Licht verslikt
Lukt spreken (huilen), hoesten of ademen nog? Dan heeft je kindje zich licht verslikt. Moedig aan om te hoesten. Blijf bij je kindje tot het opnieuw normaal ademt.
Toen Brodi nog geen drie maanden oud was, stikte hij bijna in zijn eigen reflux of speeksel. Bij reflux stroomt de maaginhoud – dus melk – terug in de slokdarm nadat een baby heeft gedronken. 'We hadden op dat moment kraamvisite over de vloer', vertelt Amanda over die dag.
Bij het verslikken van vast voedsel probeert u het met de hand te verwijderen uit de keel. Probeer met één of twee vingers met een 'lepelende' beweging het voorwerp te pakken. Wanneer het slachtoffer niet hoest, probeer dan met vijf slagen tussen de schouderbladen het voorwerp los te laten schieten.
Dit moet je doen bij een lichte verslikking:
Neem contact op met de huisarts of spoedpost als het slachtoffer blijft hoesten, moeite houdt met slikken of het gevoel blijft hebben dat er iets in zijn keel zit.
Je kind is dus nog bij bewustzijn en heeft iets in zijn keel waardoor hij niet of nauwelijks kan ademen. Het is belangrijk hoe oud een kind is: een kind onder de 1 jaar mag je namelijk NOOIT stoten in de buik geven, maar juist op de borst!
Jonge baby's ademen immers door hun neus. Wanneer deze verstopt is, kunnen er bijgevolg ernstige complicaties optreden. Vooral bij het eten en drinken kan een verstopte neus voor problemen zorgen. Wanneer hij eet of drinkt kan je baby ook niet door zijn mond ademen waardoor hij zou kunnen stikken.
Kleine kinderen kunnen zich in van alles verslikken. Denk aan een snoepje, een stukje speelgoed of zelfs een loshangend touwtje aan de jas. Maar ook iets simpels als een hapje brood of stukje fruit. Of misschien is je kind iets te enthousiast met eten of heeft hij zoveel honger dat hij iets in één keer wil doorslikken.
Jonge baby's kunnen hun speeksel nog niet zo goed wegslikken. Baby's tot 3 maanden snurken vaak het heftigst en vanaf 9 maanden begint het snurken af te nemen. Je zal merken dat als jouw kleintje ouder wordt, het 'snurken' vanzelf vermindert.
Een baby kan op de eerste plaats stikken door eten dat wordt doorgeslikt terwijl het nog onvoldoende gekauwd is. Ook kan de baby stikken in kleine objecten die de baby in de mond stopt.
Sla tot 5 keer op de rug: Ga aan de zijkant van het slachtoffer staan, iets achter hem of haar. Sla met de hiel van je hand tussen de schouderbladen, terwijl je ondersteunt met een hand op de borstkas. Het slachtoffer moet vooroverbuigen.
Gevolgen van verslikking. Meestal krijg je bij verslikking een stevige hoestbui waardoor het voedsel of vloeistof weer wordt verwijderd uit de luchtpijp. Een verslikking kan echter ook ernstigere gevolgen hebben, zoals longontsteking of verstikking.
Als jouw baby aan het kokhalzen is, is het belangrijk om jouw baby zelf het voedsel naar voren in de mond te laten werken. Steek dus vooral niet je vinger in de keel van de baby, want daarmee kun je het eten (of andere voorwerpen) alleen maar verder in zijn of haar keel duwen en de situatie verergeren.
Bij de baby plaatst je je mond over de neus en over de mond.Beadem 5 keer 1 seconde op een rustig tempo. Bij een effectieve beademing komt de borstkas omhoog. Bij een niet-effectieve beademing komt de borstkas niet omhoog.
Tussen 2015 en 2019 ging het in 40 procent van de gevallen om (een botje van) vlees of gevogelte . In 18 procent van de gevallen was vis(graat) de oorzaak. Verslikking en verstikking kwam voor in alle leeftijdsgroepen, maar het vaakst bij kinderen onder de 4.Zij vormden 11 procent van de gevallen.
,,Als het gebeurt, is het goed om rustig te blijven en vijf maal met je vlakke hand tussen de schouderbladen te slaan. ,,Laat het kind zitten met het hoofd naar beneden. Je kunt het ook op schoot nemen”, zegt Van Roost. ,,Soms lukt het om te hoesten.
Kinderen kunnen zich snel verslikken. Het is daarom belangrijk om eten zoals druiven en snacktomaatjes over de lengte doormidden te snijden, maar beter is nog om het in vieren te snijden. Zo weet je zeker dat je kindje zich niet kan verslikken.
Is je baby erg benauwd? Het inademen van damp kan helpen om helpen om slijm op te lossen. Ga bijvoorbeeld met je baby in de badkamer naast een stomende douche zitten. Bij oudere kinderen kan stomen boven een bak heet water helpen, maar bij een baby mag je dit niet doen.
Als de neus van je baby verstopt is, kan slapen lastig zijn. Want als je kindje plat op de rug ligt, hoopt het slijm vaak op in de neus, waardoor ademhalen lastig is. Kijk dus of je het hoofdeinde van het bedje iets kunt ophogen door een kussen of opgerolde handdoek onder het matras te leggen.
Kijk en luister naar uw kind
Benauwde kinderen zitten meestal in elkaar gedoken of leunen juist rechtop op hun armen. Signalen van ernstige benauwdheid zijn: intrekken van de borstkas tussen de ribben of in de hals bij inademing;als uw kind slechts één of twee woorden kan zeggen tussen twee ademteugen.
Bel meteen 112 als de blokkade in de luchtwegen is opgeheven. Bij buikstoten volgens de Heimlich-manouvre bestaat er altijd kans op inwendig letsel, ook als je deze correct hebt uigevoerd. Naderhand moet dus altijd een arts bezocht worden.
Buikligging en zijligging
Leg je baby niet op zijn zij. Met deze houding is het risico op wiegendood groter. Ook ontstaat na enkele weken de kans dat je baby op zijn buik rolt. Bij de ene baby gebeurt dit wat eerder dan bij de andere.
De geschikte houding voor jonge baby's om te slapen is op de rug. Dat komt omdat dit de meest veilig slaaphouding is. Op de buik- of zij slapen zorgt bij baby's voor een vergroot risico op wiegendood. Dat komt omdat jonge baby's niet zelfstandig om kunnen draaien.