De servalkat, Russische dwerghamster en het stokstaartje mogen niet meer als huisdier worden gehouden per 1 januari 2024.
Zo mag men geen chinchilla's meer houden en ook de Russische dwerghamster staat niet op de lijst. Waterbuffels, lama's, alpaca's en Chinese waterreeën mogen wel. Ook honden, katten, cavia's, fretten en konijnen hebben de lijst gehaald. Soorten die niet meer mogen, hebben vaak speciale verzorging of verblijven nodig.
Een aap kopen als huisdier is in Nederland gelukkig bij wet verboden. Mensen die toch een aap als huisdier nemen, lopen het risico dat het dier in beslag wordt genomen. Deze dieren worden dan bij opvangcentra zoals AAP opgevangen. Apen zijn wilde dieren zijn die niet in een huiskamer horen.
Verwacht om minimaal 1000 euro te betalen voor je aap. Een baby doodshoofdaapje kan wel 8000 euro kosten. Oudere apen zijn wat goedkoper, maar moeilijker in de omgang.
Een cavia, een hamster, een rat of een huismuis: allemaal ook heel aaibaar en een stuk minder veeleisend dan een hond of een kat. Wat niet wegneemt dat je ook zo'n kleine huisgenoot adequaat moet verzorgen, dus zorg altijd dat je je goed inleest van tevoren.
Een krokodil is vrij aan te schaffen, maar dient goed overwogen te worden. De prijs van een mooi formaat krokodil kan al snel in de paar duizend euro lopen. Daarnaast dient geïnvesteerd te worden in een goede leefomgeving.
De rode panda is een wilde diersoort en is niet geschikt om als huisdier te houden.
En haal je nu zó'n exotisch dier in huis dat het nog niet op de inventarisatielijst staat? Zoals een pinguïn of een blauwe vinvis? Dan moet je dat binnen veertien dagen melden bij de Rijksoverheid en krijg je een vrijstelling.
Het moet afgelopen zijn met het houden van allerlei exotische zoogdieren als huis- of hobbydier. Het kabinet heeft een lijst gepubliceerd met dertig dieren die nog wel gehouden mogen worden. Vanaf 1 januari 2024 wordt het dan verboden om bijvoorbeeld een serval, stokstaartje of luiaard in huis te nemen.
Daarom is een woning geen geschikte omgeving voor een chinchilla. Ze leven vooral 's nachts en maken dan zelf wel veel lawaai en rommel. Chinchilla's zijn slecht tam te maken. Het zijn zeer sociale dieren die in het wild met tientallen soortgenoten in grote groepen leven: een situatie die in huis niet is na te bootsen.
Net als andere huisdieren kunnen ook hamsters ziek worden en hebben dan de zorg van een dierenarts nodig. Dit kan duur zijn, en het is daarom aan te raden om voordat u besluit een hamster als huisdier te nemen na te gaan of u financieel in staat bent voor het dier te laten zorgen wanneer het ziek wordt.
Paarden worden al heel lang als huisdier gehouden. Vroeger werden deze dieren vooral als werkpaard gebruikt. Tegenwoordig zijn paarden steeds meer een 'maatje'. U kunt samen met een paard genieten van de natuur, sport beoefenen of op een andere manier samen dingen ondernemen.
Het is niet verboden om een tijger als huisdier te houden. Hoogste tijd dus, dat er wetgeving komt die dit soort praktijken verbiedt. Mensen hebben totaal geen idee wat het betekent om een roofdier in huis te hebben.
Jammer genoeg kunnen we vaak alleen maar dromen van deze sprookjesdieren. Een kleine koala in huis is bijvoorbeeld geen optie. Maar verassend genoeg zijn er dus wel een heleboel bijzondere dieren die je wél in huis mag nemen. Voor veel van deze bijzondere dieren heb je echter wel een vergunning nodig.
Het zijn solitaire dieren. Daardoor gedijen ze veel beter in gevangenschap dan dieren van wie de rijke familiebanden en sociale levens niet kunnen worden nagebootst. Belangrijk is dat ze een verrijkte omgeving hebben.
Een krokodil is een echte carnivoor. Hij eet dan ook vlees of vis. Een nijlkrokodil is in staat om de helft van zijn lichaamsgewicht in één keer op te eten!
Het is helaas toegestaan om krokodillenvlees aan te bieden in Nederland. Het vlees van gefokte exemplaren mag worden geïmporteerd mits men voldoet aan de wettelijke eisen. Vooral in het buitenland zijn vele krokodillenfarms waar krokodillen worden gefokt voor vlees en leer.
De smaak van het vlees van krokodillen is te vergelijken met de smaak van kippenvlees. De textuur van het vlees doet echter meer denken aan vis. Het vlees is lekker mager én cholesterolarm, waardoor het krokodillen vlees ook nog eens goed is voor je gezondheid.
Gerbil (woestijnratje) als huisdier
De gerbil is een woestijndier, en daarom produceert hij heel weinig urine. Zijn kooi stinkt dan ook bijna niet, en je hoeft hem niet vaker dan eens per maand te verschonen. Bij gerbils moet je er wel rekening mee houden dat echt aan alles knagen!
Het varken staat absoluut op nummer één van de meest schone dieren wereldwijd. Niet dat ze zichzelf kunnen wassen, hier hebben ze een modderbad voor nodig. Zo op het eerste oog lijkt dit modderbad heel vies maar dat is het niet.
In vergelijking met honden of katten zijn knaagdieren goedkope huisdieren. Zeker wat kosten betreft bestaan er aanzienlijke verschillen tussen verschillende huisdieren.