Een pathologisch leugenaar liegt zeer regelmatig, over van alles. Hij - of zij - weet wel dat hij liegt, maar op den duur gaat hij in zijn eigen verhalen geloven. Vaak zijn het heel gedetailleerde, fantasierijke leugens, die ergens te mooi zijn om waar te zijn.
Je hebt duidelijk spijt van je ene leugen en je vertelt dat je nu ook niet meer liegt. Een pathologische leugenaar blijft liegen. Constant. Daarnaast hebben ze vaak ook geen spijt, vinden ze het liegen juist leuk en proberen ze hun leugens in stand te houden (met vaak meer leugens!).
"Het pathologisch liegen is vaak een onderdeel van een persoonlijkheidsstoornis, bijvoorbeeld een antisociale persoonlijkheid. Soms zie je pathologisch liegen terug bij mensen met een narcistische persoonlijkheid, die hebben namelijk de neiging om hun eigen prestaties erg te overdrijven."
Hij is de man, de ziekelijke leugenaar, die van lieverlede eigen fantasieën voor waar houdt. Mythomanie, zegt de grote Van Dale, is 'ziekelijke fantasterij'.
Het kan echter ook voorkomen dat iemand zijn onjuiste weergave van de waarheid niet als leugen ziet, maar er werkelijk in gelooft. Dit verschijnsel wordt wel pseudologia phantastica genoemd.
Een pathologisch leugenaar liegt zeer regelmatig, over van alles. Hij - of zij - weet wel dat hij liegt, maar op den duur gaat hij in zijn eigen verhalen geloven. Vaak zijn het heel gedetailleerde, fantasierijke leugens, die ergens te mooi zijn om waar te zijn.
Pseudologia phantastica, mythomanie en pathologisch liegen zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt, hoewel men nog van mening verschilt of zij wel hetzelfde gedragsfenomeen beschrijven.
Wanneer leugens chronisch en frequent worden, spreken we over pathologisch liegen. Dit kan enorm frustrerend voor de omgeving zijn, maar ook voor de persoon zelf. Iedereen liegt wel eens!
Mensen liegen om verschillende redenen. Soms proberen ze anderen te beschermen, soms willen ze zichzelf beschermen, en soms is het gewoon om een situatie aangenamer te maken. Er kan ook een soort angst bestaan voor de gevolgen van de waarheid of een leugen wordt gebruikt om je aan een sociale norm te houden.
Abnormaal gedrag is wat storend is in de relatie met zichzelf, de ander en de omgeving. Wordt dit extreem, dan wordt dit pathologisch genoemd. Wanneer relaties moeilijk verlopen en men zich niet goed voelt in de relatie tot zichzelf, de ander of tot de omgeving, dan is er mogelijk sprake van een neurose.
Omdat pathologische leugenaars vaak betrapt worden op leugens, herhalen ze verhalen van anderen alsof dit hun zelf is overkomen. Zij doen dit om hun leugens zo geloofwaardig mogelijk te maken. Let dus op of de verhalen van deze persoon je wel héél bekend voorkomen.
divageren, fantaseren, raaskallen.
Van pathologisch liegen in het kader van het ziektebeeld 'pseudologia fantastica' is sprake wanneer de leugens a) voldoende samenhang vertonen om geloofwaardig te zijn, b) geen duidelijk extern doel of gewin hebben, en c) zich manifesteren in verschillende omstandigheden.
Vertel je partner dat je van hem of haar houdt, precies zoals hij of zij is. Zelfs als hij of zij niets spannends te vertellen heeft. Let op de handen van je gesprekspartner. Pathologische leugenaars hebben de neiging om hun eigen handen vast te houden wanneer ze liegen.
De stoornis is voor een deel erfelijk. Dus als het in je familie voorkomt, is de kans groter dat jij het ook krijgt. Ook lijkt het erop dat de persoonlijkheidsstoornis samengaat met hersenafwijkingen.
Het vertellen van leugens kan gevolgen hebben voor de relaties en vertrouwensbanden die je aangaat met je omgeving. Het kan bijvoorbeeld leiden tot het verbreken van relaties, ontslagen worden of gebroken banden met vrienden of familie.
#1: Leugen vreet vertrouwen op
Da's mooi gezegd, maar da's alles wat er mooi aan is want mooi is het verder totaal niet. Liegen vreet het vertrouwen tussen jou en je partner op, telkens een beetje en dus telkens meer. Vertrouwen en liegen zijn twee tegenpolen, die gaan echt niet samen.
Liegen, je kunt er het beste maar geen gewoonte van maken. Niet alleen krijg je er een slecht geweten van, het is ook niet goed voor je gezondheid. Uit onderzoek van de universiteit van Columbia blijkt dat mensen met een geheim fysiek meer moeite hebben met het uitvoeren van normale dagelijkse taken.
Liegen is onschuldig en niet bewust. Je kind wordt beter in liegen: ook als je doorvraagt, houdt het vast aan zijn verhaal. 8-12 jaar: je kind gaat begrijpen dat zijn gedrag voor een bepaalde reactie zorgt en gaat meer strategisch liegen.
Liegen kan werken als een soort verslaving; je gebruikt het om je te redden uit een ongemakkelijke situatie of als je je even niet goed voelt. Omdat liegen je gemakkelijker afgaat dan de waarheid vertellen, is het moeilijk om hiermee te stoppen.
Nog een goede strategie: onverwachte vragen stellen. Tot op zekere hoogte kunnen leugenaars zich voorbereiden op bepaalde vragen – en dat doen ze ook. Hun verhaal komt er daarom vaak gladder en meer gestructureerd uit dan bij mensen die de waarheid vertellen, schrijft Vrij. Maar ze kunnen niet álle vragen voor zijn.
Als iemand een overdreven gevoel van eigenwaarde en zelfbelang heeft, wordt dit ook wel narcisme genoemd. Narcisten staan bekend om hun opgeblazen gevoel van eigen belangrijkheid. Ze zijn sterk gefocust op zichzelf en hun eigen behoeften (egoïstisch), en ze tonen vaak weinig empathie (inlevingsvermogen) voor anderen.
Het duurt vaak langer om te reageren als de reactie een leugen is. De onwaarheden worden vaker in korte zinnen geschreven. Leugens worden vaker bewerkt of gewist voor het reageren, dit is te zien aan de langere schrijftijd voor kortere berichten.