De doopnaam is de voornaam die een kind krijgt bij de doop.
Doopnamen zijn voornamen. Je doopnamen zijn door je ouders bij je geboorte al als voornamen ingeschreven bij de burgerlijke stand. Deze worden niet pas later voor de doop bedacht.
Het lijkt zo simpel maar er worden toch nog regelmatig fouten gemaakt bij het invullen van namen. Dit is je eerste voornaam zoals deze in je paspoort of op je identiteitsbewijs staat. Dus NIET je roepnaam. Tweede en/of doopnamen laat je achterwege.
Voor het toevoegen, wijzigen of verwijderen van of één of meerdere voornamen is een uitspraak van de rechter nodig. Voor de voornaamswijziging heeft u een advocaat nodig. Namens u kan de advocaat in een verzoekschrift aan de rechter vragen om het toevoegen, wijzigen of verwijderen van één of meer voornamen.
Je vult altijd de naam in die op je paspoort of ID-kaart staat. Let daarbij op dat je alleen de eerste officiële voornaam en de achternaam zoals vermeld in het paspoort of identiteitskaart invult*. Je vult dus geen roepnaam of voorletters in.
Tweede naam vergeten op je vliegticket? Ben je je tweede naam vergeten in te vullen op je vliegticket? Dat is niet erg, een tweede naam invullen is niet verplicht. Het is in ieder geval wel verplicht om zowel je voor- en achternaam identiek in te vullen zoals deze op jouw reisdocument staat.
In officiële documenten staat altijd uw officiële achternaam. Bijvoorbeeld op uw paspoort of rijbewijs. Meer informatie over het gebruik van de achternaam van uw partner vindt u op de website van Justis.
Vernoemen naar een speciaal persoon
Vernoemen is voor veel mensen de belangrijkste reden om hun kindje een tweede naam te geven. Zo kun je iemand die jullie lief is op een mooie manier eren en tegelijkertijd toch nog een hippe voornaam gebruiken.
Ja, een voornaamswijziging kan ook voor je tweede of derde voornaam of doopnamen. Je kan deze aanpassen, verwijderen maar ook toevoegen.
Wil je graag dat de naam van je moeder, vader of een bekend persoon voorkomt in de naam van je baby, maar wil je liever niet dat het de eerste naam is? Dan is een tweede voornaam de ideale manier om tóch je baby naar iemand te vernoemen, zonder dat dat te overheersend is.
Overgangsregeling. Als het oudste kind op (of na) 1 januari 2016 is geboren, kunnen ouders gebruik maken van een overgangsregeling. Hierdoor mogen zij vanaf 1 januari 2024 alsnog een dubbele achternaam kiezen voor hun kinderen. Zij moeten samen kiezen welke namen zij doorgeven en in welke volgorde.
Bij 'Eerste voornaam' vult u de eerste volledige voornaam in volgens uw paspoort. Bij 'Familienaam' vult u de volledige achternaam in volgens uw paspoort. Bij een dubbele achternaam vult u deze in zonder spaties, dus alles aan elkaar. Wanneer u getrouwd bent vult u als achternaam ALTIJD uw meisjesnaam in.
Omdat voor de burgerlijke stand er kwam een kind tijdens de doop werd ingeschreven in het doopregister en tijdens de doop wordt de naam uitgesproken dus vandaar doopnaam. Dit was wat wij nu de voornaam noemen.
Het begrip "naam".
Elke natuurlijke persoon wordt aangeduid met een familienaam, die in principe door de familie wordt doorgegeven, en met een voornaam, die het mogelijk maakt een persoon binnen zijn familie te onderscheiden. Beide staan vermeld in de geboorteakte (art. 57 BW.).
In de naam van een persoon komt de voornaam eerst, dan de achternaam of familienaam. Alleen bij namen die gealfabetiseerd staan of alfabetisch gerangschikt moeten worden, is het nuttig om de achternaam of familienaam vooraf te laten gaan.
Voor individuele leden van een familie zijn er voornamen, roepnamen of bijnamen. In veel landen, waaronder bijna alle Europese landen, komt de familienaam ná de voornaam; daarom noemt men de familienaam vaak de achternaam.
Doopnamen toevoegen of verwijderen kan via de rechtbank. Formeel heet dit een verzoek tot voornaamswijziging. Aan de hand van praktijkvoorbeelden illustreert onze advocaat wat de voorwaarden zijn, hoe een dergelijke procedure in zijn werk gaat en aan welke criteria de rechter toetst.
Kinderen hebben meestal één tot drie namen. Er is geen maximum aan kindernamen, maar de burgerlijke stand kan je namen afkeuren. Als jij je kind bijvoorbeeld 5 voornamen wilt geven, dien je daarvoor een goede reden te hebben.
Hoeveel kost een naamsverandering of toevoeging van een naam? Het registratierecht bedraagt 140 euro.
Unieke babynamen zijn namen die niet vaak voorkomen of die nét even anders zijn geschreven. Houd jij wel van anders zijn dan de rest, maar kan je wel wat inspiratie gebruiken? Dit zijn 40 mooie unieke jongensnamen en meisjesnamen én hoe je ze kan vinden.
In Nederland gaat tegenwoordig bijna de helft van de kinderen met één voornaam door het leven, ruim 30 procent krijgt twee namen, ruim 17 procent drie namen, 2,5 procent krijgt vier namen en slechts een enkeling krijgt vijf namen of meer.
Prins Bernhard, bijvoorbeeld, heeft negen doopnamen, en in 1960 kreeg de Amsterdamse boreling Luc Malingré de twaalf namen van de apostelen toebedeeld. Vooralsnog is hij daarmee Nederlands recordhouder.
Of een naam wel of niet wordt geaccepteerd, is aan de ambtenaar van de burgerlijke stand bij wie je aangifte doet van de geboorte. Weigert die om de naam van jouw keuze, dan mag je een nieuwe naam bedenken.Doe je dat niet, dan kiest de ambtenaar.
Geslachtsnaam op officiële documenten
Op officiële documenten zoals een rijbewijs, paspoort, uittreksel of trouwboekje blijft altijd uw eigen naam staan. Ook als u op uw verklaring naamgebruik een andere naam heeft aangegeven.