Je kan je goed inleven in de gevoelens van een ander. Deze competentie is daardoor heel belangrijk voor functies binnen de communicatie. Het is een heel belangrijke eigenschap als je wilt gaan werken in de zorg. goede luisteraar: als je collegiaal bent, ben je waarschijnlijk ook een goede luisteraar.
Collegiaal is een kernkwaliteit of zelfs een kernwaarde die binnen teams en organisaties enorm belangrijk is. Het wordt ook wel een bron voor arbeidsvreugde of werkplezier genoemd.
Collegialiteit houdt in dat je je collega's helpt en ondersteunt wanneer dat nodig is. Je ziet wat collega's nodig hebben om hun werk goed en correct uit te voeren (bijvoorbeeld spontaan informatie doorspelen). Collegialiteit betekent ook rekening houden met behoeften en belangen.
Collegialiteit zorgt voor een prettige werksfeer en ook al is het druk of bij tijd en wijle stressvol, dan is het goed om collegiale mensen binnen bereik te hebben en te kunnen spreken. Dat er collega's zijn die je helpen en dat je elkaar ondersteunt. Een belangrijke voorwaarde voor collegialiteit is vertrouwen.
Het gezamenlijk resultaat staat voorop en gaat voor jouw eigen belang. Je kunt samen beslissingen nemen, luisteren wat anderen te vertellen hebben. Je respecteert de kwaliteiten van de andere teamleden maar je kent ook jouw eigen kracht en je kunt dat op de juiste waarde schatten.
Competenties zijn een combinatie van kennis, vaardigheden, gedrag en persoonlijke eigenschappen (attitude), die je in staat stellen om effectief te functioneren in een specifieke functie of rol.
Oncollegiaal gedrag staat met stip op nummer 1. ,,Collega's die alleen op hun eigen ambities zijn gericht en te weinig oog voor samenwerken hebben, daar houden we niet van.'' Scoren, dat vinden we zelf uiteraard helemaal niet belangrijk. Nee, zelf hebben we oog voor onze naaste collega's.
Collegiale coaching begint bij het leren kijken zonder al te snel te oordelen; observeren met opgeschorte interpretatie. Een gecoachte collega negeert systematisch ordeverstoringen in zijn klas. Als coachende collega met een hoge tolerantiegrens zou je zomaar kunnen denken dat hij daar blijkbaar geen last van heeft.
Wat is het verschil tussen kernwaarden en kerncompetenties?
Kernwaarden worden vaak verward met kernkwaliteiten of kerncompetenties. Het belangrijkste verschil is dat waarden een onderdeel zijn van wie je bent, terwijl kwaliteiten en competenties onderdelen zijn van wat je kunt.
Als je collegiaal bent, toon je begrip voor je collega's en sta je voor hen klaar wanneer ze hulp nodig hebben. Je leeft mee met je collega's, bent attent en toont interesse in hun privélevens. Collegialiteit zorgt voor een fijne sfeer op de werkvloer.
Elke wethouder heeft zijn eigen taakgebied of portefeuille, bijvoorbeeld onderwijs, openbare werken, financiën, huisvesting, sport en cultuur. Tegelijkertijd is het gemeentebeleid een zaak van het college als geheel. Dat noemen we collegiaal bestuur. Burgemeester en wethouders beslissen bij meerderheid van stemmen.