Bekijk het hier. Storm Eunice nadert Nederland. Vanaf 14.00 uur is het alle hens aan dek.
De storm komt naar verwachting rond 14.00 uur aan land. De piek van Eunice ligt in de middag en avond. Aan het einde van de avond en in de nacht naar zaterdag neemt de wind van het zuidwesten uit af. Eunice wordt de vierde storm dit jaar, en de vijfde deze winter.
Volgens de laatste verwachting valt de piek in de westelijke provincies in de namiddag en vroege avond, ongeveer tussen 15:00 en 19:00 uur. De piek aan de noordkust valt in de avond, tussen 18:00 en 0:00 uur.
Ook was Eunice een langdurige storm. Nederland kreeg van 15.00 uur tot 2.00 uur 's nachts zeer zware windstoten te verduren. De storm trok van het zuidwesten naar het noorden over ons land. Vier mensen lieten het leven.
Op het moment dat Eunice over de Noordzee heen trekt, gaat er over het het Waddengebied een windkracht tien waaien, en later en langer een windkracht elf krijgen, een zeer zware storm. 'Rond middernacht zullen die enorme windstoten tot 150, misschien wel 160 kilometer per uur gaan.
Op de lijst, die is opgesteld aan de hand van zogenoemde stormgetallen, gaat de storm van 25 januari 1990 op kop. Dan volgt de storm van 3 januari 1976 en daarna komt dus storm Eunice. Het KNMI berekent het stormgetal op basis van de gemeten windsnelheden en -stoten op verschillende weerstations.
Alleen de stormen van 3 januari 1976 en 25 januari 1990 waren zwaarder dan Eunice. De zwaarste windstoot tijdens Eunice werd gemeten door weerstation Cabauw, in de provincie Utrecht. De windstoot van 145 kilometer per uur is de zwaarste die ooit landinwaarts is gemeten.
Afgelopen seizoen raasden in vier dagen tijd drie stormen over ons land: Dudley, Eunice en Franklin. Storm Eunice staat in de top 3 zwaarste stormen in ruim vijftig jaar. In een deel van het land waarschuwden we 18 februari 2022 met een code rood. De eerste storm van het seizoen was Corrie.
Op 6 februari viel in een groot deel van het land tussen 20 en 50 millimeter. Vlissingen noteerde een uurgemiddelde van windkracht 9 en daarmee was de tweede officiële storm van 2022 een feit en de eerste van februari.
We spreken van storm als de gemiddelde windsnelheid minstens 1 uur gelijk is aan windkracht 9. Bij (zware) storm geeft het KNMI waarschuwingen uit. Het KNMI gaat uit van storm of windkracht 9 als een uurgemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 kilometer per uur (20,8 - 24,4 meter per seconde) gemeten wordt.
Later vanmiddag en vanavond vooral in het zuidwesten kans op onweersbuien. Later in de middag, maar vooral vanavond neemt de kans op enkele onweersbuien in Zeeland en (het westen van) Noord-Brabant toe. Daar kunnen de buien gepaard gaan met windstoten van 60-70 km/uur en hagel.
Bij windkracht 10 (89 à 102 km per uur) spreekt het weerinstituut van een zware storm en bij windkracht 11 (103 à 117 km per uur) van een zeer zware storm. Eunice kan vrijdag windkracht 11 bereiken in de kustprovincies volgens het KNMI, met mogelijke windstoten van 130 km per uur aan de kust.
Er zijn morgen geen waarschuwingen van kracht.
April 2022 was een zeer zonnige maand. De zon scheen gemiddeld over het land 233 uur tegen 196 uur normaal. Verder was de maand te koud met een gemiddelde temperatuur van 9,3 graden tegen 9,9 graden normaal en de maand was gemiddeld iets te nat. Gemiddeld viel 51 mm tegen 41 normaal.
Het is vandaag op de kop af 32 jaar geleden dat Nederland door één van de zwaarste stormen uit de moderne geschiedenis getroffen werd, de orkaan die nu ook wel als orkaan Daria bekend staat. Terwijl de storm toesloeg, kwam het land in de loop van de dag meer en meer tot stilstand.
Het lagedrukgebied dat storm Franklin veroorzaakt ligt nu tussen Schotland en IJsland. De kern van dat laag komt steeds dichterbij, en zal morgen boven het noordoosten van Nederland komen te liggen. Het lagedrukgebied stuurt een koufront voor zich uit, welke vanavond vanaf een uur of 21 ons land binnen gaat trekken.
Het KNMI neemt sinds september 2019 deel aan een samenwerkingsverband van EUMETNET, een netwerk van Europese Nationale Meteorologische Diensten, waarbij stormen een naam krijgen. EUMETNET streeft naar een systeem ontwikkeld met stormnamen voor heel Europa.
Tornado's komen vooral in het centrale deel van Verenigde Staten voor, gemiddeld zo'n duizend per jaar. In Nederland bereikt een windhoos zelden de kracht van een Amerikaanse tornado. In de twintigste eeuw gebeurde dat slechts enkele malen.
Dit jaar zal de eerste storm 'vrouwelijk' zijn en Arwen heten, de tweede storm is 'mannelijk' en krijgt de naam Barra.
Orkaankracht 12
Het ontwricht de samenleving en is zeker boven land ronduit verwoestend. De meeste schade hangt echter samen met de windstoten die zich bij een storm voordoen. De windsnelheid ligt in korte windvlagen in het algemeen enkele tientallen kilometers per uur hoger dan de gemiddelden.
Storm is gedefinieerd als wind met een windkracht van 9 of meer op de schaal van Beaufort. Dat betekent dat de gemiddelde snelheid van de wind gedurende 10 minuten een snelheid bereikt van ten minste 75 km/h.
"Dat is eigenlijk heel simpel", vertelt Nicolien Kroon van Buienradar. "Warmte en vocht is de voeding voor een orkaan. Het zeewater moet daarom een minimale temperatuur van 27 graden hebben, wil een orkaan zich kunnen voeden", legt Kroon uit. "In Nederland hebben wij dat nooit.
Een orkaan is een supersterke storm, met veel wind en vaak heel veel regen. Een tornado is een wervelwind, een supersnelle rondtollende draaikolk van lucht. Tornado's ontstaan boven land, en vaak tijdens een zware onweersbui.
Twee buienlijnen trekken over het land, waarbij het op de eerste lijn even flink plenst. Vooral op de tweede lijn neemt de kans op zware windstoten toe. Met name aan zee kunnen dan al de eerste windstoten (ruim) boven 100 km/h voorkomen. Daarna klaart het even op en neemt de wind heel even af.
Als de wind minimaal tien minuten lang een gemiddelde snelheid heeft van boven de 75 km/uur, is er sprake van een storm. Het is dan windkracht 9 op de schaal van Beaufort. Voor de benaming 'storm' is bij het KNMI het gemiddelde over 1 uur bepalend.