Geen. E160a kan gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten.
Carotenoïden zijn belangrijke kleurstoffen in de natuur die verantwoordelijk zijn voor de oranje, rode en gele kleur van groenten en fruit. Er bestaan vele carotenoïden en allen hebben zij hun unieke eigenschappen. De stof komt voor in diverse groenten en fruit en is zeker nuttig voor het lichaam.
Het eerdergenoemde ascorbinezuur in groente en fruit bijvoorbeeld, en de toegestane kleurstof caroteen, E160a, die in worteltjes zit. Die kleurstof kun je uit wortelen halen, maar je kunt hem ook synthetisch maken. Caroteen uit wortelen en de synthetische kleurstof caroteen zijn chemisch gezien hetzelfde.
Caroteen (E160a): een oranje kleurstof gewonnen uit de peen en zoete aardappel.
E407 (carrageen; een natuurlijk plantaardig verdikkingsmiddel uit rood zeewier) kan de slijmlaag van je darmen aantasten, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. E421 (mannitol; suikeralcohol, soms gemaakt van genetisch gemanipuleerde maïs) kan verzuring en uitdroging tot gevolg hebben.
Citroenzuur is synthetisch, hierbij worden geen materialen van dierlijke oorsprong gebruikt. Het aroma en de stabilisator worden aangeleverd in een compound: Dit flavour is Halal en geschikt voor een veganistisch dieet.
De kleurengels van FunCakes en Rainbow Dust in deze categorie zijn halal gecertificeerd. Gebruik de kleurstoffen om de mooiste halal taarten en meer te maken.
Als je iedere dag een grote hoeveelheid wortels eet, krijg je namelijk een overschot aan vitamine A binnen. Vitamine A maakt ons lichaam uit bètacaroteen dat in wortels zit. Overtollige vitamine C plassen we uit, maar overtollige vitamine A niet. Dat houden we vast en wordt opgeslagen in ons vetweefsel.
De term caroteen wordt gehanteerd voor een kleine verzameling van onverzadigde verbindingen, die behoren tot de stofklasse der carotenoïden, een grote groep van gele tot roodachtige biologische kleurstoffen. De stoffen worden uitsluitend in planten aangemaakt.
Dat caroteen zit in het gras dat de koe eet. Caroteen wordt door de koe doorgegeven naar de melk, en zit met name in het melkvet. Omdat caroteen verborgen zit in het melkvet is het pas zichtbaar als er kaas gemaakt wordt van de melk. Tijdens het rijpen van de kaas komt caroteen vrij en geeft het een gele kleur.
De gele kleur van kaas komt uit caroteen, dat zit in gras. In het melkvet bevindt zich de geeloranje kleurstof, die door de spijsvertering van de koe niet wordt afgebroken.
Bètacaroteen verhoogt de weerstand van de huid en is van belang voor het beschermen van de huid tegen de zon en UV straling, is essentieel voor het gezichtsvermogen en voor een normale groei en ontwikkeling, en voortplanting.
luizen! Wanneer je karmijnzuur tussen de ingrediënten van een product vindt, dan heeft het zijn kleur te danken aan de cochenilleluis. Het diertje wordt ook gebruikt in cosmetica. En Fristi bevat meer luizen dan fruit, aangezien er slechts 0,01 procent aardbeien in het drankje zitten.
Overigens zijn moslims verdeeld over de vraag of de diersoort is toegestaan. Sommige zakken M&M's op de Nederlandse markt zijn al koosjer en halal. Europa telt twee fabrieken, in Polen en in Frankrijk. De Poolse fabriek maakt de M&M's reeds met bietenrood.
Hieronder volgt een opsomming en de reden waarom ze haram zijn. E120: Kan delen van insecten bevatten. E471: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten. E472: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten.
Schellak (E904) wordt gebruikt in snoepgoed als coatingmiddel om te zorgen voor beglazing en binding. De classificatie van schellak als haram of halal wordt betwist door wetenschappers. De geleerden die schellak als haram classificeren rechtvaardigen dit met het verbod op het eten van uitwerpselen.
In tegenstelling tot gewone mono- en diglyceriden van vetzuren (E471), waarbij er een kleine kans is dat deze vetzuren van dierlijke oorsprong zijn, zijn ze hier van plantaardige oorsprong. Dit e-nummer behoort tot de categorie geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen (E400-E495).
E471 zit in de lijst van emulgatoren. Een emulgator is een stof die helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn. Op die manier wordt een emulsie gevormd (zoals mayonaise). Wat betreft E471: daar staat "Mono- en diglyceriden van vetzuren".
E621. Veruit het beruchtste E-nummer is smaakversterker E621 (mononatriumglutamaat). Op internet worden er verschillende horrorverhalen over gedeeld. Het zou bijvoorbeeld verslavend zijn of hartkloppingen veroorzaken.
En de producten waarmee we gezond oud worden zoals volkoren granen, groenten, fruit, verse vis en bonen bevatten bijna nooit E-nummers. De producten die wel veel E-nummers bevatten moeten we laten staan omdat ze teveel zout en suiker bevatten, en niet omdat er een van de 400 stofjes met een E in zit.