Stap 1: wasgoed sorteren op kleur Dit kun je doen door 3 stapels te maken: Bonte was: gekleurd wasgoed. Witte was: wit, crème, heel lichtblauw of lichtgrijs wasgoed. Donkere was: zwart, grijs of donkerblauw wasgoed.
Tip 1: sorteer op kleur
Bonte was: gekleurd wasgoed. Witte was: wit wasgoed. Donkere was: zwart en grijs wasgoed.
Om al je kleding echt mooi te houden kan je zwarte kleding het beste apart wassen. De donkere kleding kan afgeven op lichte of witte kleding, waardoor je gekleurde of witte kleding grauw kan worden. Bovendien voorkom je dat je zwarte kleding vaal wordt en kan jij ervoor zorgen dat je zwarte kleding langer mooi blijft.
Sorteer de witte was
Witte overhemden, witte t-shirts, maar ook heel zacht grijs of lichte pastelkleuren. Combineer alleen echt heel erg lichte kleuren met je witte was, anders kunnen kleuren afgeven of kan wit grauw worden of verkleuren.
Was de kleding altijd binnenstebuiten en gebruik de koudst mogelijke stand, tot maximaal 30 graden Celsius. Was bovendien zo kort mogelijk en gebruik een vloeibaar wasmiddel. Dat zal goed oplossen in lage temperaturen. Tip: er zijn wasmiddelen beschikbaar speciaal om zwarte was te wassen.
Je Zwarte en Donker gekleurde was kun je voornamelijk het beste wassen op lage temperaturen, bij voorkeur op 30 graden. Zo blijft je donkere kleding langer als nieuw. Want wat zwart is, moet zwart blijven!
Spijkerbroeken kun je het beste samen wassen met andere spijkerkleding van dezelfde kleur. Maar blauwe spijkerbroeken en donkere spijkerbroeken kun je bij de gekleurde was wassen.
Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen. Groen kan bij blauw. Nieuwe kleding of stukken waarvan je niet wilt dat de kleur verbleekt was je maar best met de hand.
Sorteer de was op het soort textiel
Voor kleding is 30 graden voldoende. Katoen: kleding was je met het katoenprogramma op 30 graden, beddengoed en handdoeken op 60 graden. Synthetisch: synthetisch of kreukherstellend programma op 30 graden. Wol: wol- of delicaatprogramma op 30 graden, of wassen met de hand.
Waarschijnlijk mag je het op 40 graden wassen. Dat is voldoende voor nieuw ondergoed. Maar ondergoed met gebruikerssporen was je liever op 60 graden. Wassen op 60 graden wil zeggen dat je was 'hygiënisch schoon' wordt.
Donkergrijze was kun je het beste bij de zwarte was doen. Zelfs als de zwarte kleding was wat afgeeft, zie je dat amper als het grijs donker genoeg is. Let wel op dat je dit alleen doet bij volledig grijze kledingstukken, en niet als er lichtgrijze, witte of gekleurde details in zitten.
Je kunt je ondergoed gerust samen wassen met je sokken of handdoeken.
Handdoeken kunnen harder slijten als je ze bij andere kleding mee wast, bovendien kunnen pluisjes van je handdoeken op je andere kleding terecht komen. Wil je een stapel handdoeken wassen? Doe ze dan apart in de wasmachine.
Je spijkerbroek wassen: tips & tricks
Was zoveel mogelijk dezelfde kleuren tegelijk; blauw bij blauw, zwart bij zwart. Was een witte jeans nooit met zwarte of bonte kleding samen. Draai je jeans binnenstebuiten om de kleur te behouden. Denim verdraagt geen hoge temperaturen.
Een blauwe of zwarte jeans moet altijd samen met andere donkergekleurde kleding wassen. Een witte spijkerbroek kan in de witte was. Stop de wasmachine niet helemaal vol om ervoor te zorgen dat de trommel goed kan draaien.
40 graden: voor de dagelijkse wasjes
Kleding die je vaak draagt, zoals T-shirts, jeansbroeken en blouses was je op 40 graden. Kledingstukken uit katoen of polyester krijg je helemaal schoon op deze temperatuur. Ook de meeste donkere kleding, zoals jouw ultieme 'little black dress', was je op 40° C.
Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen.
Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt. Voor de witte was, kun je mijn artikel over witte kleding wassen bekijken.
Donkere was is alle kleding die zwart, donkerblauw, donkerbruin, donkerpaars, bordeaux- of wijnrood, donkergrijs of donkergroen is. Alle donker gekleurde kleding mag bij elkaar gewassen worden.
Was je beddengoed apart en niet met andere kleding samen. Het beste kun je je hoeslaken en je dekbedovertrek dus samen wassen. Met andere stoffen ontstaat er wrijving. Daardoor is er meer kans op het pillen van de stof.
In normale omstandigheden is er dus geen enkel bezwaar om je kleren te wassen op dertig graden. Het is beter voor het milieu en absoluut niet schadelijk voor de gezondheid. Wie ziek is daarentegen, of wie hardnekkige geurtjes weg wil, doet er wel goed aan om de temperatuur van de wasmachine hoger te draaien.
Spijkerbroeken kun je het beste apart wassen. Er is een kans dat ze een beetje kleur afgeven dus dan is het slimmer om ze apart te wassen. Vanaf nu heb je dus witte was, donkere was, bonte was én spijkerbroekenwas.
Een witte stof neemt snel andere kleuren op, waardoor het van belang is witte kleding apart te wassen. Hierbij kunnen alle soorten kledingstukken worden samengevoegd, zoals broeken, t-shirts, overhemden etc., zolang deze maar wit zijn.
Het is voor jou misschien vanzelfsprekend, maar wordt lang niet door iedereen gedaan: wassen met kleding in dezelfde kleuren. Vooral zwarte- en witte was behoudt zo veel langer zijn kleur. Zorg er dus voor dat je jouw zwarte broek altijd wast met andere zwarte kledingstukken.
Kun je een spijkerbroek op 40 graden wassen? Ja, de meeste spijkerbroeken kunnen veilig op 40 graden Celsius worden gewassen. Dit temperatuurniveau is vaak voldoende om vuil en geuren te verwijderen zonder de stof te beschadigen.