Epoxyhars is uitermate geschikt voor het binden van beton, omdat het vaak bestand is tegen water, vet, oplosmiddelen, en hitte en kou.
Hoe lang gaat een gietvloer mee? Een gietvloer gaat, mits je 'm goed onderhoudt, zo'n 15 tot 20 jaar mee.
Epoxyhars / lamineerhars:
Meer viskeus dan giethars. Aanzienlijk kortere uithardingstijd en dus ook vrij korte verwerkingstijd. Alleen relatief dunne lagen tot maximaal 2 cm mogen in één keer worden gegoten.
Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond. Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE). Hiervan zijn de meeste vuilniszakken gemaakt.
Is epoxy/giethars duur? Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken.
Je kan eerst enkele blaadjes in de vorm leggen voor je er epoxyhars op giet, maar je kan ook eerst hars gieten waaraan je de blaadjes of bloemetjes toevoegt. De bloemen komen nog wat omhoog of verplaatsen zich een beetje, afhankelijk van het gewicht. Epoxyhars koop je in speciaalzaken of in grotere hobbywinkels.
Wij adviseren om 12 tot 24 uur tussen de verschillende lagen te houden. Vaak lijkt de coating helemaal droog, maar de absolute doorharding heeft toch wat meer tijd nodig. Wij adviseren dan ook om na de klus 7 dagen te laten uitharden, voordat er intensief gebruik wordt gemaakt van de vloer.
Verwerking van epoxy bij lage en hoge temperaturen
De uitharding stopt als de temperatuur onder nul is. Gaat de temperatuur weer omhoog dan gaat de epoxy weer uitharden. Als de temperatuur boven de 25 graden stijgt zal de verwerkingstijd van de epoxy een stuk korter zijn.
Het overschilderen van een epoxy gietvloer is goed te doen met een PU coating. Inno Topcoat 2K Transparant: 2-componenten vloercoating voor zwaarbelaste vloeren en diverse vloertypen. Transparant, watergedragen, oplosmiddelvrij en op basis van polyurethanen.
Na het schuren van de epoxy giethars is het tijd om het geheel mooi af te werken. Je laat de epoxy weer glanzen door deze te polijsten. Breng wat polijstpasta aan op de pad en begin met polijsten op een laag toerental. Spray intussen af en toe wat water op het oppervlak zodat het niet te warm wordt.
Heb je een klein oppervlak? Doe dit dan met een boormachine en Steunschijf 77mm voor boormachine. Stap niet te snel over op een fijnere korrel. Maak regelmatig tussen het epoxy schuren door het oppervlak schoon met een schone doek en een beetje aceton.
De mechanische sterkte van epoxy is veel hoger dan die van polyester. Dit uit zich in zaken als trek-, druk- en afschuifsterkte, waarbij epoxy wel 3-4 maal zo sterk kan zijn.
Het ontbreken van oplosmiddelen betekent echter ook dat de epoxy niet te verdunnen is. Epoxy heeft echter ook nadelen. Zo is het vrij duur (ongeveer 20 euro per kilo)en breekt het af onder invloed van UV.
Kleine restjes epoxyhars , glitter of stof kan je eenvoudig verwijderen met tape. Je plakt dit in de mal en het vuil is er zo uit. Blijft de mal vies? Dan kan je ze met azijn, alcohol of aceton goed schoonmaken.
Epoxy is een kunststof die tijdens de verwerking vloeibaar is. Na uitharding is epoxy sterk en weer- en waterbestendig.
Bij een omgevingstemperatuur van 20 graden moet de tussenlaag minimaal 16 en maximaal 36 uur drogen voordat u de toplaag aanbrengt. Controleer of de tussenlaag voldoende droog is door op een klein stukje van de vloer een nieuwe laag coating aan te brengen met de roller.
Teveel pigment gebruikt.
Als je teveel pigment gebruikt, kan je werkje ook zacht blijven. Vooral met de pigmentpasta's is dat het geval. Pigment pasta's bevatten epoxy hars en teveel pigment gebruiken geeft dus een onjuiste verhouding hars : verharder. Maar ook andere pigmenten kunnen dit probleem geven.
Zelfs in een epoxy gietvloer kan gerust boren. Een gewone boormachine volstaat om gaatjes te boren in steentapijt, marmertapijt en graniettapijt.
Je kunt de epoxy aflakken met DD lak transparant in hoogglans, matglans of zijdeglans. Vooral in buitentoepassingen, zoals boten, tuintafels, tuinmeubelen, luiken of deuren adviseren we om 2 lagen DD lak aan te brengen. Dit beschermt de epoxy en is krasbestendig.
Hoe sneller de bloemen drogen, hoe beter zij hun oorspronkelijke vorm en kleur behouden. Bloemen in de kleuren blauw, oranje en roze lenen zich het beste om te drogen, omdat die kleuren het beste worden behouden. Spuit wat haarlak op de gedroogde bloemen.