Het advies is eenvoudigweg: kijk, ruik en proef. Doorgaans weet je hoe jouw (favoriete) bier eruit hoort te zien: drijven er plots brokjes in, dan kun je het beter niet meer opdrinken. Ruikt het zoals het hoort te ruiken? Dan kun je jouw bier dat over datum is gewoon opdrinken.
Word ik ziek na de houdbaarheidsdatum? Neen, want bier bederft zelden ten gevolge van bacteriën! Maar de kwaliteit kan dus wel verminderen. Het is nog steeds hetzelfde bier, alleen met een licht ander aroma, kleur en/of smaak.
De THT-datum (tenminste houdbaar tot) is een richtlijn voor de uiterste drinkdatum. Over het algemeen geldt dat pilseners en laagalcoholische bieren 6 tot 9 maanden goed blijven. Andere bieren kunnen het best binnen 12 maanden gedronken worden.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Een globale richtlijn is dat pilseners en bieren met een laag alcoholpercentage het beste binnen 6 tot 9 maanden gedronken kunnen worden en overige bieren binnen ongeveer 12 maanden.
Hoe warmer de opslagplek is, hoe sneller nare smaken in het bier ontstaan. Je moet bier nooit lang warmer dan tussen de 20 en 25 graden Celsius laten worden. Wanneer je een krat een middagje in de zon zet, kan het na een paar uur al niet meer lekker zijn.
De houdbaarheidsdatum op een fles Hertog Jan Grand Prestige is twee jaar na het bottelen. Tot die tijd zijn alle originele smaakcomponenten, zoals op het etiket beschreven, nog in tact. Hierna begint het bier in de fles echt te veranderen, het rijpingsproces is dan echt begonnen.
In speciale bieren kan het alcoholpercentage oplopen tot een procent of 11. Die kun je dus duidelijk niet bestellen, als minderjarige. Staat er 'alcoholvrij' op het etiket, dan mag het wel. Bier mag namelijk alleen 'alcoholvrij' heten als er minder dan 0,1 procent alcohol in zit.
Alcoholvrij bier bevat geen (0,0%) of een beetje alcohol. Dit is per land verschillend. Het beetje alcohol in alcoholvrij bier heeft bij normale consumptie geen effect op je bloedalcoholconcentratie blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Je kunt dus ook niet dronken worden van alcoholvrij bier (<0,5%).
Oud bier is namelijk niet schadelijk voor de gezondheid. Enkele jaren geleden werden brouwers door de EU verplicht om houdbaarheidsdatums op hun bierflesjes te zetten. Iets waar veel protest op kwam, want bier bederft niet. Het kan wel anders gaan smaken en na lang bewaren kan er een vertroebeling optreden.
Troebeling wordt veroorzaakt door kleine rondzwevende deeltjes in het bier. De belangrijkste oorzaken zijn: eiwit, polyfenolen, zetmeel, lipiden, gisten en bacteriën.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen.
Ruikt het zoals het hoort te ruiken? Dan kun je jouw bier dat over datum is gewoon opdrinken. Krijg je een vermoeden van zwavel of een muffe, duffe geur – dan kún je het drinken, maar zal het waarschijnlijk niet lekker smaken.
De vlokken die je ziet drijven in je bier zijn vaak samengeklonterde eiwitdelen. Soms zitten er ook wat hopdeeltjes of gistcellen bij. Gedurende de loop der tijd klonten deze samen en zakken ze naar de bodem.
Maar uit het experiment bleek dat zowel bier als wijn de planten dramatisch aantast. Dat komt niet door de alcohol, maar door het hoge suikergehalte in deze dranken. Dit stimuleert de groei van bacteriën en schimmels bij de wortels van de plant. Zij kunnen de plant ernstig beschadigen of zelfs doden.
0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): u voelt zich meer ontspannen, maar u bent minder alert in het verkeer. 0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): u bent 'aangeschoten', u kunt niet meer veilig aan het verkeer deelnemen.
Mag ik alcoholvrij bier kopen zonder legitimatie en dit drinken als ik minderjarig ben? Ja, je mag alcoholvrij bier kopen zonder identiteitskaart. In alcoholvrij bier zit namelijk geen alcohol, daarom mag iedereen het kopen en drinken en is er geen legitimatiebewijs voor nodig.
Gemiddeld gezien bevat het drankje ongeveer 43 calorieën per 100 ml. Per glas van 250 ml drink je dus bijna 110 calorieën. Dat is net zo veel als in een normaal biertje! En dat terwijl Radler een stuk minder alcohol bevat, dat 7 calorieën per gram oplevert.
De oorsprong van Hertog Jan ligt in 1915, toen vier bevriende brouwers in Arcen een nieuwe stoombierbrouwerij oprichtten, die ze heel toepasselijk "De Vriendschap" noemden. Destijds waren ze één van de eersten met bovengistend speciaalbier, iets waar ze vandaag de dag nog steeds bekend om staan.
Heineken als winnaar uit de test
Volgens de deskundigen is dit een mooi pils met een goede bittere smaak die lang blijft hangen en uitnodigt tot de volgende slok. Hertog Jan is volgens de mensen thuis het lekkerste biertje met een 7,7, gevolgd door Grolsch (7,2) en Jupiler (6,7).
De klassieke pils heeft een biertemperatuur van 3 tot 5 graden Celsius. Plaats een pils achteraan of onderaan in de koelkast waar het lekker koel is. Meer en meer wordt een pils ook rond het vriespunt gedronken. Drink de pils niet té koud, want dan blijft er niets meer over van de smaak.
Gewoon op het bovenste plankje of bovenin de deur dus, daar blijft de smaak het beste bewaard zonder dat het snel bederft.
Hoeveel flesjes bier kun je in een koelkast stoppen? A: Gemiddeld kun je 12 tot 16 flesjes of blikjes in een koelkast stoppen. Dit is afhankelijk van het formaat van de flesjes en blikjes.