voor extra effect kan je vervolgens een sopje maken met baking soda en met een sponsje de bank poetsen.
Ideaal om vergeelde witte was weer wit te krijgen. Dompel de kleding onder in een bak met schoonmaakazijn. Laat het een paar uur weken, spoel het shirt uit en draai een normale was in de wasmachine. Tip: met een beetje schoonmaakazijn in het bakje voor de wasverzachter verwijder je nare geurtjes en vlekken.
Het beste is om je kussensloop twee tot drie keer per week te verschonen. Zo voorkom je dat je kussen vol komt te zitten met viezigheid waar je vervolgens natuurlijk met je gezicht tegen aan ligt. Slaap je in eentje en was je je haar elke dag? Dan kan je het ook uitstellen tot één keer per week.
De gele plekken in hoofdkussens ontstaan omdat de mens 's nachts transpireert. Dat doet iedereen. een deel van dit vocht komt in het kussen terecht, wat voor de gele vlekken zorgt. Deze vlekken zijn – zoals al gezegd – niet zo hygiënisch en kunnen er ook voor zorgen dat uw kussen wat apart gaat ruiken.
Waarom wordt het beddengoed geel? Het wordt veroorzaakt door zweet en vet dat door het menselijk lichaam wordt afgescheiden. Wanneer deze stoffen zeer diep in de stof doordringen, wordt deze uiteindelijk geel. Het komt ook voor dat witte stoffen een grijze kleur krijgen.
Zitten er hardnekkige gele of grauwe vlekken in het textiel? Meng dan in een kopje baking soda met een beetje citroensap en breng het goedje rechtstreeks op de vlekken aan. Laat het even intrekken en was het kledingstuk volgens wasvoorschrift.